Czytam sobie ten wątek o jakiegoś czasu i normalnie nie chce mi się wierzyćNikon wypuścił rywala piątce oraz jedynce a tutaj od razu co chwila ktoś sączy jad: "Nikon ma fajne to... ale Canon ma lepsze", "Nikon ma fajne tamto... ale Canon ma to już od lat", "Nikon bije Canona w tym... aa jak Canon wypuści następną puszkę to nie będzie mu dorastał do pięt"...
![]()
Jejku, przecież to zwykły fanatyzm marki ! Wcześniej takie rzeczy czytałem o Nikon'owcach, a tutaj...
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
nie no fota przecież przyzwoita jest..... 6400 to już jest na prawde wysoko.... ja na razie dochodzę do 1600 z swpim 5d ale wyżej już nie (nie miałem takiej potrzeby, mam jasne szkła)... no ale poczekamy, zobaczymy.... ja tam myślę, że nie znajdzie się wielu już wtopionych w system Canona, którzy by chcieli zmienić go na Nikona.... ale jeśli już to chętnie skorzystam z okazji i popoluję na tanie eLki ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie no nie zauważyliście że ta twarz jest oświetlona jakimś silnym światłem? już palec tej Japonki jest jakby lepiej wydetalowany.... ja tam nie używam takich czułości ale jak ktoś chce to już ma ..... mój Svierdlovsk kończył się na 6400 właśnie a kodak t-max 3200 był moim ulubionym filmem![]()
Ostatnio edytowane przez zanussi ; 27-08-2007 o 08:32 Powód: Automerged Doublepost
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
No jakby ta fotke zrobic czarno-biala, odszumic i wmowic, ze koles mial marynarke w prazki to bedzie niezle
A powaznie, to mam nadzieje, ze to bedzie poprawiane w finalnej wersji aparatu, bo by to swiadczylo, ze jednak swiat zlazi na psy z jakoscia.
Ja nie mowie ze jest tragicznie, bo i fotka nie jest najlepsza, i w koncu to 12 mpix, ale zeby od razu twierdzic ze jest o 1EV lepiej niz w 30D? Jak juz cos to o 2/3EV bo iso w 30D wynosi 4000, a po drugie trudno cos tu wogole porownac, bo szum w D300 jest i tak juz potraktowany redukcja kolorowych szumow (zostal jedynie w miare mono szum, za to dostalo sie kolorom) w przeciwienstwie do Canonowskich kolorowych smarkow, ktore jednak nie wplywaja negatywnie na detale i kolorystyke zdjecia.
Poczekamy na finalne sample i jakies sensowne porownanko.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
i pomyśleć, że kiedyś reporterzy mieli do dyspozycji maxymalnie ISO 1600 w reporterskim negatywie Fuij...
i tak sobie myślę, że Nikonowskie ISO trzeba jakoś inaczej liczyć ..... zaczyna się od ISO 200.....
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
kombinujecie na czym świat stoi, żeby wyszło na wasze. Nikon zdaje sie osiągać poziom szumów identyczny z Canonem i trzeba się do tego przyzwyczaić. To chyba raczej normalna sytuacja? W tym momencie to Canon musi nadgonić, bo - jeśli nowe puszki Nikona faktycznie będą dawały świetny obraz - aktualnie oferuje niższą maksymalną czułość. Mam nadzieję, że to tylko kwestia strategii, a nie technicznych ograniczeń, i już niedługo pojawią się opcje rozszerzające czułość w Canonach.