Strona 28 z 332 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Canon nic tak na prawdę nie musi. Byli nienormalnie z przodu teraz się wyrównało. Robili co chcieli teraz się będą musieli się postarać. Nie zdziwiłbym się gdyby nastęny ruch to było wypuszczenie 1DmkIIIn z poprawionymi kilkoma detalami. Że niby musieli dać nowy AF itd. Ruch w interesie musi być ale drastycznych zmian na rynku pro bym się nie spodziewał. Zwłaszcza że tak na prawdę nikon walczył o być albo nie być a nie jak równy z równym.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Ja trochę z innej strony - nie wiem ilu z użytkowników forum canona i nikona stać na puszki typu 1dsmkIII, pewnie trochę więcej stać na 5D ale prawda jest taka, że obecnie rynek dslr w Polsce zamyka się w gruncie rzeczy do klasy 400D-D40x-30D-40D-D80. Przy cenie D300 którą podali nie jest on konkurencją do 40D, a 40D jeśli będzie miała ludzki wizjer i autofocus zaspokaja większość wymagań zaawansowanych amatorów i nie tylko. Nie dajmy się zwariować - powiedzcie ile tak naprawdę zdjęć spieprzyliście ze względu na posiadanie np 30D a nie 40D, a ile z powodu tego białka które obsługuje puszkę ? To oczywiście mój punkt widzenia, amatora który nie żyje z fotografowania. Ale jak widzę, są tacy co mają 30D i żyją całkiem nieźle. A sztukę jak wiemy można uprawiać nawet Kijewem, sęk w tym by wiedzieć jak.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Z innej beczki.
    rozkład punktów AF w D3:
    Jak się tym łapie ostrość poza centrum kadru bez używania MF?
    w nowym 1ds tez tak jest :

http://a.img-dpreview.com/previews/C...finderinfo.gif

w trybie cropa za to to prawie caly kadr w czujnikach :
    http://www.dpreview.com/previews/nikond3/page4.asp (ten animowany gif na dole .. )

pozdr
    wain
    wain

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ciekawe jest też i to że właściwie to D300 przeszedł stricte na półkę profesjonalną. I stał się konkurentem dla jedynek, a nie dla body dwucyfrowych.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

FF od nikona Podobno bagnet na to nie pozwalal
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6264
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Ciekawe jest też i to że właściwie to D300 przeszedł stricte na półkę profesjonalną. I stał się konkurentem dla jedynek, a nie dla body dwucyfrowych.
    Ano. Tylko Canon nie wypusil dlugo wyczekiwanego 3D.
    Moze sie niedlugo pojawi. I EC bedzie??

A widzieliscie, ze do D3 Nikona, mozna podpiac szkla DX?? Aparat sam ten fakt wykrywa, i automatycznie przechodzi w tryb cropowo-DX-owy :-) Wiec nie do konca tak, ze te szkla DX uzyszkodnicy Nikona to se w d.....e beda mogli wsadzic. Ech, zeby Cwanon sie tak o nas troszczyl

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    A widzieliscie, ze do D3 Nikona, mozna podpiac szkla DX?? Aparat sam ten fakt wykrywa, i automatycznie przechodzi w tryb cropowo-DX-owy :-) Wiec nie do konca tak, ze te szkla DX uzyszkodnicy Nikona to se w d.....e beda mogli wsadzic. Ech, zeby Cwanon sie tak o nas troszczyl
    Canon sam sobie w tym zakresie bramke strzelil tym belkotem o cofnieciu tylnej soczewki i dorobieniem "****" obiektywom.

aczkolwiek osobne pytanie jest takie: czy jesli bedzie Cie stac na FF bedziesz chcial uzywac EF-S. Canon byl od poczatku szczery z uzytkownikami i nie robil zludzen, wiec ludzie liczacy na pelna klatke wybierali miedzy EF a EF-S majac na uwadze przyszly FF. wiec ci co chca maja szkla niecropowe i nie ma o czym gadac. nie widze tu specjalnie potrzeby ani sensu czegos takiego w Canonie. ktore szklo EF-S nie ma porzadnego odpowiednika w EF?

Nikon szedl inna droga. nie majac matrycy FF musieli wciskac bajke o wyzszosci DX-a i wypuszczac sukcesywnie linie szkiel do tego formatu. i nie specjalnie ma tu wybor, bo inaczej zostawilby osoby z kolekcja DX-ow na lodzie. czytaj: zachecil je do olania Nikona szerokim lukiem i zakupu 5D czy czego tam

ot i madrosc
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Powiem tak: O K**WA 9fps w FF, (prawdopodobnie) porownywalny AF w obydwu body, D3 w cenie tego samego rzędu co 1Dmk3, grip do D300 chyba najlepszy wizualnie jaki w ogóle widziałem (mój ideał to taki, który "zlewa" się z body w jedno) do tego dający 9fps w puszce prosumer , samo D300 nie ustepujące wiele Markowi3, 14bit, liveview, ISO , wszystkie te zabawki wireless w szczególności zintegrowanie tego w ładną całość, długie tele nareszcie na poziomie Canona...

Jeśli to wszystko w "realu" wygląda tak dobrze jak na papierze... to Canon dostał w d*** do tego niewiele może zrobić, bo już się wypstrykał z nowości (?). I nawet naśmiewanie się z tego, co do niedawna dla Nikoniarzy było "niestotne i mi akurat niepotrzebne" a teraz na 100% stanie się "absolutnie niezbędne" tego nie zmieni ;-)

Jest dobrze :-D I będzie lepiej :-D bo ta zniewaga krwi wymaga ;-)

Hmm... może zamiast 500IS i drugiego Marka lepiej/taniej byłoby D300 i nową żółtą 500tkę?...
    W podobnej cenie co 1DMKIII? Chyba inny cennik widzieliśmy na DPreview był w estimated za 5180 EURO gdzie w niemieckim Saturnie za 3790 EURO MKIII doniedawna leżał na półce i nikt brać nie chciał, a w związku z tym co pokazuje N to pewnie i trochę cena poleci (choć nie spodziewałbym się rewolucji). Tak sobie tylko ...

pzdr

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sfw Zobacz posta
    W podobnej cenie co 1DMKIII? Chyba inny cennik widzieliśmy
    Kurcze, faktycznie :-) pomerdało mi się z ceną 1D we frankach szwajcarskich... nie pierwszy raz zresztą ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sfw Zobacz posta
    W podobnej cenie co 1DMKIII? Chyba inny cennik widzieliśmy na DPreview był w estimated za 5180 EURO gdzie w niemieckim Saturnie za 3790 EURO MKIII doniedawna leżał na półce i nikt brać nie chciał, a w związku z tym co pokazuje N to pewnie i trochę cena poleci (choć nie spodziewałbym się rewolucji). Tak sobie tylko ...

pzdr
    Na konferencji Nikon powiedzial ze D3 bedzie w podobnej cenie co 1DIII

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 28 z 332 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów