klasyk klasykiem, ale to udowodnione naukowo jest
bo to oczywista oczywistosc, niemal fakt autentyczny![]()
Nie wiem jak w D3 działa AWB ale w D700 gubił się podobnie jak nie mocniej niż moje 5d. Kolor skóry z D700 ciągle żółty niestety tez nie jest fajny i to na pewno nie kwestia ustawień. O Lagu nie mowie bo to jest fakt ze D700 to rakieta. Co do kwestia Afa działam gł. na środkowym i ogromnej różnicy nie widzę. A klientom nie musisz współczuć bo wole pracować na "rozpoznanym sprzęcie" D700 idzie w odstawkę.
Wg rumorsów mniej i bardziej wiarygodnych.
Miał być nowy 14-24,lub poprawiony 17-40, ewentualnie 16-50.
Chwila,chwila,a kto pisał,że "obrazowanie jest do d..y w porównaniu do poprzednika" ? Jest wg mnie gorszy w porównaniu do starej piątki,ale bez przesadyzmu i dopowiadania niewypowiedzianego, nic ponadto.
Zresztą,jestem w stanie pogodzić się z "niedogodnościami" matrycy 5d2 w imię lepszego AF i lepszych szerokich szkieł![]()
Hehe. I to w sumie mógłby być cały komentarz. Wymieniasz dokładnie szkła, które są od marzycieli i nie mają konkretnych podstaw bytu.
17-40 raczej długo nie poprawią, bo nie ma co tam poprawiać. Ostre rogi? A po co jak jest tani. Poprawią i radzą cene 2xaktualna, tego oczekujesz?
16-50? Jak ze światłem 2.8 to nie ma szans i koniec. Ze światłem 4 to byłby niezły obiektyw. Tylko jak będzie kosztował $1500-$1700 to ja wolałbym kupić stre 17-40L i większość też. Więc znowu bez sensu.
14-24? Totalnie beznadziejny zakres ogniskowych. Jedyne co w nim fajnego to to, że jest ostry u Nikona. Jakby był mniej ostry to praktycznie nikt by się tym obiektywem nie jarał. Canonowskie 16-35 to idea IDEALNY zakres reporterski. Landszafty i architekture pomijam, bo tam światła 2.8 się nie kupuje (o oszczędza krzyż od ciężarów). Tak więc realnie rzecz biorąc po co takie szkło?
Z tego typu podobnych szkieł jedyne realne to 16-35III o ostrości dorównującej temu nikkorowskiemu 14-24. Niestety obawiam się, że przyjdzie poczekać jeszcze z 5 lat bo mkII jest za młoda.
A te rumorsy nigdy nie wyszły ponad CR1, a nie wiem czy wiesz, ale CR1 działa mniej więcej tak: wysyłasz podobnego maila z 5 adresów w ciągu tygodnia i wpada na strone info, a później gietrzy się brandzluje na CB.
Jak tak bardzo potrzebujesz to mogę Ci wyprodukować CR1...jakie chcesz? Może 16-35/2.0 ? Myśle, że to byłby hit...wagowy![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---