Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: eos 33+obiektywy minolty / Adapter do szkieł MD

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Czy zatem te szkła sa cos warte? Dodatkowo mam dwa body Minolta X-370 i X-700. Gdzie to mogę sprzedać - moze komus sie przydadza?
    Giełda fotograficzna lub Allegro.

Zastanów się dobrze nad sprzedażą. Ja ciągle jeszcze wzdycham, jak sobie przypomnę mój system FD, który niestety musiałem sprzedać.
    Nie wiem jaką kaskę za to dostaniesz, ale żal za słabe pieniądze sprzedawać takie cudo jak X-700 ze stałkami.

Uzależniony

Domyślnie

Znalazlem na allegro cos takiego - adapter EOS/MD:
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=259914012
    Co o tym sadzicie ?
    Czy to ma szanse pracowac poprawnie?
    (przejrzalem posty w linku podanym przez Tomasza ale tam staneło w koncu na tym iz takiego adaptera nie ma?)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uzależniony

Domyślnie

Co sadzicie o tym adapterze EOS/MD:
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Co o tym sadzicie ?
    (przejrzalem posty w linku podanym przez Tomasza ale tam staneło w koncu na tym iz takiego adaptera nie ma?)
    Szanse na pewno ma, jednak ja wolałbym wcześniej sprawdzić jak będzie działać. Podpinałem kiedyś obiektywy MD do Minolty AF i niestety był duży problem z winietą. Na pełnej klatce w EOS-ie spodziewałbym się tego samego, ale na cropie może być OK.

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Co o tym sadzicie ?
    Ot to ciekawostka. Pierwszy raz widzę. Ktoś się odważy sprawdzić jak to działa w praktyce?
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Uzależniony

Domyślnie

Gdybym znalazł uzasadniony cel pozostawienia tych szkieł to bym sprobowal.
    Nie robilem nigdy na tego typu "polaczeniu" i nie wiem do jakich zastosowan moglbym uzyc tych "sloikow". Moze ktos podpowie?
    (Dodam tylko iz w wykazie szkiel brakuje jeszcze 28mm, 1:2.8 oraz ze 35-70 i 80-200 ma funkcje macro).
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 02-11-2007 o 14:20

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Gdybym znalazł uzasadniony cel pozostawienia tych szkieł to bym sprobowal.
    Nie robilem nigdy na tego typu "polaczeniu" i nie wiem do jakich zastosowan moglbym uzyc tych "sloikow". Moze ktos podpowie?
    Nie bardzo rozumiem pytanie. Po prostu masz tanie stałki bez AF. Nie znam dobrze możliwości tych obiektywów (z Minoltą miałem krótko do czynienia), ale powiem Ci, że jeśliby istniała możliwość współpracy EOS-a z obiektywami FD (przejściówka bez soczewki), na pewno nie pozbyłbym się stałek FD, które moim zdaniem były rewelacyjne.
    Zoomy bym sobie odpuścił, bo masz dwa przyzwoite.

Uzależniony

Domyślnie

Moze zby mętnie opisałem iż muszę znać uzasadniony cel - sorry. Chodziło mi czy jest sensownym zostawiać jakieś szkła z tej listy - biorac pod uwage co mam obecnie (moja stopka) - w zasadzie cały ten zakres ogniskowych mam pokryty szkłami do 400D.
    Moje pytanie jest do jakich zastosowan i w jakich sytuacjach moglbym uzyc tych szkieł aby miało to sens (np. 100/2.5 portret)? Czy jakość z tych stałek bedzie lepsza niz np. z T17-50 lub C50/1.8 ktorego mam - dla ogniskowych w danym zakresie?
    Jak sie foci bez AF - bo jestem zielony w tym temacie - zawsze uzywalem AF.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moze zby mętnie opisałem iż muszę znać uzasadniony cel - sorry. Chodziło mi czy jest sensownym zostawiać jakieś szkła z tej listy - biorac pod uwage co mam obecnie (moja stopka) - w zasadzie cały ten zakres ogniskowych mam pokryty szkłami do 400D.
    Moje pytanie jest do jakich zastosowan i w jakich sytuacjach moglbym uzyc tych szkieł aby miało to sens (np. 100/2.5 portret)? Czy jakość z tych stałek bedzie lepsza niz np. z T17-50 lub C50/1.8 ktorego mam - dla ogniskowych w danym zakresie?
    Trudno powiedzieć, bo przejściówka EF/MD to raczej kuriozum i nie wiem czy ktoś używa na tym forum takowej. Jeśli przejściówka sprawdzi się, jakość powinna być naprawdę dobra ze stałkami. Tak jak pisałem wcześniej zoomy bym sobie odpuścił, bo raczej jest to pewne, że nie będą lepsze od tych, które masz.
    Jak sie foci bez AF - bo jestem zielony w tym temacie - zawsze uzywalem AF.
    Normalnie - w trybie M powinien działać bez problemu światłomierz (sprzedawca, z Allegro, którego aukcję wskazałeś, pisze, że również w Tv). Może trzeba będzie wprowadzić jakąś korektę do wskazań, ale to można sobie łatwo sprawdzić po pierwszych fotach.
    Ostrzenie na matówce 400D może stanowić pewien problem, bo ta do jasnych nie należy, ale też można sobie z tym poradzić.
    Moim zdaniem gra jest warta świeczki, ale wolałbym sam najpierw sprawdzić jak współpracuje przejściówka. Spróbuj napisać do sprzedawcy, czy mógłbyś ewentualnie towar zwrócić, jak Ci coś nie będzie pasowało np. do tygodnia.

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

To, że on nie testował w innych trybach niż M i Tv to nic nie zmienia, zapewne tak jak przy szkłach M42 będzie działał pomiar światła choćby w trybie Av. Chyba jest bezsoczewkowa, a więc nie będzie też psuć jakości.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów