Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
Hehe. I to w sumie mógłby być cały komentarz. Wymieniasz dokładnie szkła, które są od marzycieli i nie mają konkretnych podstaw bytu.
O bycie lub niebycie decyduje rynek,czyli klasyczny układ popyt-podaż.
Popyt,jak widać jest,bo są "marzyciele",tyle ,że podaży brak,bo są jeszcze księgowi i marketingowcy.

17-40 raczej długo nie poprawią, bo nie ma co tam poprawiać. Ostre rogi? A po co jak jest tani. Poprawią i radzą cene 2xaktualna, tego oczekujesz?
Nie ma co poprawiać,dlatego,że jest tani?
Dla mnie dwukrotna cena w stosunku do znacznej poprawy byłaby całkowicie uzasadniona i naturalna.

16-50? Jak ze światłem 2.8 to nie ma szans i koniec. Ze światłem 4 to byłby niezły obiektyw. Tylko jak będzie kosztował $1500-$1700 to ja wolałbym kupić stre 17-40L i większość też. Więc znowu bez sensu.
...interesuje mnie jedynie dobry optycznie obiektyw i w tym widzę sens.

14-24? Totalnie beznadziejny zakres ogniskowych. Jedyne co w nim fajnego to to, że jest ostry u Nikona. Jakby był mniej ostry to praktycznie nikt by się tym obiektywem nie jarał. Canonowskie 16-35 to idea IDEALNY zakres reporterski. Landszafty i architekture pomijam, bo tam światła 2.8 się nie kupuje (o oszczędza krzyż od ciężarów). Tak więc realnie rzecz biorąc po co takie szkło?
Beznadziejny?Więc po co wszystkie stałki 14,15,17,20,21,24 ?
Przecież one są jeszcze bardziej beznadziejne

Z tego typu podobnych szkieł jedyne realne to 16-35III o ostrości dorównującej temu nikkorowskiemu 14-24. Niestety obawiam się, że przyjdzie poczekać jeszcze z 5 lat bo mkII jest za młoda.
Niestety ostrość to nie wszystko.
Przydałoby się też wykastrować rybopodobną dystorsję.
Różnica między 14,a 16 mm też nie jest bez znaczenia.

A te rumorsy nigdy nie wyszły ponad CR1, a nie wiem czy wiesz, ale CR1 działa mniej więcej tak: wysyłasz podobnego maila z 5 adresów w ciągu tygodnia i wpada na strone info, a później gietrzy się brandzluje na CB.
Jak tak bardzo potrzebujesz to mogę Ci wyprodukować CR1...jakie chcesz? Może 16-35/2.0 ? Myśle, że to byłby hit...wagowy
No to dawaj

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
Wszyscy którzy czytali pierwsze testy zmieszczone w sieci *

* - mam nadzieję że zrozumiała jest ta 'żaluzja'
Masz szczęście,że dałeś tę gwiadkę,bo dostałbyś bęcki