Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Obiektyw G2, a obiektywy 'lustrzankowe'

Mieszany widok

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

my tu o tysiacach dolarow, grubych bankach i melonach... niektorzy samochody sprzedaja zeby sprzet mazen kupic... a ty wyskakujesz z jakimis drobnymi... wstydzil bys sie

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dobra mozesz zaplacic wiecej, nie chcialem byc zachlanny
    mozesz splacac na kredyt

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowa Ruda

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kane66
    no chyba ze mowisz o zoom'ie ktory daje 'przyzwoite' foty - ale chyba okreslenie 'przyzwoite' jest dosc szerokie i chyba trudno powiedziec co przez to rozumiesz - dla niektorych sigma 18-125 daje przyzwoite foty.
    Zwracam honor forumowiczow. Z uwagi na to, ze poszukuje wlasnie przyzwoitego zooma, zapomnialem o stalkach, ktore faktycznie sa wiele tansze, niz te 1tys. zl. I tutaj przy zoomach, przyznajcie sami, z tego co mozna wyczytac wszystko sie zaczyna od Tamrona 28-75, ale po kropnieciu, to ten obiektyw juz nie jest taki atrakcyjny [chodzi mi o krotki koniec]. Wszystko co tansze jest z reguly negowane. Stad moje zdziwienie tym, co ludzie proponuja.
    Co do przyzwoitych fot. Wlasnie te z G2 sa dla mnie przyzwoite - tam gdzie trzeba ostre, ladnie oddane kolorki, nasycenie, zadnego winietowania; aberracje, dystorsje czy wolny AF mozna obejsc albo przezyc. I co najmniej tego oczekuje po przesiadce na lustrzanke. I wierzyc mi sie nie chce, ze nie kazdy obiektyw sie nada do takich 'wygorowanych' wymagan

pzdr

ArQ

Miasto
    Śląsk

Domyślnie

hmmm no nie kazdy bo taka sigma 18-125 winietuje na 18 wiec nie spelnia warunku 'bez winietowania' ale kasowo sie miesci w 1000zl (no moze 1050). Z ostroscią tez jest roznie - szczegolnie na pelnej dziurze.

ale jesli szukasz taniego zoom'a do canona to moze najprosciej zaczac po prostu od tzw kita ? 18-55. Wielu ludzi go uzywa i są zadowoleni - stosunek price/value tez ma niezly. 300zl to chyba obecnie stoi, napewno da sie go odsprzedac duzo na nim nie tracąc (duzo 'gotowkowo'). Moim zdaniem warto - ja nie mam bo zbieram na 17-40L no chyba ze mnie skusi nowa sigma 10-20 DC EX HSM o ile cena nie zabije (jeszcze chyba nieznana).

pozycz od kogos lustrzanke z obiektywem, pstryknij zdjecia, zrob je G2 na tych samych parametrach..i po prostu popatrz. to chyba najprostsze rozwiazanie.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Obiektyw G2, a obiektywy 'lustrzankowe'

Cytat Zamieszczone przez ArQ
    No to ja sie pytam: jak to jest? Z taniego G2 mozna uzyskiwac przyzwoite foty, a z taniego szkla wymiennego nie???
    Chodzi mi tez o to, ze majac ograniczony budzet chcialoby sie uslyszec jakas madra rade odnosnie wyboru taniego dobrego szkla(...)
    [o ile sie nie myle Vitez, to chyba kiedys miales G3 - chyba, ze mi pamiec zawodzi ]
    Napisalem ci powyzej od czego zalezy cena w miare porzadnego szkla i dlaczego ponizej 1 tys raczej nie znajdziesz porzadnego zoomu z AF na miare szkla z G2 (jasnosc i znosna jakosc).
    Size does matter .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    czytalem z uwaga - nie bylo usmieszka... :P
    To byl stereotyp a nie usmieszek :P . Na tyle popularny i czesto powtarzany, ze byle tylko go sprobowac obalic musisz wyszukiwac akurat najdrozsze body ? :P
    Wszedzie sa ekstrema i minima i kazda regula ma swoje wyjatki... ja tylko uogolnialem, ty tylko podales wyjatek. Jest pewna roznica, prawda?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowa Ruda

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Napisalem ci powyzej od czego zalezy cena w miare porzadnego szkla i dlaczego ponizej 1 tys raczej nie znajdziesz porzadnego zoomu z AF na miare szkla z G2 (jasnosc i znosna jakosc).
    Size does matter .
    Znaczy sie opatrznie chyba zrozumialem Twoje slowa. Teraz rozumiem to tak: albo kompakt G2 albo lustrzanka z dosc drogim szklem
    Czyli jednak pierwsze lepsze szklo wymienne nie bedzie 'na miare szkla z G2'
    A ja sprzedalem G2... :wink:

pzdr
    ArQ

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez ArQ
    Czyli jednak pierwsze lepsze szklo wymienne nie bedzie 'na miare szkla z G2'
    Raczej tak, choc sa wyjatki, ale ja ich nie znam - moze ktos podpowie?

Jesli chcesz miec podobnej jasnosci szklo to celuj w cos kategorii TOkiny, Sigmy czy Tamrona w granicach 28-70 2.8 - wszystkie beda podobnej jasnosci i wyzszej (wg mnie) jakosci optycznej niz szklo z G2.
    Jesli chcesz miec podobny zakres i jakosc ale niestety ciemniejsze, za to tansze, to nawet kit 18-55 wystarczy bo jest podobnej (wg mnie) jakosci co szklo z G2, choc zakres nie do konca taki sam ale o szeroki kąt chodzi.

Jesli chcesz miec i zakres i jasnosc podobna... to widze tu tylko Sigme 18-50 2.8 EX DC - rowniez zakres nie do konca taki sam.

Ogolnie - nie masz ekwiwalentu szkla z G2 wsrod szkiel lustrzankowych i wydaje mi sie ze wg twoich wymagan najblizej idealu bedzie 50 1.8 + zoom nozny 8) ... jasnosc lepsza, jakosc i GO bije na glowe szklo z G2 a cena niziutka. A do celow mniej wymagajacych jakosciowo/jasnosciowo - kit 18-55.

Miasto
    Śląsk

Domyślnie

patrzac tylko na cyferki trzeba sie zgodzic z Vitez'em...ale tak naprawde to ja nie wiem jak oni to liczą ze mieszczą obiektyw z swiatlem 2-2,5 i z zakresem 30-100 w takim malym czyms za male pieniadze - przeciez zeby kupic 'dobry' zoom z takimi parametrami do lustrzanki trzeba wydac krocie ALE kupujac do lustrzanki slabszy zoom niz w/w parametry i tak uzyska sie lepsze zdjecia - np dzieki lepszej matrycy w dslr czy wiekszej rozdzielczosci obiektywu (bo zakladam ze jest wieksza) czy tez po prostu mniejszemu marketingowi 'cyferek' (vide zoom w Panasonicu fz20 36-420 czy jakos tak i światłem stałym 2.8! a jakosc zdjec mnie np nie zadowalala (i to nie jakies wielkie odbitki)). Oczywiscie wiem ze w kompaktach sensor jest po prostu mniejszy i zapewne znacznie prosciej zrobic obiektyw o 'parametrach z ksiezyca' dla malej matrycy...ale wlasnie ten fakt jest za malo znany sporej grupie ludzi ktora nie widzi zaleznosci 'matryca+obiektyw=jakosc zdjecia' no chyba ze to ja przeceniam wlasnie taka zaleznosc.

Nie stosujac 'numerologi' ja jestem niemal pewny ze autor topica bedzie bardziej zadowolony nawet z kit'u+dslra pod wzgledem jakosci optycznej (o ergonomi nie wspomnę) niz z G2. Jak nie zalezy na szerokim kącie to koło tego rzeczonego 1000zł mozna szukac np Tokiny 2,6-2,8/28-70 - chyba dosc dobry obiektyw w swej klasie lub po prostu dolozyc do Tamrona.

Nota bene wlasnie ta kwestia cyferek trzyma przy zaawansowanych kompaktach sporą grupe ludzi - widze to po czesci moich klientow - patrzą sobie na cyferki na swoim kompakcie, patrzą na cyferki na canonie L i widzą ze sam obiektyw jest 2x drozszy niz ich kompakt a ma TE SAME parametry (lub podobne) - to autentyk - numerki to podstawa dobrego marketingu - sugerują najmocniej na świecie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów