Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    A Ty już jutro weźmiesz się za robienie zdjęć, czy jeszcze posiedzimy i sobie popiszemy?
    Już dzisiaj.

Tak szczerze mówiąc to to wszystko jest smutne. Mam na przykład znajomego, który do niedawna nie posiadał ani jednej eLki a jego zdjęcia pojawiały się w amerykańskim Newsweeku, NY Times i masie innych szanowanych gazet. Wygrywał też przeróżne konkursy i to szkłami, które często już dawno nie są w sprzedaży nawet.
    OK, sam jestem gorącym "promotorem" 18-200VR czy 15-85IS, ale musisz pamiętać, że każdy kij ma dwa końce. Przykład: Kielce, większość nie chce startować w konkursach bo po co...

Na forum to jednak liczy się tylko liczba i tabelka.
    Tak, dokładnie. Jest czas na forum i onan i jest czas na zdjęcia.

Czasem to, aż kłuje w oczy, jak ktoś posiadający 85LII i inne zabawki, nie potrafi nawet WB poprawnie ustawić,
    W zasadzie MZ 85L to takie szkło, które nie wymaga/samo sobie robi PP.

Ciesze się, że Nikon wypuszcza dobre szkła. Byle to było z pożytkiem dla fotografii, bo lubie oglądać dobre zdjęcia
    No mi te z Miami się bardzo podobają, choć ja zostawiłbym flasha w torbie, ale generalnie do klubowych klimatów bajka. Imho o tyle większa im ostrzejsza na krawędziach, przy f/1.4-2.0.

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    a w zdjeciach slubnych faktycznie ma to az taaaakie znaczenie
    A do zdjęć ślubnych to ja bym jednak wolał 35mm
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 09-02-2010 o 16:10
    the silence is deafening

Uzależniony

Domyślnie

Ktorys news dotyczacy 16-35 zapowiedzial ze jest to poczatek serii budzetowych f4. Doczekamy sie odpowiednika 24-105 i 70-200?
    Jesli tak to zrobi sie ciekawie, mnie do canona ciagnely wlasnie f4L-ki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Ktorys news dotyczacy 16-35 zapowiedzial ze jest to poczatek serii budzetowych f4. Doczekamy sie odpowiednika 24-105 i 70-200?
    Jesli tak to zrobi sie ciekawie, mnie do canona ciagnely wlasnie f4L-ki
    tylko czy ten Nikkor 16-35 jest rzeczywiscie budzetowy? cena na start to bedzie jakies 4600 zł...
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Przykład: Kielce, większość nie chce startować w konkursach bo po co...
    Hmm Kielce kojarzą mi się z artursem. Stopke ma fajną, a zdjęcia gdzieś można zobaczyć? Bo stopka nie rysuje mi obrazów niestety...

Tak, dokładnie. Jest czas na forum i onan i jest czas na zdjęcia.
    Ja nie mówie, że onan jest zły. Ale litości Przecież normalnym, że skoro Nikkor w końcu wypuszcza po 100 latach swoje 24/1.4 to musi być lepsze niż coś co zostało zaprojektowane dużo wcześniej. Choćby dlatego, że w pewien sposób można korzystać z doświadczenia. Zdziwiłbym się, gdyby to szkło było gorsze od 24II, bo to znaczy że przez 2 lata (czy kiedy to szkło wyszło), nie potrafili dobić do wzorca...

W zasadzie MZ 85L to takie szkło, które nie wymaga/samo sobie robi PP.
    PP to Piękny Portret? Bo mi się kojarzy z Piekielnie Powolny

No mi te z Miami się bardzo podobają, choć ja zostawiłbym flasha w torbie, ale generalnie do klubowych klimatów bajka. Imho o tyle większa im ostrzejsza na krawędziach, przy f/1.4-2.0.

A do zdjęć ślubnych to ja bym jednak wolał 35mm
    Ano właśnie! Troche rozmyślałem sobie o tym. O co chodzi z tą ogniskową 24mm. Bo jakoś mam wrażenie, że to ani nie szeroko, ani w sam raz. Używając 16-35 robie część zdjęć na 24mm, ale zdecywanie większość to 35mm lub 16/20mm.

I właśnie do tego dąże. Gdyby w Canonie był 35II i 24I tylko, to wszyscy uważaliby że 35L ma idealną ogniskową do ślubów, ale że tabele pokazują przewage 24II nad 35I to wszyscy uważają, że to właśnie 24mm robi robote. I to jest smutne, bo zdecydowanie jestem zdania że obiektyw powinno się dobierać (zwłaszcza stałke) w pierwszej kolejności uwzględniając ogniskową i światło. Później można myśleć o rogach, af, konstrukcji, szczelności, wadze itd. Bo to dodatki, które nie rysują światłem (wspomniałem o rogach? )..

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I właśnie do tego dąże. Gdyby w Canonie był 35II i 24I tylko, to wszyscy uważaliby że 35L ma idealną ogniskową do ślubów, ale że tabele pokazują przewage 24II nad 35I to wszyscy uważają, że to właśnie 24mm robi robote. I to jest smutne, bo zdecydowanie jestem zdania że obiektyw powinno się dobierać (zwłaszcza stałke) w pierwszej kolejności uwzględniając ogniskową i światło. Później można myśleć o rogach, af, konstrukcji, szczelności, wadze itd. Bo to dodatki, które nie rysują światłem (wspomniałem o rogach? )..
    Strasznie lubię 24mm do landszaftów - jest szeroko, są jakieś tam zniekształcenia, ale jest zdecydowanie "spokojniej", niż w przypadku np. 16mm. Poza tym, to fajna ogniskowa do np. streetu, ale jakoś mi się gryzie korpus FF z takim szkłem do typowego streetu ;P
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Poza tym, to fajna ogniskowa do np. streetu, ale jakoś mi się gryzie korpus FF z takim szkłem do typowego streetu ;P
    IMHO za dużo trzeba kontrolować przerysowania przy 24mm na FF przy ludziach. A street to ludzie i szybkie strzały. 35mm lub 50mm panie

Zresztą, popatrz na zdjęcia miclesa ze streetu. Te robione na UWA są paskudne w większości. Te robione 28mm zdecydowanie lepsze.

Cytat Zamieszczone przez spuki
    Coś Cie tutaj powaliło? Ostrość na 995px to można wiesz co zrobić...IMHO te zdjęcia nic nie mówią o tym szkle..

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Coś Cie tutaj powaliło? Ostrość na 995px to można wiesz co zrobić...IMHO te zdjęcia nic nie mówią o tym szkle..
    Uważaj proszę na słownictwo. Nie życzę sobie byś odzywał się do mnie takim tonem i w taki sposób. Moderatora proszę o wyciągnięcie konsekwecji i późniejsze skasowanie postu. Tyle na ten temat.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spuki Zobacz posta
    Uważaj proszę na słownictwo. Nie życzę sobie byś odzywał się do mnie takim tonem i w taki sposób. Moderatora proszę o wyciągnięcie konsekwecji i późniejsze skasowanie postu. Tyle na ten temat.
    Ale, że niby które słowo było niewskazane, bo nie wiem?
    Poza tym, weź troche wyluzuj. To, że odpisałem akurat na Twój post, nie znaczy że pisałem do Ciebie. gietrzy też już mówił o tych zdjęciach z Miami.

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

Coś Cie tutaj powaliło?
    Cytat Zamieszczone przez spuki Zobacz posta
    chyba chodzilo o "powalilo na kolana", tylko wyszlo dwuznacznie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    IMHO za dużo trzeba kontrolować przerysowania przy 24mm na FF przy ludziach. A street to ludzie i szybkie strzały. 35mm lub 50mm panie
    na ulice najlepsze sa ogniskowe w okolicy 30-40mm - da sie tez innymi, ale po co sie meczyc?
    no przecie napisal 35mm. chyba, ze o jakis zoom Ci chodzi.
    Ostatnio edytowane przez spoon ; 09-02-2010 o 23:00
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

na ulice najlepsze sa ogniskowe w okolicy 30-40mm - da sie tez innymi, ale po co sie meczyc?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów