Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
Test na optycznych.pl - niespecjalnie zachwyceni, bardzo słabe brzegi, dużo wad optycznych,
Test S30/1.4, S28/1.8, C28/1.8 na fotopolis - z tego testu można z kolei wywnioskować, że w 30/1.4 brzegi są w porządku, a oba obiektywy porównywalne,
Sigma, Canon - Ken Rockwell twierdzi, że Canon jest o niebo lepszy optycznie od sigmy

Pies trącał AF w Sigmie - można wysłać do Sopotu i po sprawie. Ciekawią mnie bardziej testy jakości optycznej. Komu wierzyć? Skąd takie rozbieżności? Sam myślę nad jedym tych szkieł (kiedyś...). Pytanie do posiadaczy Sigmy - jak tam u was z brzegami?

Poza tym - wg skąpca.pl Canon kosztuje w jednym sklepie 1799, w wielu innych 1999, więc bardzo podobnie jak Sigma.
Nie wiem jak w praktyce, ale w/w testu, ktorego juz nie raz czytalem jedyna przewaga optyczna to rozdzielczosc, ale nie jest to przepasc. Natomiast najlepiej by bylo poronwac takie same kadry z oby dwu szkiel.

Co do cen to 28 1.8 w takich okolicach jak podajesz jest nie osiagalny raczej. Te sklepy maja je w ofercie, ale nie na stanie i w wiekszosci uslyszysz, ze czas oczekiwania ok 14 dni, ale do realziacji moze nie dojsc ze wzgledu na dystrybutora. Wiem, bo sam sie interesuje dosc powaznie 28-ka, ale w cenia ponizej 2k. Wiecej nie dam.