Strona 127 z 262 PierwszyPierwszy ... 2777117125126127128129137177227 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 261 do 1 270 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    dlaczego canon wciaz nie wprowadzil sterowania lampami przez wbudowana jaskolke?????
    jaką znowu jaskółkę? ;-) wyskakujący flash to kukułka - analogia do zegara z kukułką, któremu również wyskakuje takie małe coś :-) ale mniejsza o to...

Sterowanie przez wbudowaną nie da rady, ponieważ system bezprzewodowej kontroli lamp w Canonie nie opiera się na przedbłyskach lecz na podczerwieni.

Oczywiście można wbudować odpowiedni emiter IR w aparat, ale canon chyba tego do tej pory nie zrobił, bo woli sprzedawać transmiter ST-E2. Choc ja też mam nadzieję, ze w końcu zmiękną pod naporem konkurencji i funkcje tego transmitera znajdą się kiedyś bezpośrednio w aparatach.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Sterowanie przez wbudowaną nie da rady, ponieważ system bezprzewodowej kontroli lamp w Canonie nie opiera się na przedbłyskach lecz na podczerwieni.
    Nie do końca - podczerwienią błyska ST-E2, natomiast zarówno 550EX, jak i 580EX, sterują lampami slave przy użyciu przedbłysków. Tak więc wbudowana lampa jak najbardziej mogła by być masterem.

http://www.kjsl.com/~dave/wireless.html

The master unit communicates to the slaves with either a visible light or near-infrared signal (depending on the type of master unit) and must be positioned such that the signal can be "seen" by the slaves.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Nie do końca - podczerwienią błyska ST-E2, natomiast zarówno 550EX, jak i 580EX, sterują lampami slave przy użyciu przedbłysków. Tak więc wbudowana lampa jak najbardziej mogła by być masterem.
    faktycznie, zapatrzyłem się na tę sprawe tylko przez pryzmat sterownika...

W takim razie bedą mieli jeszcze łatwiej, bo nie trzeba nic dokładać do konstrukcji aparatów i rzecz rozbija się tylko o sprawy marketingowe.
    Przy tej okazji mogą również uwolnić w kukułce tryb manualny, by w końcu można od niej wyzwalać inne lampy na fotocelach.
    Ciekawe tylko kiedy popuszczą? :-)
    Pozdrowienia, Tomek

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    W takim razie bedą mieli jeszcze łatwiej, bo nie trzeba nic dokładać do konstrukcji aparatów i rzecz rozbija się tylko o sprawy marketingowe.
    Przy tej okazji mogą również uwolnić w kukułce tryb manualny, by w końcu można od niej wyzwalać inne lampy na fotocelach.
    Ciekawe tylko kiedy popuszczą? :-)
    Ech, to mnie najbardziej irytuje w 40-tce.
    Bylem przekonany ze przynajmniej kukulka ma tryb manualny bez przedblysku.
    Jakies body C ma takie "bajery"?

Olympus ma bezprzewodowe sterowanie blyskiem w swoim e-520 ktore kosztuje 1/2 40-tki :/

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

czy ktoś zwrócił uwagę, że AF w D700 jest nie z D3 ale z D300 ?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    czy ktoś zwrócił uwagę, że AF w D700 jest nie z D3 ale z D300 ?
    a czym się to różnią? bo z tego co piszą "optyczne" wynikałoby, że układ jest wspólny dla wszystkich tych modeli::
    "Obie premiery z sierpnia zeszłego roku, czyli D3 i D300 zostały wyposażone w nowy 51-polowy autofokus. Nie inaczej jest w D700. Cały nowy moduł odpowiedzialny za system ustawiania ostrości nazywa się Multi-CAM 3500FX. Oparty jest na detekcji fazowej przy pomiarze TTL. Wśród tej ogromnej liczby 51 punktów AF, 15 spośród nich to punkty krzyżowe. Zakres detekcji wynosi od -1 do +19 EV (przy 100 ISO)."
    http://www.optyczne.pl/89.3-artykuł-...ytkowanie.html
    Pozdrowienia, Tomek

Miasto
    Kraków

Domyślnie

no właśnie to kolejny przykład kiedy optyczne coś pisze, a jakby nie wiedziało o czym (90% wizjer to choćby drugi przykład, bo piszą nieprawdziwie 95%).

http://www.nikon.pl/product/pl_PL/pr.../overview.html
    51-punktowy system AF Multi-CAM3500DX

to układ z D300, D3 ma układ Multi-CAM3500FX. Na czym polega różnica - nie wiem, bo krycie klatki, ze szkodą dla FX, jest identyczne. No ale to nie ja wymyśliłem te oznaczenia.

Domyślnie

to układ z D300, D3 ma układ Multi-CAM3500FX. Na czym polega różnica - nie wiem, bo krycie klatki, ze szkodą dla FX, jest identyczne. No ale to nie ja wymyśliłem te oznaczenia.
    a na dpreview znowu inaczej :-)

http://www.dpreview.com/reviews/comp..._d700&show=all

D3, D700 - Multi-CAM3500 FX
    D300 - Multi-CAM3500 DX

i jak by na to nie patrzec - ta wersja wygląda najsensowniej...

natomiast czym się to różni? też nie wiem, ale logika nakazywałaby przypuszczać, że w module DX pkty AF mogą być nieco bardziej zagęszczone.
    Pozdrowienia, Tomek

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

no właśnie to kolejny przykład kiedy optyczne coś pisze, a jakby nie wiedziało o czym (90% wizjer to choćby drugi przykład, bo piszą nieprawdziwie 95%).

Ale tu: http://imaging.nikon.com/products/im...d700/index.htm piszą, że "Multi-CAM 3500FX autofocus sensor module featuring 51 AF points offers fast, efficient and precise autofocus" więc to chyba błąd w tłumaczeniu polskiej strony jest raczej.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Miasto
    Kraków

Domyślnie

to co? Nikon Polska wie gorzej od Optycznych
    wesoło! Trzeba to sprawdzić, ale z wizjerem ewidentnie jest 90%.

Moze coś w rodzaju "uszczelnień" w 40D. Wypadało by wprost zapytać kogoś z N.

Strona 127 z 262 PierwszyPierwszy ... 2777117125126127128129137177227 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów