Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: zakup 30D body + 1-szy obiektyw w FOTOJOKER

Coś już napisał
    Miasto
    Oleśnica/Wrocław

Post zakup 30D body + 1-szy obiektyw w FOTOJOKER

Witam szanownych forumowiczów. (post nr1)
    Mam zamiar zakupić 30D body w sklepie FOTOJOKER i zaznaczam że to będzie moja pierwsza lustrzanka i aparat z prawdziwego zdarzenia, a wybór ten dokonałem po mniej więcej tygodniowym przeszukiwaniu tysięcy wątków tego forum.
    Proszę Was o pomoc ze względu na to, że jak standardowy polak, część zapłaty poleci na Lukasa a po zapoznaniu się z właściwościami kita to wolę go nie mieć i dorzucić do puli jakiś lepszy zoom.
    Dlatego proszę was podpowiedzcie czy ktoś widzi w ofercie tego sklepu obiektyw o lepszych parametrach ale w cenie takiej by zmieścił się komplet w kwocie 4tyś. Złociszy.
    Dodać również należy że zamierzam takim zestawem zdobywać pierwsze i kolejne szlify więc pewnie posłuży długo zanim kupie kolejny a zakres tematów jaki będzie mnie interesował to np.
    Macro – czyli kombinowanie z cieniami na kubkach z Ikei oraz małe zwierzątka.
    Portret – wiadomo o sso.....
    Krajobraz – pejzaże i inna natura.

Wiadomą sprawą jest że nie będzie to obiektyw górnych lotów ale chodzi mi o to by móc powoli się tych rzeczy uczyć a w miarę postępów i zauważalnego zapotrzebowania dokupywanie kolejnych szkieł. ( chyba chodzi mi o coś koło 17-200 )
    Preferowany zakup w PL a najlepiej jakiś wrocławski sklep.
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc
    Pozdrawiam
    Oszin

PS. Może rozważyć zapodanie całej kwoty za body w raty i kupienie obiektywu za Cash? Opcja akceptowalna czyli ok. 1000pln (może więcej po spyleniu 300v)

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

do makro to wiadomo ze obiektyw makto ale tego na razie CI nie polecam bo sie z kasa nie wyrobisz. Zamiast tego masa ludzi "u nas" na forum sprzedaje pierscienie posrednie kenko z przeniesieniem przyslony i AF wiec za 300 zl mozesz pobawic sie w makro co pewnie lepiej Cie wyjdzie niz kupowanie konwerterow Raynoxa czy tych magicznych obiektywow z funkcja "makro"
    Co do obiektywu, skoro chcesz do krajobrazow no i portretu to chyba nie pozostaje mi polecic Tamrona 17-50 ze swiatlem 2.8. Uzywanego od sprawdzonych forumowiczow i ponizej 1000 zl. wyjdzie. Mozesz oczywiscie bawic sie w cuda typu 18-200 tylko jak juz wiele opinii bylo tutaj to szklo raczej nie zebralo pochwal. Tyle ode mnie
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tamrona 17-50 2.8 mogę polecić, naprawdę udane szkiełko.
    po za tym chyba nie ma innej, dobrej alternatywy w takiej cenie.
    o szkłach uniwersalnych typu 18-200 itp zapomnij. co do makro - ja używam obiektywu z zenita na m42 i kilku pierścieniach pośrednich, rewelacja
    I am FX

Dopiero zaczyna

Domyślnie

powtórzę po przdmowcach sam mam tamiego 17-50 i jestem zaje.. zadowolony ,
    ma swoje wady ale przy tej cenie i jakości optycznej są pomijalne

Coś już napisał
    Miasto
    Oleśnica/Wrocław

Domyślnie

wielkie dzięki szanowni userzy
    czyli postanowione - szkło za cash tylko przeglądnołem dział sprzedam i nie dość że nie ma używki to o kwocie jakiej wspomniał JaBlam chyba mogę zapomnieć a i dodatkowej kasy z 300v prawie nie ma bo na alledrogo po 100 zeta sprzedają

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszin Zobacz posta
    wielkie dzięki szanowni userzy
    czyli postanowione - szkło za cash tylko przeglądnołem dział sprzedam i nie dość że nie ma używki to o kwocie jakiej wspomniał JaBlam chyba mogę zapomnieć a i dodatkowej kasy z 300v prawie nie ma bo na alledrogo po 100 zeta sprzedają
    Skoro nie masz zadnego doswiadczenia w foto i do tego z lustrzankami oraz masz ograniczony budzet - dlaczego chcesz kupic 30D, a nie np. 400D?
    A zaoszczedzone pieniadze wydac na jakis lepszy obiektyw albo nawet dwa...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Coś już napisał
    Miasto
    Oleśnica/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Skoro nie masz zadnego doswiadczenia w foto i do tego z lustrzankami oraz masz ograniczony budzet - dlaczego chcesz kupic 30D, a nie np. 400D?
    A zaoszczedzone pieniadze wydac na jakis lepszy obiektyw albo nawet dwa...
    Właśnie dlatego że prawie nie mam doświadczenia. Wiesz czym skorupka za młodu.... to potem łatwiej. Może i trochę winy jest w moim charakterze że wole dać więcej za coś odrobinkę lepszego i mieć dłuższy czas spokuj. tylko proszę nie wdawajmy się w dyskusję 400d vs 30d bo już oślepłem od czytania wątków na ten temat ( od tygodnia nic innego nie robie tylko czytam to forum). Więc wybór padł troszkę z próżności, troszkę z myślenia na odległą przyszłość jak sie za 10 lat może przesiąde na coś z jednocyfrowym oznaczeniem

Szukając tego tamrona wpadlem także na kolejne 100 wątków na temat kita i zaczynam sie zastanawiać czy go nie wziąść po prostu i nauczyć sie nim najpierw pstrykać a potem powoli kompletować szkło do aktualnie przerabianego tematu.

A co do doświadczenia - no coż wiele let temu była smiena potem, zenith ale jak pojawiły się problemy w szkole to i z kółka fotograficznego mnie mama wypisała ( aż wstyd przyznać) a potem były kompaktowe cyfraki. Tylko że zdjęcia które tu oglądam powodują że nie śmiem swoich nawet do nich sięgać a co dopiero.....
    Ostatnio edytowane przez oszin ; 09-08-2007 o 23:39

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

według mnie kita powinieneś wziąć, za 300zł nie znajdziesz lepszego szkła z AF (może poza 50mm f/1.8 ale to stalka ), a potem kupić np. Tamrona 28-75 lub coś dłuższego, w zależności co Ci będzie potrzebne.
    350D

Uzależniony

Domyślnie

Oszin, moja propozycja: wziac z fotojokera 30d z kitem i dokupic 50/1.8 II. We wrocku 50/1.8 jest do kupienia na odrzanskiej w fotomaster (2 lata gwarancji) lub nieco taniej w techmarket.pl. Kit w zakresie 18-35 da rade a 50/1.8 ladnie popracujesz. jedynie podczep i sprawdz powodzenia. jesli sie wstrzelisz to zainwestujesz z czasem w lepsze szklo.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszin Zobacz posta
    Właśnie dlatego że prawie nie mam doświadczenia. Wiesz czym skorupka za młodu.... to potem łatwiej. Może i trochę winy jest w moim charakterze że wole dać więcej za coś odrobinkę lepszego i mieć dłuższy czas spokuj. tylko proszę nie wdawajmy się w dyskusję 400d vs 30d bo już oślepłem od czytania wątków na ten temat ( od tygodnia nic innego nie robie tylko czytam to forum). Więc wybór padł troszkę z próżności, troszkę z myślenia na odległą przyszłość jak sie za 10 lat może przesiąde na coś z jednocyfrowym oznaczeniem
    Sorry, ale argumentacja jakas nietrafiona.
    Poza fotografem, to glownie obiektyw "robi zdjecia".
    Roznica miedzy 400D, a 30D jest niezbyt wielka (szczegolnie dla poczatkujacego amatora), wiec zamiast isc w drogie body, pojdz w lepszy obiektyw.
    A juz szczegolnie w sytuacji kiedy kupujesz na raty i kazda zlotowka sie liczy...
    No ale to w sumie Twoje pieniadze i Twoj wybor, ja tylko staram sie nakreslic pewna bezsensownosc tej sytuacji...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów