zgadza sie, tylko 40D nie kosztuje $2K. na tej samej zasadzie1Ds przycmiewa D3. i czy cos tego faktu madrego wynika? obawiam sie, ze nie.
trzeba oddac cesarzowi co cesarskie i powiedziec wprost, ze Nikon wypuscil dwie fajne puchy. ktore na pewno znajda wielu nabywcow i odbija sie szeroka fala na reszcie rynku. i to jest bardzo pozytywne zjawisko.
ale koncowa ocene D300/D3 i entuzjazm pod tym adresem rezerwuje sobie do momentu obejrzenia realnych zdjec z tego sprzetu. ostatnia historia Sony pod tym wzgledem nie napawa mnie nadmiernym optymizmem. juz byl taki D200, ktory mial skopac d... Canonowi, byl D2X, byl Pentax K10D... i konczylo sie na mocnym klapaniu dziobem. oby tym razem bylo inaczej.
z tym ze prosze nie traktowac tego powyzej jako "wywazonej" opinii. wstalem dzisiaj niewyspany i lewa noga i szukam wad. pewnie jutro bede gadal inaczejtylko sobie pozwole na taka krople goryczy, dla zrownowazenia poteznego hurra-optymizmu. nie mam zamiaru i nie probuje zachowac pelnej obiektywnosci
![]()
No i nadszedł długo oczekiwany dzień!![]()
Dzień końca dominacji Canona na rynku FF.
I czym teraz cwaniacy z marketingu Canona odpowiecie na Nikona D3 ?!?
Proponuję wyszperać z szafy tego 5D II,bo Nikon zbierze za Was kasę z tego segmentu.![]()
Ja poczekam jeszcze trochę na następcę 5D,ale moja i nie tylko moja cierpliwość kończy się.Jak nic nie pojawi się w sensownym czasie to sprzedaję całą szklarnię i przenoszę się do Nikona.![]()
Ps.Jak czytam posty na forum Nikona to współczuję chłopakom,że Canon wpędził ich w takie kompleksy.Przecież tam prawie nie rozmawia się nt. jakości obrazu z "lustra",a o tym,co Canon ma w swojej stajni.Teraz sytuacja pewnie się odwróci sądząc po największej liczbie odwiedzin na CB w dziale "sprzęt fotograficzny(inny)" .![]()
30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach
to mniej wiecej odpowiadaloby roznicy 20D a D200.
pytanie, czy roznica w matrycy bedzie taka jak w ww. przypadku. to mnie w tej chwili najbardziej interesuje. jesli Sony cos zrobilo z wyzszymi czulosciami to bedziemy piac z zachwytu nad D300. poki tego nie wiemy... poczekajmy
W opisie na fotopolis widzę doskonałe rozwiązanie dla Kubaman-aCoś ostatnio pisał o siedzeniu w zamaskowanym namiocie w wygiętej pozycji i polowaniu na okazy...
Za fotopolis:
"W połączeniu z transmiterem WT-4 umożliwia wygodne fotografowanie bez konieczności stosowania kabli - wystarczy ustawić aparat na statywie i na ekranie komputera obserwować to, co "widzi" D300, aby w odpowiednim momencie wyzwolić migawkę. Oczywiście WT-4 pozwala też na zdalne przeglądanie zdjęć w aparacie (a w zasadzie aż do pięciu D300 wyposażonych w to akcesorium naraz) i pobieranie plików w trakcie pracy (np. przez fotoedytora)"
Czyli rozwijamy sprzęt, celujemy w gniazdo, 20m dalej przygotowujemy cieplutki namiocik i z laptopem na kolanach i gorącą kawą w ręku czekamy na okazjeBrzmi nieźle, jak się sprawdzi to już czas pokaże...
Obadamy jeszcze jak im soft odszumiajacy jadzie po fotach, ale fakt, ze canon ze swoim sprzecikiem teraz bladziutko wyglada, bardzo bladziutko, no ale jak to wszyscy zauwazaja zrobi dobrze w cenach u nasz
chyba glowny problem to taki, ze canon w profi rynku ruch juz zrobil - pokazal 2 puszki i nic nie moze teraz zrobic. Okazalo sie na dodatek, ze AF nie wyrabia
Obawiam sie, ze bede musial wrocic do Nikona - nie teraz - bo to troche bez sensu - sprzet musi sie zamortyzowac - ale sadze ze za rok - zaczne o tym myslec...
Poza tym - nikon musi pokazac stalki AF-S - chocby 105, 135, 85 1.4, 50 1.4
co do szumow - wydaje mi sie, ze jesli iso konczy sie na 6400 - to owe 6400 bedzie wystarczajaco dobre do tego by go uzywac, a hi 1 i hi 2 beda odszumiane - sadze ze 6400 bedzie na podobnym poziomie jak iso 800 w D2x