Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    sven ma rację. Przykładowo kombinacja wspomnianej tu Superii 400 i zwyczajnego obiektywu da nam (oczywiście w dużym uproszczeniu) niecałe 4MP. Przy zarąbistej stałce da się wyciągnąć w porywach do 6MP. Do tego będzie to raczej ziarniste. Gdyby było tak cudnie jak mówi kol. Pikczer, to nikt by się za analoga nie bawił nieporęcznymi średnimi i wielkimi formatami.
    Skąd masz takie dane

EDIT: Mogę się jedynie domyślać, że z jakiejś stronki z porównaniem D60 i Superii skanowanej plaszczakiem. Nawet z czymś podobnym się kiedyś spotkałem...
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 14-11-2007 o 19:49

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Skąd masz takie dane

EDIT: Mogę się jedynie domyślać, że z jakiejś stronki z porównaniem D60 i Superii skanowanej plaszczakiem. Nawet z czymś podobnym się kiedyś spotkałem...
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a...raal/graal.php

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja opieram się na wywołanych negatywach i slajdach, nie czysto teoretycznych tabelkach i wykresach.
    Myślę, że zdjęcie powie więcej niż tysiąc słów :rolleyes:
    Już kiedyś wstawiłem tutaj takie porównanie, ale czyściłem imageshacka i niechcący usunąłem.

Lewa: Provia 100F, Zuiko 28mm 1:3.5, Nikon LS5000ED, 3000dpi (~11.8Mpix),
    Prawa: 5D, 24-70L, 12Mpix (zdjęcie zapożyczone z DPreview),
    Oba wycinki są w skali 1:1

Jakość bardzo porównywalna. Provię zdradza drobne ziarno w cieniach, lecz zupełnie nie widoczne na papierze.
    Sam slajd oglądany pod lupą wydaje się nie zawierać dużo więcej detali niż skan, więc mogę uznać że wycisnąłem z niego wszystkie soki :wink: Mi wystarczy.

EDIT: Cholerka, wybiorę jakiś ostrzejszy przykład z 5D. Dopiero teraz go spokojnie oglądnąłem i... jakieś takie mydełko EDIT2: Już poprawione.
    EDIT3: No i tym postem wyszedłem na prawdziwego onanistę sprzętowego ze szkła i metalu... (:
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 14-11-2007 o 21:29

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Ja opieram się na wywołanych negatywach i slajdach, nie czysto teoretycznych tabelkach i wykresach.
    Myślę, że zdjęcie powie więcej niż tysiąc słów :rolleyes:
    Już kiedyś wstawiłem tutaj takie porównanie, ale czyściłem imageshacka i niechcący usunąłem.

Lewa: Provia 100F, Zuiko 28mm 1:3.5, Nikon LS5000ED, 3000dpi (~11.8Mpix),
    Prawa: 5D, 24-70L, 12Mpix (zdjęcie zapożyczone z DPreview),
    Oba wycinki są w skali 1:1
    Jeszcze by pasowało, żebyś opierał się na nieco bardziej wnikliwej lekturze tego, co inni piszą. Podałem hipotetyczną "rozdzielczość" dla Superii 400, nie dla ultradrobnoziarnistej Provii 100F. Z kombinacji Provii i stałki z 2500-3000dpi idzie wyciągnąć (czyli z 8-12MP).
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 14-11-2007 o 21:44

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jeszcze by pasowało, żebyś opierał się na nieco bardziej wnikliwej lekturze tego, co inni piszą. Podałem hipotetyczną "rozdzielczość" dla Superii 400, nie dla ultradrobnoziarnistej Provii 100F. Z kombinacji Provii i stałki z 2500-3000dpi idzie wyciągnąć (czyli z 8-12MP).
    Głównie chodziło mi o drugą część wypowiedzi:

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    Gdyby było tak cudnie jak mówi kol. Pikczer, to nikt by się za analoga nie bawił nieporęcznymi średnimi i wielkimi formatami.
    Właśnie dlatego protestowałem, bo odnosiło się to ogólnie do małego obrazka.
    Teraz już jest wszystko jasne :smile:

Tak się składa, że już miałem body Mamiyi i szykowałem się do kupna obiektywu, lecz po długich przemyśleniach doszedłem do wniosku, że moje wymagania w pełni zaspokaja 35mm.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 15-11-2007 o 09:07

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów