NIektórych przeraża, że matryce w nikonach są od SonyPrawdą jednak jest, że prawie wszystkie modele nikona mają własnie sonowe matryce od kompaktów po najbardziej zaawansowane lustra
Niektórych kiedyś przerażał silnik BMW w Rols-Royce ;p
NIektórych przeraża, że matryce w nikonach są od SonyPrawdą jednak jest, że prawie wszystkie modele nikona mają własnie sonowe matryce od kompaktów po najbardziej zaawansowane lustra
Niektórych kiedyś przerażał silnik BMW w Rols-Royce ;p
5D mk II + szkła. A900 + szkła. Minolta 600si + szkła. Zenit + szkła
Koledzy spokojnie , lęk przed dominacją nikona jest nieuzasadniony. Ekonomicznie uzasadnione jest zrobienie puchy która zadowoli pewien segment odbiorców a technologicznie takiej która zbliży się do ideału ale po co?
Lepiej poprawiać niby wady i mieć ciągły zbyt -onaniści sprzętowi - niż stworzyć coś idealnego i co dalej (słynny strzał w kolano)
SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2
no ale to jakby odwrotna sytuacja jest
z tym ze, ja sie ogolnie nie rozpedzam... tylko mnie w tej dyskusji zastanawia fakt umniejszania roli Sony w tym calym interesie i gloryfikowania osiagniec Nikona. mowiac na przykladzie: jak w takim D200 byla gowniana matryca, to na poczatku bylo egzorcyzmowanie, ze "kto potrzebuje wiecej niz ISO 400", a potem, po wyjsciu CMOS-owego D300 spiewka zmienila sie na "ale to Sony zrobilo g... CCD"gdy tymczasem przy D300 jest "ale Nikon zaje... matryce zrobil"
oczywiscie, bez generalizowania, bo to z reguly garstka uzytkownikow takie *******y wypisuje.
generalnie: nie robmy tu z inzynierow Sony kompletnych glupkow a z ludzi w Nikonie bog jeden wie jakich cudotworcow.
Za dpreview ;-)
24.5 mp
iso 100 - 1600
10 MP DX Crop mode
5fps, 7fps w cropie
Looks just like the D3
http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=30163277
http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=30163263
Ja myślę, że "ta da". 16 bitowa kwantyzacja świadczy o zwiększonej dynamice, do tego dochodzi jakiś nowy-przełomowy OLPF opytmalizowany pod zastosowania studyjne (podobno obrazek z tego wychodzi ostry jak brzytwa). Powinna być świetna pucha studyjno-krajobrazowo-architekturowa, ostra, kontrastowa, z dużą rozpiętością itd.
A krzywą to ja se sam mogę ukręcić wedle fantazji, po to nam Bozia dała kartę Gretaga i DNG Profile Editor, żeby z nich robić użytek.
"You'll have guessed by now that the D3x is aimed at photographers whose work requires the ultimate in detail and output quality. Where skin tones, fabric textures, crisp edges, and foliage are paramount - in the fashion commercial and landscape area - the D3x excels."
Coś wymodzili z kolorkami skóry ;D
Ostatnio edytowane przez PanBobek ; 28-11-2008 o 13:55 Powód: Automerged Doublepost