hehe juz niedlugo na tym forum zostana tylko niedobitki
Brawo osobiscie mam juz dosc swojego 5D i z dzika satysfakcja zmienie system na ten lepszy, ktory mial przez ostatnie kilka lat swoje slabsze dni.
Niech Canon wsadzi sobie swoj AF w zyc i przestanie robic sobie jaja z uzytkownikowPrzynajmniej w segmencie semi profi jakim jest 5D.
Roger
Marcin "Roger" Pojałowski
GG: 27797
12 megapikseli w matrycy formatu DX to już lekkie mydełko, wystarczy popatrzeć na ostrość obrazków z D200. Moim zdaniem jakość obrazu z 5D vs D300 będzie poza jakimkolwiek porównaniem w ostrości, szumach jak i plastyce obrazu.
Nie sądzę, żeby D300 dawał jakość lepszą od 5D, ale nie powinno też być przepaści. Między D2X-em a 5D nie było jakiejś kolosalnej różnicy, tylko problem był taki, że D2X opętańczo szumiał.
Nowe matryce Nikon uknuł sobie sam olewając Sony, pierwsze opinie nt. szumów D3 są pozytywne (Galbright stwierdził, że jest to poziom 1D3). Naturalną rzeczy koleją D300 też powinien być nienajgorszy...
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 23-08-2007 o 11:48
Fajnie ostatnio dzieje sie na rynku, nie ma co
Ja jedynie zaluje ze Nikon zamiast pokazac bezposredniego konkurenta dla 40D, odgrzal nieco D200 i podbil tym samym cene wchodzac w inny pulap rynkowy. 500USD piechota nie chodzi.. to nie jest "troche drozej". A gdy spojzec na zestawienie parametrow D300 i D200, to sa one dla siebie tym samym co 30D dla 20D. Zupelnie tak jakby Nikon zatrudnil nowych marketingowcow .. ktorzy wczesniej pracowali w Canonie
D3 i inne MarkiIII mnie nie interesuja, bo to nie te kwoty ktore chcial bym wydawac na sprzet fotograficznyAle brawa za dokonanie rzeczy "niemozliwej", czyli wstawienie full-frame'a. Szkoda moze byc jedynie tych, ktorzy przez te kilka lat wydali fortune na szkla DX a teraz w moga je sobie.. wlasnie, podpiac ale gdzie?
PS. Ktos tesknil?![]()
Moze i fajnie. Ale te 15 punktow krzyzowych nackane w srodku klatki. Po bokach, ciagle masz punkty nie-krzyzowe. Pewnie i tak bedzie toto dzialac dobrze, bo to nowy AF od Nikona, ale ustawienie punktow krzyzowych w nowych 1D-nkach, wydaje mi sie sensowniejsze. Nie wiem jak grupowanie tych punktow dziala u Nikona, ale chyba z powodu narzekan na nadmiar mozliwosci do wyboru w poprzednich 1D (45 niezaleznych punktow), z podobnego podejscia wlasnie zrezygnowa Canon.Zamieszczone przez czornyj
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.