tanie wymienne szklo ktore daje przyzwoite foty:
canon 50/1,8 AF - 350zł
jupiter 3,5/135 MF - 60zl ? (plus 40zl przejsciowka)
i naprawde wiele innych
no chyba ze mowisz o zoom'ie ktory daje 'przyzwoite' foty - ale chyba okreslenie 'przyzwoite' jest dosc szerokie i chyba trudno powiedziec co przez to rozumiesz - dla niektorych sigma 18-125 daje przyzwoite foty.
Ale są i zoom'y ktore są tanie (uzywany) a dają przyzwoite foty - np pentax 28-70/4 (o ile dobrze zapamietalem oznaczenia) - mialem jakis czas temu jak mialem analogowego pentaxa i bylem zadowolony. Bardziej niz z Panasonica fz-20 ktorego tez w tym czasie mialem (hybryda-kompakt) mimo ze tam 'podobno' byl swietny obiektyw firmowany przez Leice z stabilizacją obrazu. WIec mozna powiedziec ze przezylem taką przesiadkę (teraz mam 10d i narazie bije na glowę wszystko co mialem w rekach poza analogowym pentaxem mz-5n) mam obecnie 2 obiektywy za ktore w sumie dalem moze 450zł i jestem BARDZO zadowolony z jakosci zdjec choc nadal sie ucze oczywiscie - i tak jasne ze chetnie sobie kupie 17-40L za 2500zl jak wpadną dodatkowe naprawde dodatkowe fundusze- ale nawet teraz majac dwa staloogniskowce zdjecia robie lepsze technicznie, ladniejsze, robie je (co dla mnie jest priorytetem) wygodniej niz na panasonicu fz-20 z megazoomem.
I jak kupisz nie 10d tylko tanszą lustrzanke czy analogową wrecz to watpie bys byl zawiedziony czy to jakoscią czy ergonomią nawet jak kupisz TANI obiektyw. No chyba ze kupisz naprawde kaszaniasty zoom- warto poczytac przed zakupem (praktycznie to jest podstawa jesli nie masz obeznania w temacie).