Witam szanownych forumowiczów. (post nr1)
Mam zamiar zakupić 30D body w sklepie FOTOJOKER i zaznaczam że to będzie moja pierwsza lustrzanka i aparat z prawdziwego zdarzenia, a wybór ten dokonałem po mniej więcej tygodniowym przeszukiwaniu tysięcy wątków tego forum.
Proszę Was o pomoc ze względu na to, że jak standardowy polak, część zapłaty poleci na Lukasa a po zapoznaniu się z właściwościami kita to wolę go nie mieć i dorzucić do puli jakiś lepszy zoom.
Dlatego proszę was podpowiedzcie czy ktoś widzi w ofercie tego sklepu obiektyw o lepszych parametrach ale w cenie takiej by zmieścił się komplet w kwocie 4tyś. Złociszy.
Dodać również należy że zamierzam takim zestawem zdobywać pierwsze i kolejne szlify więc pewnie posłuży długo zanim kupie kolejny a zakres tematów jaki będzie mnie interesował to np.
Macro – czyli kombinowanie z cieniami na kubkach z Ikei oraz małe zwierzątka.
Portret – wiadomo o sso.....
Krajobraz – pejzaże i inna natura.

Wiadomą sprawą jest że nie będzie to obiektyw górnych lotów ale chodzi mi o to by móc powoli się tych rzeczy uczyć a w miarę postępów i zauważalnego zapotrzebowania dokupywanie kolejnych szkieł. ( chyba chodzi mi o coś koło 17-200 )
Preferowany zakup w PL a najlepiej jakiś wrocławski sklep.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Oszin

PS. Może rozważyć zapodanie całej kwoty za body w raty i kupienie obiektywu za Cash? Opcja akceptowalna czyli ok. 1000pln (może więcej po spyleniu 300v)