Strona 213 z 262 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 121 do 2 130 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Kilka sampli z nowedo D3s, faktycznie iso 12K wyglada dobrze.
    http://www.studioimpressionsphotogra...video-footage/
    Been there, done that... niech mi pokażą szczegół (ostrość per pixel) z lewej strony histeriogramu

Jest nieźle, da się z tego coś zrobić w LR, ale porównajmy teraz to (buzie, białe sukienki) do odpowiednich z... 7D.
    Sample mnie tylko utwierdzają, że w 7D przy moich odbitkach bez hamulców zakręcę iso na maxa. Jak mi będzie potrzebny plakat zejdę do 800

Jeszcze jedno: pamiętajmy (to do mnie ), że tam pisze jpg capture, w Nikonie to duża różnica, w Sony podobno przepaść.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 14-10-2009 o 08:23
    the silence is deafening

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Kilka sampli z nowedo D3s, faktycznie iso 12K wyglada dobrze.
    http://www.studioimpressionsphotogra...video-footage/

powiedzialbym, ze jak na ISO 12K wyglada dobrze. bo tak ogolnie, to to 12800 to chyba nawet standardow jakosciowych kotleciarzy nie spelnia. mimo tego, ze Nikon laduje w dzial przetwarzania obrazu (czyt. algorytmow odszumiania) taka kase, jak nie przymierzajac Canon w drukarki i kserokopiarki razem do kupy

nie no... serio. tak czy siak 3200 wydaje sie ostatnia uzyteczna czuloscia, z ktorej szanujacy sie fotograf wydrukuje A4 i podpisze swoim nazwiskiem te 12800... no jest, nie da sie ukryc, ale potraktujmy to jako ficzer folderowy, jak AF w Tamronie 55-200 czy przycisk Direct Print
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 14-10-2009 o 10:25
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    powiedzialbym, ze jak na ISO 12K wyglada dobrze. bo tak ogolnie, to to 12800 to chyba nawet standardow jakosciowych kotleciarzy nie spelnia. mimo tego, ze Nikon laduje w dzial przetwarzania obrazu (czyt. algorytmow odszumiania) taka kase, jak nie przymierzajac Canon w drukarki i kserokopiarki razem do kupy
    Mowia oczywiscie o nowej matrycy. Zapewne sam wafel i jego technologia jest bez wiekszych zmian, zmienili soczewki, dali innne A/D + nowe algorytmy i jest efekt. Ale obstawiam ze conajmniej 2/3 poprawy wynika ze zdolnosci programistow a nie inzynierow.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Ale obstawiam ze conajmniej 2/3 poprawy wynika ze zdolnosci programistow a nie inzynierow.
    mysle, ze przeceniasz tole inzynierow w Nikonie ksiegowi w tej firmie dawno doszli do wniosku, ze taniej jest pchac w odszumianie niz w R&D matryc. zwlaszcza, ze pod katem idiotycznych sieciowych testow takie korpusy szumia mniej
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

nie no... serio. tak czy siak 3200 wydaje sie ostatnia uzyteczna czuloscia, z ktorej szanujacy sie fotograf wydrukuje A4 i podpisze swoim nazwiskiem te 12800... no jest, nie da sie ukryc, ale potraktujmy to jako ficzer folderowy, jak AF w Tamronie 55-200 czy przycisk Direct Print
    Jeżeli dobrze pamiętam, Ty starasz się nie drukować nic ponad iso 800 z 5d?
    Mimo wszystko sama świadomość posiadania takiej czułości jset ogromnym komfortem. Poczekajmy na więcej sampli aby móc porównać efekty nowego dziecka nikona z obecnie dostęnymi puszkami.
    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Coś już napisał

Domyślnie

Nikon wypuścił nową zabawkę o niespotykanej czułości ISO i taka cisza?

Czy zima wpędziła Was w sen zimowy?
    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panczo Zobacz posta
    Nikon wypuścił nową zabawkę o niespotykanej czułości ISO i taka cisza?

Czy zima wpędziła Was w sen zimowy?
    Z fotograficznego punktu widzenia, dla mnie nie ma żadnej różnicy między D3 a D3s. DOdali pewnie lepszy algorytm wygładzania końcowego jpg i tyle. A jeśli chodzi o uzyteczność wysokich czułości - każdy fotograf z doświadczeniem będzie wiedział, że użyteczne ISO 3200 dysponując stałką f/1.4 wystarcza w zupełności do reporterki z minimalną ilością światła. Sam właściwie nie przekraczam ISO 2000, bo nie ma takiej potrzeby, nawet jak światła jest bardzo niewiele.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Z fotograficznego punktu widzenia, dla mnie nie ma żadnej różnicy między D3 a D3s.
    Slowo klucz "dla mnie" - każdy fotoreporter, który oddaje do druku doceni... bufor. Więcej rawów, które zauważalnie różnią się od jpg.
    Co do iso: pamiętam czasy 20D gdzie przy 3200, 1.2, 1/40 brakowało mi ztcp ~ 1 EV, także przesuńmy tą granicę na 6400 i się w pełni zgadzam. Wszystko powyżej to ICE
    Pierwsze komentarze juzera saldat na nikon forum dowodzą, że 6400 jest zauważalnie lepsze, to imho wystarczy (z punktu widzenia fotografa pracującego w pl-halach sportowych).
    the silence is deafening

PanBobek
    Guest

Domyślnie

Z fotograficznego punktu widzenia, dla mnie nie ma żadnej różnicy między D3 a D3s. DOdali pewnie lepszy algorytm wygładzania końcowego jpg i tyle. A jeśli chodzi o uzyteczność wysokich czułości - każdy fotograf z doświadczeniem będzie wiedział, że użyteczne ISO 3200 dysponując stałką f/1.4 wystarcza w zupełności do reporterki z minimalną ilością światła. Sam właściwie nie przekraczam ISO 2000, bo nie ma takiej potrzeby, nawet jak światła jest bardzo niewiele.
    Z jednej strony na pewno tak, jednak z drugiej - czasem trzeba przymknąć i wtedy fajnie jest mieć zapas "mocy"

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zakładając, że owe nowe ISO są "na serio", to 14 bitów na piksel zaczynałoby mieć sens.
    Póki co jednak nie wiadomo nawet, czy "po staremu" w trybie 14 bit nie spada fps.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jeśli chodzi o uzyteczność wysokich czułości - każdy fotograf z doświadczeniem będzie wiedział, że użyteczne ISO 3200 dysponując stałką f/1.4 wystarcza w zupełności do reporterki z minimalną ilością światła. Sam właściwie nie przekraczam ISO 2000, bo nie ma takiej potrzeby, nawet jak światła jest bardzo niewiele.
    A ja cały czas się uczę jak dostać na zdjęciu "to co widzę naocznie" przy słabym świetle... - bo zwykle "czar mi pryska"
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 14-10-2009 o 11:15 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 213 z 262 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów