Strona 198 z 332 PierwszyPierwszy ... 98148188196197198199200208248298 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 971 do 1 980 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie jest IF, wszystkie soczewki sie przesuwają.
    A czyż IF = Internal Focusing, znaczy wewnętrzne ogniskowanie bez ruchu przedniej soczewki?
    Jeśli jestem w błędzie to mnie popraw (może nieświadomie w błąd wprowadziłem).
    No chyba że są 2 rodzaje IF-a:
    1 taki który nie kręci przednią soczewką
    2 taki który nie kręci przednią soczewką i nie zmienia dodatkowo długości obiektywu... (z opisu wnioskuję że tak zachowuje się nowa 50-ka ale w końcu to stałka to nie ma co zmieniać długości)
    Jakoś inaczej handlowo się to nazywa?

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    2 ... nie zmienia dodatkowo długości obiektywu... (z opisu wnioskuję że tak zachowuje się nowa 50-ka ale w końcu to stałka to nie ma co zmieniać długości)
    ..
    W IF przednia soczewka się nie porusza.
    Istnieją "pseudo IF", gdzie długość obiektywu sę nie zmienia, ale przednia soczewka wędruje w tubusie obiektywu, np 80-200AF
    Wini

Domyślnie

W tym 50/1.4 soczewka (także przednia) się nie kręci, wszystkie (czyli także przednia) soczewki przesuwają się przód/tył wewnątrz tubusu, który nie zmienia swoich wymiarów. Soczewki sa dośc głęboko schowane. Takie rozwiązanie nikon stosuje w kilku stałkach i zoomach.

Edit - to takie pseudo IF jak to określił Wini.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uzależniony

Domyślnie

Na dpreview jest test tego szkla.
    W porownaniu do C50/1.4 wypada podobnie nawet z przewaga canona.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mylisz się. Na dpreview jest test starej wersji, a nie tej która będzie zgodnie z podlinkowaną informacją w sklepach od grudnia 2008..

Jacku, to jak będzie? Miały być trzy jasne stałki na topowym poziomie nano. Kurde, bo mi się dwusystemowość oddala
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Na żółtym biadolenie prawie takie samo jak u nas na 5D mkII . Dobrze to ktoś tam podsumował - największa wadą tego szkła to to, że nie jest to 50/1.2 L z bagnetem N i ceną 1000zł .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    największa wadą tego szkła to to, że nie jest to 50/1.2 L z bagnetem N i ceną 1000zł .
    Największą wadą tego szkła jest to, że to nie jest f/1.2 pod D3, największą wadą eLki jest światło, powinno to być 50/1L II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Największą wadą tego szkła jest to, że to nie jest f/1.2 pod D3, największą wadą eLki jest światło, powinno to być 50/1L II
    Takich rzeczy to nawet Era nie daje .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Nolla
    Guest

Domyślnie 26mpx w D3 i D700!!!

Czytam sobie tak te ploteczki i pomyślałam że podzielę się informacja która dzisiaj usłyszałam w jednym z Podcast'ów prowadzonych przez panów Scott'a Bourne'a Alex'a Lindsay(This Week in Photography - twipphoto.com) które mam na bieząco aktualizowane w moim iPhone'ie ...

Otróż w ostatnim odcinku (TWIP Podcast #48 ) pan Steve Simon podzielił się rzekomo tajną informacja na temat matryc Nikona D3, D700- ponoć obie matryce maja faktyczna rozdzielczość 26mpx!!! a wspaniała jakość przy wysokim ISO i niski poziom szumów jest uzyskiwany w dużej mierze poprzez down sampling do rozdzielczosci dwukrotnie mniejszej 12.1mpx....!

w niedalekiej przyszłości Nikon ma udostępnić - nie wiadomo jeszcze czy za darmo czy odpłatnie nowy firmware umożliwiający "odblokowanie" maksymalnej rozdzielczości sensora, oczywiście kosztem szumów na wysokim ISO ...

Nolla.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nolla Zobacz posta
    (...)
    Otróż w ostatnim odcinku (TWIP Podcast #48 ) pan Steve Simon podzielił się rzekomo tajną informacja na temat matryc Nikona D3, D700- ponoć obie matryce maja faktyczna rozdzielczość 26mpx!!! a wspaniała jakość przy wysokim ISO i niski poziom szumów jest uzyskiwany w dużej mierze poprzez down sampling do rozdzielczosci dwukrotnie mniejszej 12.1mpx....!

w niedalekiej przyszłości Nikon ma udostępnić - nie wiadomo jeszcze czy za darmo czy odpłatnie nowy firmware umożliwiający "odblokowanie" maksymalnej rozdzielczości sensora, oczywiście kosztem szumów na wysokim ISO ...
    (...)
    o ile nie wydaje to sie niemozliwe, o tyle patrzac na strategie marketingowe Nikona i zwykle zasady sprzedazy produktow, chyba jednak malo prawdopodobne. po prostu faktu "cudownego" zwiekszenia rozdzielczosci tych aparatow nie da sie dobrze wydoic marketingowo, bo wiekszosc mediow nie traktuje takiego wydarzenia jako nowej premiery, z calymi towarzyszacymi temu fanfarami. a to wlasnie te fanfary i poczatkowy szum wydaja sie najcenniejsze dla marketoidow, a juz na pewno w przypadku Nikona. powiedzialbym nawet, ze niewykorzystanie przez nich magicznej liczby 26Mpix w promocji tych korpusow byloby kardynalnym bledem.
    www albo tez flickr

Strona 198 z 332 PierwszyPierwszy ... 98148188196197198199200208248298 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów