Kubaman, pozwolisz że wrzucę swój grosik?
To trochę nie tak... Canon wszedł w matryce CMOS i siłą rzeczy musiał je testować na rynku konsumenckim. Nikon matryce CMOS testował bez pośpiechu i obaw o wpadki w swoich laboratoriach, bo lustrzanki oparte były o CCD. Przyszła pora, że w tych labach doszli do wniosku: STOP, nasz CMOS jest na tyle dobry, że puścimy na rynek nie robiąc obciachu. Twierdzę że CMOS Nikona jest tak samo zaawansowany technologicznie jak i CMOS Canona. Zobaczymy jak dalej się to potoczy.[...]
Nie wątpię, że poziom szumów musi być naprawdę niezły, pytanie tylko, czy Canon produkujący matryce od 8 lat nie ma możliwości zrobić ISO 25600 kiedy Nikon w pierwszej swojej matrycy może? Uważam, że może tylko do głowy by mu nie przyszło dawać taką czułość narażając się na opinie o "szumiącym na wyższych czułościach body". Przecież to absurdalny parametr, chyba 10 razy bardziej absurdalny od KITa z IS do 40D.
[...]
Też byłem sceptykiem póki go nie zobaczyłem na własne oczy. Tak, jest to bajer i moim zdaniem jak najbardziej przydatny. Sprawdzenie na LCD aparatu czy pstryk jest ostry czy delikatnie poruszony teraz nabiera sensu.Wyświetlacz LCD VGA.. no dobra bardzo fajny bajer. Pytanie tylko po co mi 3 calowy ekran o rozdzielczości większej na cal niż mój domowy, super hiper monitor :rolleyes:
A krzyżowe w Canonie też działają do światła 5.6 ?AF - to prawdziwie obiecujące. Wygląda na wzorowany nieco na AF serii 1D i może być naprawdę wielkim plusem tej puszki. Choć krzyżowych jest niestety mniej o 4 i to akurat IMHO jest gorsze niż posiadanie o 6 zwykłych więcej.
Tak, D300 jest dobry. Sprawność AF robi wrażenie, wygląd iso3200 też. Niestety cena wejściowa jest wysoka więc dla przeciętnego pstrykacza ten sprzęt jest chyba poza zasięgiem. Tutaj część rynku może zgarnąć 40D gdyż zrobiła się ogromna dziura cenowa między D300 a aparatami niższej .Generalnie - świetny sprzęt i bardzo dobra konkurencja dla Canona. Jak dla mnie niestety początkowe podniecenie opadło, i sam nie wiem, co sądzić, co ani to nie konkurent dla 1Ds, ani konkurent dla 1DMk2 stricte. Taka hybryda co to niby ma wszystko, ale nic nie jest do końca super hiper max najlepsze na rynku. Dużo bardziej podoba mi się D300, IMHO realny konkurent D3 w reporterce, zwłaszcza z takim pancernym gripem.