Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
dlaczego canon wciaz nie wprowadzil sterowania lampami przez wbudowana jaskolke????? moze ktos wie z przeciekow???????? przeciez to jest do osiagniecia przez canona......
pozatym z opisu wynika ze D700 namiesza w rynku, przeciez wciaz jestesmy karmieni informacjami o standardzie 35mm, kazdy go chce miec a jezeli bedzie w bardziej przystepnej cenie i z funkcjonalnoscia z podobna do D700 to moze byc skok w drodze do 35mm dla kazdego![]()
Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo
jaką znowu jaskółkę? ;-) wyskakujący flash to kukułka - analogia do zegara z kukułką, któremu również wyskakuje takie małe coś :-) ale mniejsza o to...
Sterowanie przez wbudowaną nie da rady, ponieważ system bezprzewodowej kontroli lamp w Canonie nie opiera się na przedbłyskach lecz na podczerwieni.
Oczywiście można wbudować odpowiedni emiter IR w aparat, ale canon chyba tego do tej pory nie zrobił, bo woli sprzedawać transmiter ST-E2. Choc ja też mam nadzieję, ze w końcu zmiękną pod naporem konkurencji i funkcje tego transmitera znajdą się kiedyś bezpośrednio w aparatach.
Nie do końca - podczerwienią błyska ST-E2, natomiast zarówno 550EX, jak i 580EX, sterują lampami slave przy użyciu przedbłysków. Tak więc wbudowana lampa jak najbardziej mogła by być masterem.
http://www.kjsl.com/~dave/wireless.html
The master unit communicates to the slaves with either a visible light or near-infrared signal (depending on the type of master unit) and must be positioned such that the signal can be "seen" by the slaves.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
faktycznie, zapatrzyłem się na tę sprawe tylko przez pryzmat sterownika...![]()
W takim razie bedą mieli jeszcze łatwiej, bo nie trzeba nic dokładać do konstrukcji aparatów i rzecz rozbija się tylko o sprawy marketingowe.
Przy tej okazji mogą również uwolnić w kukułce tryb manualny, by w końcu można od niej wyzwalać inne lampy na fotocelach.
Ciekawe tylko kiedy popuszczą? :-)
czy ktoś zwrócił uwagę, że AF w D700 jest nie z D3 ale z D300 ?
a czym się to różnią? bo z tego co piszą "optyczne" wynikałoby, że układ jest wspólny dla wszystkich tych modeli::
"Obie premiery z sierpnia zeszłego roku, czyli D3 i D300 zostały wyposażone w nowy 51-polowy autofokus. Nie inaczej jest w D700. Cały nowy moduł odpowiedzialny za system ustawiania ostrości nazywa się Multi-CAM 3500FX. Oparty jest na detekcji fazowej przy pomiarze TTL. Wśród tej ogromnej liczby 51 punktów AF, 15 spośród nich to punkty krzyżowe. Zakres detekcji wynosi od -1 do +19 EV (przy 100 ISO)."
http://www.optyczne.pl/89.3-artykuł-...ytkowanie.html
no właśnie to kolejny przykład kiedy optyczne coś pisze, a jakby nie wiedziało o czym (90% wizjer to choćby drugi przykład, bo piszą nieprawdziwie 95%).
http://www.nikon.pl/product/pl_PL/pr.../overview.html
51-punktowy system AF Multi-CAM3500DX
to układ z D300, D3 ma układ Multi-CAM3500FX. Na czym polega różnica - nie wiem, bo krycie klatki, ze szkodą dla FX, jest identyczne. No ale to nie ja wymyśliłem te oznaczenia.