Strona 175 z 332 PierwszyPierwszy ... 75125165173174175176177185225275 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 741 do 1 750 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie. Jeszce chyba w 2004 roku nasz kolega z forum, Jurek Plieth powiedział tu, że rozmawiał ze znajomym fotografikiem stosującym system Nikona, który mając źródło w firmie N - używa tej marki ponoć wiele wiele lat - dostał takie info o bagnecie w odpowiedzi na liczne pytania o FF. Nie było to ani stwierdzenie jednoznaczne, ani wiadomość pewna, ale zapoczątkowała ona dyskusję, czy to może być prawda i ewentualnie dlaczego. Jak to na forum technicznym od razu zaczęły się analizy i wywody. Niedługo po tym bodajże Rob Gailbraight umieścił na ten sam temat notkę, jakoby rep z N udzielał mu podobnej informacji. Wszystko odbywało się przed kolejnymi targami, gdzie kolejny raz N dał ciała i wszyscy rwali włosy z głowy. Dpreview szalało na punkcie takich pogłosek i internet był pełen takich plotek. Stawiano za przykład aparat Kodaka FF. A jako argument przeciwko fakt, że Kodak nie miał filtra AA, i nie było problemu z mikrosoczewkami na krawędziach klatki. Argument w szczytowym momencie wojny systemów stał się wybujały i irracjonalny, w odpowiedzi na argumenty kolegów nikoniarzy w stylu: "komu potrzebne ISO 800? Ja to nigdy nie użyłem ISO400", "szumofoby spod znaku Canona", "klatka pełna pikseli", "FF to mydło i winieta" itp. W pewnym momencie dyskusje zeszły z konkretów na hasła i były one wytaczane niezależnie od kontekstu jak katiusze w odpowiedzi na równie idiotyczne pomysły z drugiej strony. Aby sprawiedliwości stało się zadość dodać należy, że informacje o bagnecie nikona i braku FF były jednak potwierdzone eksperymentalnie (to znaczy nie było FF a sam nikon twierdził, że mu "niepotrzebne"), natomiast argumenty zwalczające 5D były rozpaczliwe

Jak widać można przeskoczyć nawet wielkie problemy konstrukcyjne, ja stawiam, ze to właśnie mikrsoczewki pozwoliły w końcu na budowę FF w Nikonie. Widać na przykładzie choćby 1DsMk3 jak bardzo duży postęp uczyniono w tym podzespole.

Sprawa jest stara i nieaktualna. Ktoś widzi mi się, koniecznie chce wywołać burę, pokazując jak to bardzo ludzie się wygłupili rozmawiając i próbując sobie tłumaczyć zagadkę sprzed lat. Jasne, lepiej było rzucać nieustanne "Hę?", "Skąd wiesz?" w najlepszym wypadku "czy na urodzinach mogę robić z wbudowaną lampą?".
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

a slyszal kolega kiedys o pl.rec.foto?

Zablokowany

Domyślnie

Z tymi ISO to nie tak prosto -> w Canonie tez tylko dla posiadaczy wiekszej gotowki -> dla mnie ISO powyzej 800 w 30D jest nieakceptowalne.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc24 Zobacz posta
    Z tymi ISO to nie tak prosto -> w Canonie tez tylko dla posiadaczy wiekszej gotowki -> dla mnie ISO powyzej 800 w 30D jest nieakceptowalne.
    To sobie porównaj z ISO800 z D200. A potem zobacz, za ile można teraz kupić 5D i zestaw sobie jego ISO800 z D300 Gdzie tu widzisz dużą kasę?

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    To sobie porównaj z ISO800 z D200.
    A co mnie obchodzi D200???? Ja mam 30D. ISO akceptowalne tylko do 800.

A potem zobacz, za ile można teraz kupić 5D
    Duzo za drogo jak dla amatora.

Gdzie tu widzisz dużą kasę?
    W sklepach i na aukcjach.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co mnie obchodzi D200???? Ja mam 30D. ISO akceptowalne tylko do 800.
    Ale trollujesz.

Nie rozwijam, bo wojenek nie lubię.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Mówisz nieakceptowalne....a widziałeś kiedyś to nieakceptowalne ISO 800 na papierze.Bo jeśli się ogląda zdjęcia z przyciśniętym do monitora nosem w powiększeniu 100% to się szum oczywiście zauważy.Mam odbitki z 30D wykonane przy ISO 1600 i na papierze zapewniam Cię....szumu nie widać
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Dokładnie obawiałem się iso1600 w 30D do czasu wykonania odbitek. Naprawdę w rozmiarze 15/21, bo taki robiłem z iso1600 praktycznie nie widać różnicy.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    Mimo, że generalnie kolory D3 podobają mi się (są inne i ja tak samo jak nie wymagam od psa by miałczał nie wymagam też by Nikon obrazował jak Canon) to z powodu sentymentu do efektów związku zakończonego rozwodem poproszę o podobny przepis dla LR'ma - no chyba że podawałeś go na FN gdzieś poza wątkiem który został zamkniety przed publikacją wyników. NX nie jest na moją logikę / zdrowie/ siły / czas
    Adobe wraz z wprowadzeniem LR2 i ACR 4.5 właśnie udostępniło profile dla aparatów, oraz ich edytor. Jak będę miał chwilkę, to korzystając z nowych zabawek postaram się coś ukręcić

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No nie, nie zalamuj mnie, cale watki wielostronicowe byly o tym, ze wlasnie przez bagnet kodak mial takie badziewie i ze sie nie da porzadnie zrobic. Prawie wszyscy Wielcy, Znani i Szanowani tego forum zabrali glos, jednoznacznie twierdzac, ZE SIE NIE DA. Nawet pseudonaukowe rozprawy tu byly. :-D :-D :-D

Nie zebym cos wytykal, ale moze troche umiaru w oburzaniu sie na zolto-czarnych...
    (....)
    Nie żebym coś wytykał ale mam nieodparte wrażenie, że chcesz ciągnąć jakiegoś flejma na którego ciągnięcie ja nie mam ochoty.

Cytat Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    Dokładnie obawiałem się iso1600 w 30D do czasu wykonania odbitek. Naprawdę w rozmiarze 15/21, bo taki robiłem z iso1600 praktycznie nie widać różnicy.
    Ja używam bez obaw iso 3200 z tej puszki. Na papierze i po zmniejszeniu szumy są pomijalne, a często dzięki tej czułości po prostu da się zrobić zdjęcia w pewnych sytuacjach.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 175 z 332 PierwszyPierwszy ... 75125165173174175176177185225275 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów