Strona 63 z 332 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Coś już napisał Awatar eko-mar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    wygląda bardzo dobrze
    mam dwa pytania: po pierwsze zdjęcie na "natywnej" czułości 3200 jest wyraźnie bardziej mydlane od tego na "natywnej" 6400. Z jakiś powodów zdjęcie na 6400 jest - pomimo utraty jakości - bardziej kontrastowe. Czy to może oznaczać, że 6400 natywne nie jest i po prostu działa software?

Różnice pomiędzy 6400 a 12800 w kolejnych krokach pokazują minimalny wzrost zaszumienia. Nikon stworzył chyba najlepsze algorytmy do usuwania szumów na świecie?
    Twoim zdaniem zdjęcie z czułością 3200 jest bardziej mydlane od tego na 6400, a z drugiej strony piszesz o utracie jakości (6400) ...coś tu zgrzyta, nie chce się zazębić.
    Ja z kolei zauważyłem systematyczne ale nieznaczne zwiększenie szumów wraz ze wzrostem wartości ISO. Moim zdaniem ISO 200-6400 nie jest osiągane przez soft bo to za poważna firma aby chciała ryzykować konsekwencją takiego oszustwa, więc nie dorabiajmy własnej ideologii.

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Holy szit Za dobre zeby bylo prawdziwe :P
    Noo... czas się powoli przyzwyczaić:smile:

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To znaczy jak oglądnąłem jeszcze raz te zdjęcia to na iso 6400 są mniejsze szumy niż iso 3200. Pomiędzy iso 6400, a 12000 nie ma dla mnie istotnej różnicy. Są natomiast róznice w ostrości. Im mniejsza czułośc tym minimalnie mniejsza ostrość.
    No więc wygląda na to, że w D3 im wyższe iso tym ostrzejsze zdjęcia i mniejszy szum. Wniosków można wysnuwać bez liku ale jeden nasuwa się samoistnie. Poczekajmy na sample z egzemplarzy produkcyjnych.
    Chyba jednak poczekajmy, a póki co nie zauważyłem aby na prezentowanych fotkach szum się zmniejszał wraz ze wzrostem wartości ISO, w moim subiektywnym odczuciu jest odwrotnie a już napewno nie między 6400 a 12800 (tam jest wyraźne zwiększenie szumu).
    Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eko-mar Zobacz posta
    Moim zdaniem ISO 200-6400 nie jest osiągane przez soft bo to za poważna firma aby chciała ryzykować konsekwencją takiego oszustwa, więc nie dorabiajmy własnej ideologii.
    Dlaczego odszumianie programowe miałoby być oszustwem?
    Oczywiście, że jest to "musztarda po obiedzie", bo lepiej zapobiegać niż leczyć, ale żeby od razu takie mocne słowa?
    I to w sytuacji, gdy mówimy o obrazie "wyczarowywanym" dosyć dowolnie z Bayera

Tym niemniej zdjęcia robią wrażenie - tylko zacierać ręce!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Iso 200-6400 to chyba zakres działania matrycy w tym body (przynajmniej tak wynika z opisów). Reszta to soft. Dlatego można domniemywać, że tu raczej nie gmerali softem (chodzi tylko o odszumianie).
    Bardzo jestem ciekaw co się zacznie jak będą wreszcie jakieś wiarygodne testy. Już widzę te narzekania - canon umarł albo gdzie jest Canon . Albo te dumne posty jaki to Nikon jest naj ehhh.... bez tego życie by było strasznie nudne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Bardzo jestem ciekaw co się zacznie jak będą wreszcie jakieś wiarygodne testy. Już widzę te narzekania - canon umarł albo gdzie jest Canon . Albo te dumne posty jaki to Nikon jest naj ehhh.... bez tego życie by było strasznie nudne.
    :-) a ja mogę wręcz z 100% pewnościa stwierdzić, że będą posty stwierdzające zapewne wyższość nikona, jak i canona. Obojętnie co zobaczą co poniektórzy użytkownicy, to i tak będę widzieli "wyższość" swojej marki (mógłbym wymienic nicki), albo inni wręcz przeciwnie - będą narzekali, że to nie to.

Szkoda, że nie ma jakiegos miernika ilości i intensywności szumu. Byłoby w cyferkach widać co lepsze. A tak - to okazuje się jest bardzo subiektywne.
    W każdym razie zapewne mozna pocieszyć użytkowników "gorszych" z body 40D, 5D, D300, D3, że się da nimi robic zdjęcia. Dobre zdjęcia.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca Zobacz posta
    W każdym razie zapewne mozna pocieszyć użytkowników "gorszych" z body 40D, 5D, D300, D3, że się da nimi robic zdjęcia. Dobre zdjęcia.
    No chyba sobie żartujesz :wink:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Szkoda, że nie ma jakiegos miernika ilości i intensywności szumu. Byłoby w cyferkach widać co lepsze. A tak - to okazuje się jest bardzo subiektywne.
    He he, a jakże, są mierniki szumu! I to tak formalne, obiektywne i bezduszne, że prawie nijak się mają do naszych odczuć "organoleptycznych"! I w tym problem...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    He he, a jakże, są mierniki szumu! I to tak formalne, obiektywne i bezduszne, że prawie nijak się mają do naszych odczuć "organoleptycznych"! I w tym problem...
    to może podasz jakieś wartości dla 5D na różnych czułościach. Porównamy do tych z 40D, a potem do nikonów
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

to może podasz jakieś wartości dla 5D na różnych czułościach. Porównamy do tych z 40D, a potem do nikonów
    Z wykresu sobie odczytaj:

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Coś już napisał Awatar eko-mar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Dlaczego odszumianie programowe miałoby być oszustwem?
    Oczywiście, że jest to "musztarda po obiedzie", bo lepiej zapobiegać niż leczyć, ale żeby od razu takie mocne słowa?
    I to w sytuacji, gdy mówimy o obrazie "wyczarowywanym" dosyć dowolnie z Bayera

Tym niemniej zdjęcia robią wrażenie - tylko zacierać ręce!
    Nie przeczytałeś wnikliwie mojego postu....byłoby oszustwem, gdyby Nikon zapodał ISO 6400 wyciągniętą programowo z ISO 3200 a podałby w swoich publikacjach, że 6400 to "natywne" ISO...teraz kumasz??? Moją myśl dobrze ujął Kolekcjoner

Iso 200-6400 to chyba zakres działania matrycy w tym body (przynajmniej tak wynika z opisów). Reszta to soft. Dlatego można domniemywać, że tu raczej nie gmerali softem (chodzi tylko o odszumianie).
    Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:

Strona 63 z 332 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów