Strona 306 z 332 PierwszyPierwszy ... 206256296304305306307308316 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 051 do 3 060 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    akustyk, bys sie zdziwil. Ostatnio przezylem szok jak sie dokladnie przyjrzalem rawom z 550D i niestety ale na 99% jest on odszumiany(no chyba ze ma az tak silny filtr AA). Brak mikro detali, nawet przy b.ostrym obiektywie(nikkor 14-24/zeiss 21mm). Jakies drobne listki i inne tego typu detale wygladaja tak: ostry zarys liscia, a w srodku akwarelkowa papka, a to wszytsko przy wylaczonym odszumianiu.
    to akurat mozliwe na tej polce, bo uzytkownik latwo kupi duzo megapikseli i gazetowy wynik "malo szumu", bez refleksji na temat tego, ze to moze oznaczac te z brak detali - aka slawetny D80, ktory owszem szumial mniej niz 40D, ale nie wolno bylo ogladac 1:1, albo nie daj biosie pokazac cos wiekszego niz 600x400 z ISO 800

Troche mi to polamalo swiatopoglad, bo do tej pory kazda puszke canona moglbym w ciemno brac.
    zgadzam sie w 100%.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    D80, ktory owszem szumial mniej niz 40D, ale nie wolno bylo ogladac 1:1, albo nie daj biosie pokazac cos wiekszego niz 600x400 z ISO 800
    Miałem D200 (w czasach debiutu 35/1.8) i praktycznie D80. Złego słowa nie powiem. Warunek konieczny: wyłączenie wszystkiego co Nikon pozwala wyłączyć, NX2.

/off
    the silence is deafening

Domyślnie

polka polka, ale raw to swietosc i lapy precz

a... podobno to samo jest w 7d wiec juz troche wyzej.

tu wiecej na ten temat:
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic/820707/0
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    oj... widze ze troche mi sie odeszlo od tematu watku
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 21-06-2010 o 14:00 Powód: Automerged Doublepost

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie no.. ale to jest crop, z nasrana az wstyd liczba Mpix.

miedzy 5D mkI i 450D tez jest wyrazna roznica w obrazku, nawet przy zapieciu 24-105 czy 300/4, ktore oba sa sakramencko ostre (w odroznieniu od 17-40 czy 70-200/4 non-IS) i oba przewyzszaja rozdzielczosc cropa. mimo to, przy 1:1 obrazek FF ma wiecej detalu. nie az tak wiecej jak na powyzszym obrazku, ale to tez tylko 12Mpix a nie 18/21
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

akustyk, bys sie zdziwil. Ostatnio przezylem szok jak sie dokladnie przyjrzalem rawom z 550D i niestety ale na 99% jest on odszumiany(no chyba ze ma az tak silny filtr AA). Brak mikro detali, nawet przy b.ostrym obiektywie(nikkor 14-24/zeiss 21mm). Jakies drobne listki i inne tego typu detale wygladaja tak: ostry zarys liscia, a w srodku akwarelkowa papka, a to wszytsko przy wylaczonym odszumianiu.

Troche mi to polamalo swiatopoglad, bo do tej pory kazda puszke canona moglbym w ciemno brac.
    Canon zwyczajnie wyciągnął wnioski z tego co robi konkurencja.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie no.. ale to jest crop, z nasrana az wstyd liczba Mpix.

miedzy 5D mkI i 450D tez jest wyrazna roznica w obrazku, nawet przy zapieciu 24-105 czy 300/4, ktore oba sa sakramencko ostre (w odroznieniu od 17-40 czy 70-200/4 non-IS) i oba przewyzszaja rozdzielczosc cropa. mimo to, przy 1:1 obrazek FF ma wiecej detalu. nie az tak wiecej jak na powyzszym obrazku, ale to tez tylko 12Mpix a nie 18/21
    I przy tym różne ogniskowe.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Ale to tylko przyklad i napewno sporo mniejsza gestosc pikseli w przypadku 5d ma tu duzy wplyw. Tez bym sobie to tak wytlumaczyl, gdybym nie zobaczyl obrazkow z zapietem N 14-24 i zeissem 21mm.

Pozdr.

Domyślnie

Tez bym sobie to tak wytlumaczyl, gdybym nie zobaczyl obrazkow z zapietem N 14-24 i zeissem 21mm.
    Miałem siedzieć cicho, ale... kto mądry przykręca do f/8, inne niż macro, szkło na 7D by... oceniać ostrość per pixel? Według ztcp Janko Muzykanta i Dominika (Sony) powyżej f/6.3 nie ma sensu (na 18 MPx 1.6 crop).
    the silence is deafening

Domyślnie

no tak tez wyszko na 14-24, okazalo sie ze f5,6 to optymalna przyslona, na zeissie chyba wlasnie w okolicach 6,3.

Domyślnie N***n wchodzi w zły temat

“Micro Four Thirds: You are going to make us run!” - powiedział Pan N***n.

Seminarium miało miejsce w Yokohamie, niestety nie wspomniano nic o najlepszym serwisie

Czyli na Indyka/Halloween będzie jazda (m43, Sam, Nex and You are).
    Na bank jeszcze w 2010 musi wejść w to Canon, bo NR donosi o mega ostrej kampani reklamowej N****a (co na to Sony )
    ... dla formalności tylko przypomnę, że wg bythom.com koszt żółtego, złego sensora oscyluje w granicach $8-10
    the silence is deafening

Smile

Cytat Zamieszczone przez NR
    "Good news:
    it looks better then 12Mpix DX sensor in tonal dynamics.
    Transitions on skin are very nice.

Bad news:
    it is not even 20 Mpix – no huge upgrade. Judging from image quality it will be DX camera (too noisy to be FX)."
    Czyli D90 Mk II zawalczy na 18 MPx, ciekawe czy będę musiał odszczekać temat, że nikt przez 2 czy 3 lata (nie pamiętam) nie pokaże dslrhd w specyfikacji/jakości 7D?
    the silence is deafening

Strona 306 z 332 PierwszyPierwszy ... 206256296304305306307308316 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów