do Ernest_DLRS: Prima Aprilis to jeszcze nie jestu mnie na 1d mniejsza winieta niz u zabol-a ale jest. Pocieszajace, ze dziala
![]()
do Ernest_DLRS: Prima Aprilis to jeszcze nie jestu mnie na 1d mniejsza winieta niz u zabol-a ale jest. Pocieszajace, ze dziala
![]()
Z Canonem 50D co lepiej będzie współpracować Sigma czy Canon 28/1.8 ?
Sigma jest dedykowana do aparatów cropowych, ale czy będzie lepiej działać niż ten Canon to zależy na jaki egzemplarz trafisz.
Ja podpinałem pod 40D trzy różne egzemplarze 28mm i żaden mi nie pasował, natomiast jedna Sigma przypięta w przypadkowym sklepie była bardzo celna (aż mnie korciło, żeby kupić![]()
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
jedynie moge potwierdzić ogólna prawde - sigma ostrzejsza i ładniejszy obrazek - ale AF nie jest powtarzalny - canon moze nie taki aż piękny ale pewniejszy i to powoduje ze raczej widze na forum ze ludzie biorą sie za canona - są oczywiści głosy za sigmą ale to wyjątki którym sie trafił wyjątkowy egzemplarz . ja zrezygnowalem z jednego i drugiego - zbieram na L
moregun, lepiej mieć ładny obrazek, czy ładny obiektyw ? Sprawdzić AF przed zakupem i brać Sigmę. Jak komuś napis przeszkadza, zamalować flamastrem. Porównywałem oba, S jest dużo lepsza, ba, ostrzejsza od mojej EF50...
Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka
moja sigma była bardzo ostra - zyletka że można se golić - tylko ze co 6-7 zdjęcie takie wychodziło - reszta nietrafione w różnym stopniu - nie o to chodzi - ja wole miec ciut gorszy obrazek ale nic pewnośc ze co 6 zdjecie bedie nietrafione a nie odwrotnie![]()
poza tym ja nie mialem mozliwosci pojechania do duzego miasta z duzym sklepem aby kilka sigm wpiac i sprawdzic, ale jezeli ktios tak moze to jak najbardziej
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
- mimo opisu - nie mam nic przeciwko sigmie
Ostatnio edytowane przez moregun ; 15-03-2010 o 11:20 Powód: Automerged Doublepost
OK dzięki, zawsze można kupić jedno, potem sprzedać na korzyść drugiego. Z tego co widziałem, to oba szkła są zdejmowane na pniu z ogłoszeń.