Strona 10 z 32 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 314

Wątek: Sigma 30/1.4 czy Canon 28/1.8 - co wybrać?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Mam pytanie do osób kalibrujących AF w Sigmach 30/1.4.

Sigma kalibruje AF pod konkretne body, jak rozumiem, w związku z tym, czy miał ktoś przypadek, że po wizycie "body" w serwisie Canona, zmianie firmware itp. przypapadkach musiał ponownie kalibrować AF w Sigmie?

Zastanawiam się nad zakupem Sigmy, jednak znając swojego pecha zakładam, że będę musiał ją kalibrować i martwię sie czy nie będę musiał jej kalibrować wielokrotnie...

Czy może ktoś używał Sigmy na 50D? Regulacja AF w 50D daje radę z ta Sigmą?
    Z tego co się orientuję kalibracja szkła z body polega na ingerowaniu w soft szkła a nie body, więc zmiana firmware body nie powinna mieć wpływu
    nie zakładaj ze będziesz musiał kalibrować sigmę
    wybierz z kilku sztuk

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    wybierz z kilku sztuk
    W tym problem, że z różnych względów może się okazać, iż będę musiał kupić wysyłkowo.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Mam pytanie do osób kalibrujących AF w Sigmach 30/1.4.

Sigma kalibruje AF pod konkretne body, jak rozumiem, w związku z tym, czy miał ktoś przypadek, że po wizycie "body" w serwisie Canona, zmianie firmware itp. przypapadkach musiał ponownie kalibrować AF w Sigmie?

Zastanawiam się nad zakupem Sigmy, jednak znając swojego pecha zakładam, że będę musiał ją kalibrować i martwię sie czy nie będę musiał jej kalibrować wielokrotnie...

Czy może ktoś używał Sigmy na 50D? Regulacja AF w 50D daje radę z ta Sigmą?
    ja niestety mam narazie problem z sigma z 40d. Mianowicie szklo bylo na kalibracji zaraz po zakupie. Wydawalo sie wszystko oki dopuki robilem tym szklem portretu z bliskiej odleglosci. Niestety okazlo sie ze szklo nie trafia powyzej 2m. Czekam na informacje z serwisu sigma bo podobno w japoni maja pisac nowy soft dla mnie ) Jestem ciekawy ile w tym prawdy... Podobno taki problem ze szklem 30 1.4 pojawil sie po raz 3 ale nie wiadomo ile w tym prawdy... Tak wiec jezeli masz daleko do gdyni(serwisu sigma) to byl sie zastanowil 2 razy nad zakupem obiektywu sigma...
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

sirgerwazy czytając Twój przypadek, to nawet mając serwis Sigmy na tej samej ulicy w moim mieście zastanowiłbym się nad obiektywami tej marki w zestawieniu Canonem
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirgerwazy Zobacz posta
    ja niestety mam narazie problem z sigma z 40d. Mianowicie szklo bylo na kalibracji zaraz po zakupie. Wydawalo sie wszystko oki dopuki robilem tym szklem portretu z bliskiej odleglosci. Niestety okazlo sie ze szklo nie trafia powyzej 2m. Czekam na informacje z serwisu sigma bo podobno w japoni maja pisac nowy soft dla mnie ) Jestem ciekawy ile w tym prawdy... Podobno taki problem ze szklem 30 1.4 pojawil sie po raz 3 ale nie wiadomo ile w tym prawdy... Tak wiec jezeli masz daleko do gdyni(serwisu sigma) to byl sie zastanowil 2 razy nad zakupem obiektywu sigma...
    a czytałeś wątek o sigmie 50 1.4

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kisman Zobacz posta
    a czytałeś wątek o sigmie 50 1.4
    tak czytalem o 50 1.4 ale mialem nadzieje ze 30 1.4 nie ma az tak duzych problemow Z jednej strony rozumiem skad sie biora takie problemy sigmy z body canon-canon nie udostepnia specyfikacji komunikacji af szklo body...pozostali producenci bez problemu udostepniaja takie info. Tak wiec sigma robi cos "na tzw. czuja". no coz mialem do wyboru c28 1.8 lub s30 1.4... dokonalem wyboru - wygralo swiatlo wiec teraz nie mam co narzekać ))
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirgerwazy Zobacz posta
    Tak wiec jezeli masz daleko do gdyni(serwisu sigma) to byl sie zastanowil 2 razy nad zakupem obiektywu sigma...
    No niestety daleko... za to na Żytnią mam z pracy z 10 min.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Bywalec

Domyślnie

Dzis ogladalem sigme w sklepie, w piatek jesli dotrze dostawa do umowionego sklepu to moze bede mial okazje pomacac canona; tu pytanie, jak moge sprawdzic dobrze obiektyw w warunkach sklepowych - chyba tylko z laptopem przy sobie?
    Ponizej pstryki ze sklepu, na 1.4, kolkiem zaznaczone gdzie ostrzylem.
    http://imgur.com/KOHL.jpg
    http://imgur.com/KOIq.jpg
    http://imgur.com/KOKB.jpg
    Jakies uwagi?

Domyślnie

Tylko jedna: ta Sigma jest ostra jak pierun!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Sigma jest ostra :grin: ale nie aż tak bardzo , gdyż znam bardziej ostre ale najważniejsze ,że nie widzę tu jakiegoś większego FF/BF .

Strona 10 z 32 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów