Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
Moze zby mętnie opisałem iż muszę znać uzasadniony cel - sorry. Chodziło mi czy jest sensownym zostawiać jakieś szkła z tej listy - biorac pod uwage co mam obecnie (moja stopka) - w zasadzie cały ten zakres ogniskowych mam pokryty szkłami do 400D.
Moje pytanie jest do jakich zastosowan i w jakich sytuacjach moglbym uzyc tych szkieł aby miało to sens (np. 100/2.5 portret)? Czy jakość z tych stałek bedzie lepsza niz np. z T17-50 lub C50/1.8 ktorego mam - dla ogniskowych w danym zakresie?
Trudno powiedzieć, bo przejściówka EF/MD to raczej kuriozum i nie wiem czy ktoś używa na tym forum takowej. Jeśli przejściówka sprawdzi się, jakość powinna być naprawdę dobra ze stałkami. Tak jak pisałem wcześniej zoomy bym sobie odpuścił, bo raczej jest to pewne, że nie będą lepsze od tych, które masz.
Jak sie foci bez AF - bo jestem zielony w tym temacie - zawsze uzywalem AF.
Normalnie - w trybie M powinien działać bez problemu światłomierz (sprzedawca, z Allegro, którego aukcję wskazałeś, pisze, że również w Tv). Może trzeba będzie wprowadzić jakąś korektę do wskazań, ale to można sobie łatwo sprawdzić po pierwszych fotach.
Ostrzenie na matówce 400D może stanowić pewien problem, bo ta do jasnych nie należy, ale też można sobie z tym poradzić.
Moim zdaniem gra jest warta świeczki, ale wolałbym sam najpierw sprawdzić jak współpracuje przejściówka. Spróbuj napisać do sprzedawcy, czy mógłbyś ewentualnie towar zwrócić, jak Ci coś nie będzie pasowało np. do tygodnia.