Mam Canona 28 1.8 . Fakt-portret na 1.8 wychodzi troche "miękko".Przymknięty już jest OK,a od 2.8 żyletka.AF bardzo pewny.Winietowania nie zauważyłem...
Jak będę zmieniał to pewnie na 35 1.4L bo nic innego nie ma...
Amator martwi się o sprzęt, Profesjonalista o kasę, a Mistrz o światło...
Mariusz Łanucha
Moje zdjęcia ślubne, fotografia ślubna.
Osobisice każdemu polecam ta Sigme. Najwazniejsze to wybrac dobry model. Szkło jest kapitalne. Zdecydowanie używalne juz od F/1.4. Mozna przyczepic sie do AF ale cała reszta to wynagradza.
Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...
Czyli w teorii może być sklep w którym są trzy Sigmy, wybierzemy najlepsza, ale to i tak jeszcze nie tak dobrą jaką moglibyśmy dostać w innym sklepie :P Nie jestem maniakiem fotografowania tablic, ale rozumiem, że jest to w miarę zauważalne w sklepie, jakbym miał pójść i przebierać.
Jest ktoś może chętny do wstawienia zdjęcia z Canona na 1.8 (widziałem już parę w wątku o nim i bokeh, ale może jeszcze coś?)
Jeszcze pytanie - nie jestem w stanie sprawdzić (wiem, że mogę użyć DOF kalkulatora), bo nie mam szkła ani 1.4 ani 1.8, ale jaka jest pomiędzy tymi przesłonami różnica w praktyce właśnie na tych ogniskowych rzędu 30mm.
Dzięki!
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
jak będę miał chwilę czasu to poszukam sampli na f1.8
Witam.
Mam sigmę i nie mogę powiedzieć nic złego na jej temat. Autofocus petarda , wszak to HSM. Cichy , szybki i celny. Jeżeli występuja kłopoty z autofocusem sigma kalibruje za darmo.
Pare fotek tu
http://picasaweb.google.pl/owczarekk...ki/Sigma30f14#
Na dodatek osłona przeciwsłoneczna oraz etui gratis.
Wspomnieć trzeba też o trzyletniej gwarancji z możliwością przedłużenia o kolejne dwa.
Pozdro.
Ja wlasnie mam taki problem, stoje przed wyborem do C450D , sigme301.4 nowy model czy canon281.8 dos stary do analogow. cena podobna (canon troche drozszy z wypos.)
Czy ktos uzywal z C450D ???
pozdr
A czym rózni sie robienie zdjęć tymi szkłami na 450D od używania ich na 10/20/30/40D 300/350/400D????? niczym wiec masz konkretne przykłady dla innych puszek to z Twoja będzie podobnie.