"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No tak, D700... Sorry.![]()
Ale proponuję nie oceniać body, którego jeszcze nie widziałeś na podstawie innych puszek. Nikon ma to do siebie, że w nawet niższym modelu potrafi zrobić coś lepszego pod względem obrazowania - np. D70 i D50...:-)
Za kilka dni wszystko się wyjaśni :grin:
Kolekcjoner, dalej nie rozumiem...??: Że niby co ma być zmienione w tym obiektywie? Dołożą stabilizację? O to chodzi? Bo silnik już był - AF-S 80-200/2.8D, którego z kolei zastąpił 70-200VR...
Pozdrawiam
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
EDIT Kubaman: o shit, wielkie sorry!
zamiast zacytowac posta to go wyedytowałem przez przypadek. Nie jestem w stanie przywrócić całości poprzedniego tekstu :/
Czytaj uważnie - odniosłem się tylko do obrazowania, podając przykład z życia, gdzie procentowa różnica w cenie tamtych puszek była jeszcze większa.
Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 28-06-2008 o 12:01 Powód: Automerged Doublepost
Napisałem się i kupa: przepraszam, mechanicznie kliknąłem i zamiast w "cytuj" trafiłem w "edytuj".
czytam. w kontekście wątku. Lepsze obrazowanie ty wymyśliłeś, resztę mam ze specyfikacji i przemyconych folderów reklamowych. IMHO śmiechu warte - ten aparat, co zresztą ludzie piszą powszechnie w wątku na forum Nikona, to mały D3. Więc jakość obrazu znamy - a o to przecież się rozchodziło. Inaczej D3 pójdzie do lamusa.Zamieszczone przez Vadim
Właśnie tak czytam, i coś mi tutaj nie pasuje...![]()
Ok., to jeszcze raz - co do tych puszek, odniosłem się do samego obrazowania, podając przykład z życia, gdzie procentowa różnica w cenie pomiędzy tamtymi puszkami była jeszcze większa :-)
Kolekcjoner, może nie jest tak źle z tą ślepotą, ale to już było...![]()
Nikon produkował 80-200 w wersji z silnikiem - AF-S 80-200/2.8D ED. Robił wtedy równoczenie dwa podobne zoomy - jeden, wymieniany przez Ciebie, w czwartej wersji 80-200/2.8 bez napędu i tego AF-S. Potem wypuścił na rynek AF-S 70-200/2.8VR (zmieniony zakres, silnik SWM i stabilizacja), zaprzestając produkcji AF-S 80-200/2.8.
Stąd moje dopytywanie, co masz na myśli pisząc o "nowej" wersji 80-200, bo z silnikiem to już był...:grin:
I powiem szczerze, że wiele osób żałuje, że go nie ma, bo optycznie to był chyba najlepszy zoom Nikona w tym zakresie, cenowo bardzo konkurencyjny dla 70-200VR, bardzo rzadko spotykany na rynku wtórnym.
Pozdrawiam
silent wave motor SVM = USM
http://www.kenrockwell.com/nikon/80200afs.htm
Każdy z Was mówi o innym obiektywie - ciekawe, kiedy się połapiecie, o który chodzi innemu
Kolekcjoner chciałby (jak i koledzy-żółtodzioby), żeby #4 wg KR dostał SVM, ale żeby nic więcej mu nie dodawano ani ujmowano. Chyba...![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
Coś ciężko ze zrozumieniem...??:
AF-S 80-200/2.8 to nic innego, jak przytaczany przez Kolekcjonera 80-200/2.8 tylko że z silnikiem i poprawioną formułą optyczną. To był następca tego 80-200, ale po nim pojawił się następny. Z niezrozumiałych dla mnie względów, Nikon zaprzestał produkcji AF-S 80-200, pozostawiając tego bez silnika.
Jaśniej się nie da. :smile:
Pozdrawiam