Znaczny błąd.. Canon to firma giełdowa, ma akcjonariuszy, radę nadzorczą etc.. Dopóty będzie prowadziła działalność foto, dopóki będzie ona przynosiła zyski. Skończą sie zyski, to Zarząd postąpi identycznie, jak postąpił Zarząd IBM z działem dysków czy komputerów i laptopów. Nikt dla pasji tam aparatów nie produkuje..
20D, 350D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 50/1.8, 580EX, 420EX.. No chyba że znowu skoczę
nie czaje porownania. Canon produkuje aparaty sam, a nie outsourceuje je do Hitachi/Lenovo (odpowiednio). a w portfolio firmy jest to dzialka samodzielna, nie funkcjonujaca dla wsparcia innych.
EDIT: no dobra, jak sobie popatrzylem na ten magiczny DirectPrint Button, to jestem sklonny sie z ostatniego argumentu wycofac![]()
No, właśnie o tym piszeNikon poza aparatami robi co prawda różne ciekawe rzeczy ale jest tego zdecydowanie mniej niż w Canonie. Ergo, Nikonowi do przeżycia są bardziej potrzebne aparaty niż Canonowi, a co za tym idzie, Canon może sobie trochę odpuścić, jak nie będzie chciał walczyć... i dlatego był "
"
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
E no nie przesadzaj, nie po to Canon wypracowal sobie taka pozycje, zeby teraz spasowac. Pytanie brzmi, jak duze naklady finansowe na rozwoj zaakceptuje zarzad i czy zostana one zamienione na nowe przydatne funkcje, czy zmarnotrawione na np. nowy przycisk direct scan lub inne wodotryski.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tzn. ja bym nie popadał w jakieś skrajności. Niepopadajmy w taką paranoję jak na forum Nikona gdzie chłopaki już wieszczą upadek C .... Póki co puszki im (C)się sprzedają dobrze, mają w palanch kolejne. 5D nadal robi świetne zdjęcia, że nie wspomnę o innyc do tego kosztuje co raz mniej
. Rynkowo to wygląda tak, że mówimy o body za 20 kzł więc raczej należy się spodziewać świetnej jakości obrazu itp. Tak na prawdę Nikon zrobił wspaniały prezent swoim entuzjastom ale nie spodziewam się, że to jakoś radykalnie zmieni sytuację. Ot może wróci do tego co było kilka lat temu czyli do równowagi. Przecież przewaga Canona w ostatnich latach była już troche kuriozalna i wiadomo było, że prędzej czy później się to zmieni.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ej no, na czarnym forum jest wyraznie napisane, zeby nie popadac w paranoje, bo niektore canoony nadal robia fajne zdiecia
ja mysle, ze ta cala szopka bedzie miala jeszcze jeden pozytywny aspekt - spoleczny, ze tak powiem. otoz mam cichą nadzieje, ze jak juz premiery okrzepną, rynek sie zrownowazy, nie bedzie nigdzie powodow do narzekan na system wlasny, tudziez do wysmiewania sie z systemu konkurencji...to przestaniemy w koncu sie przekomarzac i sobie dokuczac (w radykalnych przpadkach klocic sie i sobie wrzucac
)i zaczniemy robic dobre zdiecia
czego nikoniarzom i canoniarzom zycze![]()
to co my wtedy bedziemy robic? ;-)
ale jak to... zdjecia? czy to ma cos wspolnego z porownywaniem sprzetu, albo aparatami w ogole?![]()
nie no... ale tak serio... bedzie mi sie tesknic do "klatki pelnej pikseli", "komu potrzeba wiecej niz ISO 400", "DX tez jest pelna klatka", "firmy od drukarek" i tego typu rzeczy
zreszta... o czym my tu mowimy... zawsze sie cos znajdzie magicznego pod jednym sztandarem i komicznego pod drugim. a to jakis nowy przycisk na body, a to crop dajacy cale 5Mpix...![]()
Oj, aż tak pesymistycznie zabrzmiałem?![]()
Nie do końca miałem na myśli wieszczenie upadku Canona, lecz raczej zwrócenie uwagi (co już zresztą przewijało się na tym forum), że dla Canona, DSLR to jedynie jedna z działalności i w tym "ma lepiej" niż Nikon...
Ale mam nadzieję, że jednak sie wezmą, wciąż ostrzę sobie zęby na następcę 5D
A najlepszy to byłby aparat z matrycą 5D w "ciałku" D300 i z mocowaniem EF![]()
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II