Strona 2 z 32 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 314

Wątek: Sigma 30/1.4 czy Canon 28/1.8 - co wybrać?

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Jakiś czas temu kupiłem 28/1.8 bardzo fajne szkiełko, przy 1.8 odnotowuje bardzo podobną jakość do 85/1.8 czyli w pełni używalne od max F.

pzdr.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

wychodzi na to ze jest to super szkielka zastepujace 50tke na niepelnej klatce na ebayu w UK kosztuje 250 funtow
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Coś już napisał

Domyślnie sigma 30 f/1,4 czy canon 28 f/1,8 lub 2,8

Chodzi mi o szklo do swiatla zastanego z dobra ostroscia- nie jak w zoomach z 2,8 tylko jak w stalkach. Waszym zdaniem najlepszy ekwiwalent 50 mm za rozsadna cene znaczy 1500-2000 zl. To ktory z wymienionych znacie moze cos jeszcze- tokina i tamron nie wchodza w gre.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VOYAGEUR Zobacz posta
    Chodzi mi o szklo do swiatla zastanego z dobra ostroscia- nie jak w zoomach z 2,8 tylko jak w stalkach. Waszym zdaniem najlepszy ekwiwalent 50 mm za rozsadna cene znaczy 1500-2000 zl. To ktory z wymienionych znacie moze cos jeszcze- tokina i tamron nie wchodza w gre.
    Jeśli w przyszłości planujesz przejść na pełną klatkę to pomyśl o 35/2.0 lub 28/1.8. Z sigmą bywają problemy z AF ale jak znajdziesz dobry egzemplarz to optycznie będzie lepsza od dwóch wymienionych. Oczywiście tylko do cropa.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

35/2 do cropa jest takim sobie pomysłem. Sigmy się bałem (AF). Zakupiłem 28/1.8 i to na prawdę fajne szkło jest.

Dopiero zaczyna Awatar luckylucas
    Miasto
    Kościan

Domyślnie

Do cropa sigma, do FF canon. Sigma optycznie jest rewelacyjna tylko ma rozrzut jakosciowy i trzeba przebierac badz kalibrowac
    FF
    www.jaworski-foto.pl - fotografia ślubna

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja bym brał w ciemno EF 28/1.8. Dlaczego? Ano, zawsze jest do pełnej klatki i ciut szerzej niż sigma. Musisz tylko pogodzić się ze stratą 2/3EV w stosunku do sigmy, ale 2/3EV to tyle co nic prawie...
    EN57D DIGITAL.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VOYAGEUR Zobacz posta
    od kilku tygodni mam canon 28 1.8.
    niestety nie mam fotek którymi mógłbym się szczególnie pochwalić (rodzinne pstrykanie), ale szkło w porządku. Ładnie rysuje, AF rewelacja (pod warunkiem że mój 350D raczy trafić....), ładne kolorki, dobra ostrość od 2.0.
    Dobre szkło do robienia fotek w pomieszczeniu bez lampy, światło z okna i można spokojnie robić. Do portretu za krótki. A jak podejdziesz blisko to przerysowania są za duże. To szkło chyba typowo reporterskie.

Uzależniony

Domyślnie

35/1.4 L. poszukac w dobrej cenie. inwestycja na bardzoooooo dlugooo. kupowac raz a porzadnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    35/1.4 L. poszukac w dobrej cenie. inwestycja na bardzoooooo dlugooo. kupowac raz a porzadnie.
    wspaniała porada, na internecie ta eLka o której piszesz kosztuje NOWA od około 4200 zł (w Polsce). Nie sądzę żeby ktoś sprzedał używaną za mniej niż 3000 zł.
    A autor wątku pisze że chce wydać 1500 - 2000 zł.

Strona 2 z 32 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów