Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Czy ogniskowa 24 to bedzie bardzo wasko w 20D?

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Fajnie, tylko do czego ten 24-105? Zdjęcia ludzi zwykle lubią małą GO, więc na początek raczej stawiałbym na 17-40 i coś ze stałek 50, 85 lub 100.

Nie wiem czemu kwestionujesz przydatnośc 24-105 do fotografowania ludzi na cropie to światne szkło własnie do takkich celów.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie kwestionuję, ale przy nacisku na ludzi, to jednak dwa dodatkowe stopnie przysłony umożliwiają znacznie lepszą zabawę. No i trochę mniej do dźwigania
    Może dziwny jestem, ale wymyśliłem sobie, że dla mnie lepszym wyjściem od 24-105 będzie 100 + 28-135. Mam 17-40, więc różnica na dole mnie nie boli. Jakość zooma wystarczająca do spacerów z rodziną, grila u znajomych i innych podobnych sytuacji, a gdy będę chciał poczuć się artystą, to podepnę setkę . 24-105 na spacery trochę za dobry, na poczucie się artystą trochę za słaby, mniejsza kontrola nad GO, spore aberracje, a to mnie wkurza bardziej, niż różnice w ostrości. Setkę właśnie kupuję, co do zooma mam jeszcze drobne wątpliwości
    Ostatnio edytowane przez fret ; 10-08-2007 o 10:54

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

24-105 to świetne szkło ale rzeczywiście 24 bywa często za wąsko. Jako jedyny szeroki to raczej bym go nie polecał. Przy 24mm na cropie nie uchwyci się zbyt wiele przestrzeni. Jemu jest raczej bliżej do standardu (przekątna klatki w cropie to ok. 27mm).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gutek Zobacz posta
    Ja miałem podobny problem, bardziej do pracy potrzebny by mi był szeroki kąt więc wybrałem 17-40. Teraz i tak zastanawiam się nad uzupełnieniem 24-70
    ale funduszy brak więc może będzie tańszy 28-75
    To może pchnij Canona 17-40, kup Tamrona 17-35 i Canona 24-70? Dobrze wybrany Tamron potrafi nieźle zaskoczyć in plus. Myślę, że spokojnie stanie w szranki z Canonem 17-40. A Canon 24-70 to po prostu poezja. Oczywiście Tamron 28-75 optycznie też niewiele mu ustępuje. Ale w moim przypadku dodatkowe 4mm na szerokim spowodowało, że 24-70 pozostaje na bagnecie jakieś 97% czasu. Wcześniej Tamron 28-75 okupował bagnet w 90% czasu.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Bywalec Awatar gutek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    To może pchnij Canona 17-40, kup Tamrona 17-35 i Canona 24-70?
    Takiego wariantu jeszcze nie brałem pod uwagę. Ale raczej trzeba będzie się nastawić na oszczędzanie. Chyba, że w końcu zdecyduje się na 24-105

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów