Strona 33 z 332 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

no bo wiecie... są fotografowie, fotograficy którzy jeszcze nie rozstali się ze swymi średnii formatami (sam poluję na jakąś okazję w postaci dłuższego tele do mojego Pentaxa 67 ), i są fotgrafowie, fotograficy tzw entuzjaści sprzętowi, którzy mniejszą uwagę zwracają na jakośc merytoryczną zdjęcia a dużo większą na poziom szumów, GO i takie tam różne... no i są ci wypośrodkowani którzy na maaaaxa wykorzystują toco najnowsze i najlepsze w lustrzankach cyfrowych... te wszystkie wielopolowe czujnikosy, szybciuchny autofocusiak, dychę klatuch na sekundziaka, możliwośc podpięcia trzech rodzajów gripucha i dłuuuugaśne jaśniuchne obiektywuchy....
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, żeby nie było: o tych problemach z FF w Nikonie ja też pisałem ;-) i nadal podtrzymuję, że nie jest to proste, a na pewno trudniejsze do zrobienia niż przy szerokim bagnecie. Ale ja myślę, że siary nie będzie ;-) obstawiam sensor klasy 5D.

Inna sprawa, że teraz zapewne mydlenie (choćby i lekkie) szerokich obiektywów w rogach, z "wady potwierdzającej bezsensowność brnięcia w FF i przewagę DX nad nim" stanie się "nic nie znaczącym szczegółem, mało istotnym w porównaniu z wzrostem plastyki obrazu" Ech, no muszę w końcu tą listę zrobić ;-)

Uzależniony

Domyślnie

Nie wiem czy juz padlo takie podsumowanie co do polityki Canona, jesli nie ja je napisze. Ciekawe co inni uzytkownicy na to?

Canon zrobil blad juz ponad poltora roku temu. Szybko puscil na rynek 30d, ktory tak na prawde powinien byc modelem Canon 20Dn. Juz wtedy powinien wrzucic do modelu 10 mp matryce i wtedy sens mialoby nadanie mu symbolu Canon 30D. W miedzyczasie mogl odswiezyc Canona 5D do wersji Canon 5Dn (jednoczesnie wycofujac model 5D). W tym momencie tworzylby miejsce dla Canona 40D, ktory powinien miec matryce 12 mp i puszczajac go w cenie posredniej miedzy 30D a 5Dn.
    Uwazam, ze Canon sie w tej chwili sam sie topi. Jesli nie spusci z ceny 5D, w co watpie, to straci czesc rynku.

Co Wy sadzicie?

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Że byłoby miło, aby Canon spuścił z ceny 5D ale.. 5D kosztuje ok. 9 tys, D3 będzie kosztował pewnie z 15 tys. Jak to już było powiedziane, samo D3 jeszcze za mało "miesza" na rynku cyfrowych FF... co najwyżej MkIII może stanieć
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Inna sprawa, że teraz zapewne mydlenie (choćby i lekkie) szerokich obiektywów w rogach, z "wady potwierdzającej bezsensowność brnięcia w FF i przewagę DX nad nim" stanie się "nic nie znaczącym szczegółem, mało istotnym w porównaniu z wzrostem plastyki obrazu" Ech, no muszę w końcu tą listę zrobić ;-)
    I dodam na dokladke ze Nikon ma bardzo ulatwiona sprawe ...przez lata karmienia swoich uzytkownikow fatalnej jakosci matrycami i teoria o wyzszosci DX na wszystkim da im cos co w canonie jest znane juz z 300d/10d i nagle stanie sie swiatlosc
    Nie ma mozliwosci zeby ten skok w CMOS byl porazka bo odbiorcy nagle zobacza jak powinny wygladac szczegolowe malo zaszumione zdjecia i otworza szeroko oczy.

Obawiam sie tylko o te grupe ktora twierdzi cyt "ze zdjecia z obecnych nikonow wygladaja bardziej analogowo i nie sa tak plastikowe jak te z canona". Ci beda musieli zostac przy d200 bo nie dla nich sztucznizna z d300 i d3
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Hmm, żeby nie było: o tych problemach z FF w Nikonie ja też pisałem ;-) i nadal podtrzymuję, że nie jest to proste, a na pewno trudniejsze do zrobienia niż przy szerokim bagnecie. Ale ja myślę, że siary nie będzie ;-) obstawiam sensor klasy 5D.
    Mogli rzeczywiście mikrosoczewki powykrzywiać... albo sygnał wzmacniać nieliniowo na rogach - w końcu przerabialiśmy to w Sony Trinitron, a potem w płaskich już całkiem monitorach CRT...

Ko-nie-cznie!

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Nie wiem czy juz padlo takie podsumowanie co do polityki Canona, jesli nie ja je napisze. Ciekawe co inni uzytkownicy na to?

Canon zrobil blad juz ponad poltora roku temu. Szybko puscil na rynek 30d, ktory tak na prawde powinien byc modelem Canon 20Dn. Juz wtedy powinien wrzucic do modelu 10 mp matryce i wtedy sens mialoby nadanie mu symbolu Canon 30D. W miedzyczasie mogl odswiezyc Canona 5D do wersji Canon 5Dn (jednoczesnie wycofujac model 5D). W tym momencie tworzylby miejsce dla Canona 40D, ktory powinien miec matryce 12 mp i puszczajac go w cenie posredniej miedzy 30D a 5Dn.
    Uwazam, ze Canon sie w tej chwili sam sie topi. Jesli nie spusci z ceny 5D, w co watpie, to straci czesc rynku.

Co Wy sadzicie?
    Canon ma sporo możliwości "gotowych":
    Włożyć do MkIIIN matrycę z 5D z soczewkami z MkIII. Z cropem 1.3 a'la D3 będzie jak stary MkIII, a bez MkIIIN z FF.
    Wprowadzić sławetną 3D z matrycą 1Ds MkII z soczewkami...
    Uzupełnić (odblokować) AF w LiveView bez ruszania lustra - to może nawet zrobić w kolejnej wersji firmware.

To są defensywne kroki - o ofensywnych trudno mi się wypowiadać.

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Że byłoby miło, aby Canon spuścił z ceny 5D ale.. 5D kosztuje ok. 9 tys, D3 będzie kosztował pewnie z 15 tys. Jak to już było powiedziane, samo D3 jeszcze za mało "miesza" na rynku cyfrowych FF... co najwyżej MkIII może stanieć
    Raczej właśnie cena zostanie, ale matryca się zmieni. Żeby w tym pułapie cenowym zmieścić ew. dwa modele z FF. Ale za to głowy też nie dam...
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 23-08-2007 o 22:38
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja tam myślę, że mydlenie razem z winietowaniem staną się składowymi "duszy". Może "duszę" da się w końcu zdefiniować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Prezydent Lech Kaczyński Zobacz posta
    Firma Canon od dawna lekceważyła obywateli fotografujących w IV RP. Szara sieć, szara sieć w jaką była wplątana, i wykształciuchy sterujące niesprawnymi autofuksami, z tym musieliśmy się rozprawić i rozprawiać się będziemy, bo koalicja z Nikonem jest trwała i nic jej nie zagraża, 12 mln piksi nie jest żadną przeszkodą. My nigdy nie mówiliśmy, że dx jest najlepszy, mówiliśmy że jest najlepszy na tamte czasy, a to co o nas teraz mówią to sprawa polityczna, to jest oczywista oczywistość.
    Zgadzam sie z Panem, Panie Prezydencie

Strona 33 z 332 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów