Strona 220 z 262 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 191 do 2 200 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    na optycznych stoi, ze to ma 3kB zywej masy. nie do konca mi sie to kojarzy z foceniem z reki...
    Kwestia przyzwyczajenia, jeden-dwa dni pracy i nie ma tematu. Ze wszystkich supertele 300/2.8 jest najwygodniejszy do focenia z reki. Wszystkie pozostale szkla sa wieksze i ciezsza

Natomiast zabawny jest w tym wzgledzie 200/2, ktory wazy tyle samo co 300/2.8. Ale jak dasz dwom osobom zestawy do porownania i stwierdzenia ktory ciezszy, to wszyscy wybiora 200/2, przez to ze jest krotszy, a co za tym idzie inaczej zbalansowany jak sie pracuje z reki i subiektywne wrazenie jest takie, ze wszyscy
    wskazuja zestaw z 200/2 jako ciezszy.

Łomatkoboskoczenstochosko... Przymykanie tylko dla zwiększenia GO...
    Z poprzednikiem jest de facto w praktyce identycznie Kolejna rzeczy ktora by Cie zdziwila to to, jak to szklo pracuje z konwerterami

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Kwestia przyzwyczajenia, jeden-dwa dni pracy i nie ma tematu. Ze wszystkich supertele 300/2.8 jest najwygodniejszy do focenia z reki. Wszystkie pozostale szkla sa wieksze i ciezsza
    Zależy. Dla mnie zestaw 40d + 300/4 L IS jest zbyt ciężki do fotografowania z ręki, a przecież waży znacznie mniej niż sam 300/2.8 L IS. Oczywiście myślę tu o fotografowaniu przez kilka godzin, a nie okazjonalnym wyciągnięciu zestawu z plecaka i pstryknięciu paru kadrów.

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Łomatkoboskoczenstochosko... Przymykanie tylko dla zwiększenia GO...
    Tak i to bardzo często. Paradoksalnie jasne szkło często nie daje żadnej przewagi, bo np. fotografując z minimalnej odległości ostrzenia nawet niewielkie obiekty (ptaki, gryzonie) i tak trzeba przymknąć obiektyw do przynajmniej f/5.6, żeby uzyskać przyzwoitą głębię.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 11-12-2009 o 11:25 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Zależy. Dla mnie zestaw 40d + 300/4 L IS jest zbyt ciężki do fotografowania z ręki, a przecież waży znacznie mniej niż sam 300/2.8 L IS. Oczywiście myślę tu o fotografowaniu przez kilka godzin, a nie okazjonalnym wyciągnięciu zestawu z plecaka i pstryknięciu paru kadrów.
    Ja fotografuje tym szklem lotnictwo, np. trwajace caly dzien pokazy
    i problematyczne byly tylko pierwsze 2-3 dni mojej pracy z nim.
    Pozniej sie czlowiek przyzwyczaja i waga w ogole nie robi wrazenia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Tak i to bardzo często. Paradoksalnie jasne szkło często nie daje żadnej przewagi, bo np. fotografując z minimalnej odległości ostrzenia nawet niewielkie obiekty (ptaki, gryzonie) i tak trzeba przymknąć obiektyw do przynajmniej f/5.6, żeby uzyskać przyzwoitą głębię.
    Jasne, ale "klasycznie" to przymykało się a) dla głębi, b) dla reukcji wad optycznych. Tutaj powód b) traci sens. Cóż, "welcome to the world of middle-class-car-priced-telephotos" jak to mawiają górale z Apallachów

Cytat Zamieszczone przez trrr Zobacz posta
    i tu się mylisz, użytkownicy systemu nikon na poziomie amatorski chcą zoom f4, na poziomie profesjonalnym chcą jasne stałki i obu grupom nikon nic nie daje..
    Których jest 95%?

EDIT: Kol już to napisał
    zdRAWki
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 11-12-2009 o 11:47 Powód: Automerged Doublepost
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co do 95% użytkowników to podejrzewam, że im wystarczą tanie plastikowe zoom-y. Stałki to zabawa dla bardzo wąskiej grupy i pewnie ten target w ogóle Nikona nie interesuje. To bardzo prosty marketing - szkła i puszki dla pro które będzie kupować duża grupa pro, szkła i puszki dla amatorów, które kupi bardzo duża ich grupa ..
    A co z np fotografami slubnymi? To nie taka mała grupa, a w dodatku mają kasę.

Cytat Zamieszczone przez trrr Zobacz posta
    i tu się mylisz, użytkownicy systemu nikon na poziomie amatorski chcą zoom f4, na poziomie profesjonalnym chcą jasne stałki i obu grupom nikon nic nie daje..
    Dziwne, nikon nie daje nic amatorom i nic profesjonalistom. Lekko upraszczasz, nie sądzisz? Bo ktoś te body kupuje i coś do nich podpina. Ba, kolekcjoner wyżej pisze, że amatorom wystarczą plastikowe stałki. Fotografowie PRO mają komplet superteleobiektywów (stałek) i zoomów 2,8, o zakresie ciekawszym bo od 14 mm, jest też 200-400/4.
    PS - nie martw się, że 85/1.4 nie da sie podłaczyć do D5000 ze względu na śrubokręt. To nie ten target.
    Oczywiście, że przyznaje, że oferta nikona nie jest pełna. To oczywiste. Zalezy jakie szkła kto potrzebuje w torbie. Takie generalizowanie jest niecelowe, może wprowadzać w błąd.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ta premiera wydaje się potwierdzać obiegową opinię, że Nikon celuje szkłami raczej w segment top-pro, zaniedbując bardziej popularne. Nadal nie ma 300/4 VR, o odpowiedniku np. canonowskiego 400/5.6 nie wspomnę.
    A co do kwestii "rzeczywistych" ogniskowych, to sprawa powraca co jakiś czas i w takim samym stopniu dotyczy szkieł Nikona jak i Canona czy innych producentów. Podawane ogniskowe sprawdzają się przy ostrzeniu na nieskończoność, na minimalnych odległościach jest już bardzo różnie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dla mnie obecna polityka rynkowa Nikona jest znacznie bardziej przejrzysta niż w przypadku Canona i chyba jest też skuteczniejsza w ostatnich latach. Co nie zmienia faktu, że ciągle Canon lepiej odpowiada moim potrzebom

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

U mnie w 300D była, a w 30D jest cisza. Nic nie skrzypi. Ewentualnie może mam już stępiony słuch

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Na skrzypiące klapki dobry jest preparat WD40:razz:

Domyślnie

u mnie skrzypialo 300d, 20d i teraz 5d mk2 tez skrzypi
    ciekawe czy 1d/ds tez skrzypia

Strona 220 z 262 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów