Strona 296 z 332 PierwszyPierwszy ... 196246286294295296297298306 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 951 do 2 960 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Może gdzieś w Japonii. To dziwny naród i lubi się tam takie wynalazki. Podobnie jak różowe Pentaxy.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Pen nie wiele namieszał, Panasonic może ciut więcej. Np. na Amazon Pen regularnie sprzedaje się gorzej niż... 5d mark II czyli jakieś 20 pozycji niżej niż lustrzanki Nikona czy Canona z tzw. entry-level... Więc sukces m43 nie jest jakiś oszałamiający.
    Yyyymm fakty:

- Samsung wchodzi w EVIL
    - Sony wchodzi w EVIL
    - Nikon wchodzi w EVIL

PEN sukcesu (sprzedaż) nie osiągnął i nie osiągnie z takim AF za takie pieniądze. GF1 z 20/1.7 to już co innego. Imho i Olek i Panas "przerysowali" strategię. Trzeba było na początku zrobić high-end (dla mnie obudowa PEN'a już tu się łapie), AF i szkła 12/25/50 i wtedy słusznie kasować ciężkie $$$ niby na początek. Właściwy target (nie oszukujmy się: świadomy użytkownik aps-c) doceniłby szkła, zrobił darmową reklamę w necie i wtedy (czyli teraz kiedy jest i Sony i Samsung i Nikon) spuściliby i z metalu i z ceny by dać masom co chcą, za mniejsze pieniądze.

A teraz sytuacja wygląda tak:
    - na 12mm muszę czekać rok,
    - PL45 to pomyłka cenowa
    - 9-18 to pomyłka cenowa
    - 7-14 to drugi lens po Nikkorze 14-24, który wyznacza nową jakość w UWA
    - brak portretówki (40-50/2.0)
    - 14/2.8 za wąskie, za ciemne

Więc sukcesu w sprzedaży PEN nie zrobił, ale jego pojawienie można czytać jako sukces:
    Cytat Zamieszczone przez IR
    Getting ready to go to the show, we've probably got easily 30 different SLRs around the office, and the camera I grabbed to stick in my bag was an E-P1.
    Teraz w walce (Samsung postawił jasno sprawę) z aps-c został im tylko rozmiar, czyli marne szanse na low light primes. Szkła pod aps-c będą musiały być większe co jasno pokazuje Sony.
    Mogli puścić na początku kita, 12/2.8, 20/1.7 i mZD50/2 i teraz by mieli święty spokój.
    Imho nie wykorzystali szansy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Yyyymm fakty:

- Nikon wchodzi w EVIL
    To na razie czysta spekulacja. Jeśli stanie się faktem, to będziemy mieć pewnie zaraz analogiczne rozwiązanie od Canona?

Imho nie wykorzystali szansy.
    To już specjalność Olympusa. Mimo wszystko coś tam robią, E-PL1 to nie jest zły krok, przynajmniej jeśli chodzi o cenę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

PEN sukcesu (sprzedaż) nie osiągnął i nie osiągnie z takim AF za takie pieniądze. GF1 z 20/1.7 to już co innego. Imho i Olek i Panas "przerysowali" strategię. Trzeba było na początku zrobić high-end (dla mnie obudowa PEN'a już tu się łapie), AF i szkła 12/25/50 i wtedy słusznie kasować ciężkie $$$ niby na początek. Właściwy target (nie oszukujmy się: świadomy użytkownik aps-c) doceniłby szkła, zrobił darmową reklamę w necie i wtedy (czyli teraz kiedy jest i Sony i Samsung i Nikon) spuściliby i z metalu i z ceny by dać masom co chcą, za mniejsze pieniądze.
    z wszystkim sie ogolnie zgadzam, bo w trakcie premiery Olek wyposcil sprzet low-end w cenie high-end, to nie moglo gwarantowac powodzenia

ja mysle ze Nikon i Canon wstrzymuja sie z wejsciem w Evil badajac rynek bo jestem pewny ze ktoras firma wyposci Evila FF

wtedy wszystkie cropy znow beda umierac smiercia naturalna - a argument co do wielkosci sprzetu? zaden argument, o 4/3 i cropach tez sie pare lat temu mowilo ze lepszy bo mniejszy, rzeczywistosc zweryfikowala wszystko,

jak ktos chce sprzet do kieszeni ta sa kompakty
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

swoja droga, czekam na jakiś fajny kompakt z FF i szkiełkiem pokroju 35/2,8, albo szerszym
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    swoja droga, czekam na jakiś fajny kompakt z FF i szkiełkiem pokroju 35/2,8, albo szerszym
    bez lustra to mozna nalesnika nawet 35 2.0 zrobic, chcialbym zeby Sigma zrobila taki ze swoja matryca, bo DP1 i DP2 albo za waskie albo za ciemne
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    bez lustra to mozna nalesnika nawet 35 2.0 zrobic, chcialbym zeby Sigma zrobila taki ze swoja matryca, bo DP1 i DP2 albo za waskie albo za ciemne
    Leica potrafi zrobić f/1,4 w rozmiarze lustrzankowego 35/2...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Chyba śnisz .
    Nie, czasami prowokuję by sprawdzić co po niektórych. Jest śmiesznie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    To na razie czysta spekulacja. Jeśli stanie się faktem, to będziemy mieć pewnie zaraz analogiczne rozwiązanie od Canona?
    To jest fakt.

ja mysle ze Nikon i Canon wstrzymuja sie z wejsciem w Evil badajac rynek bo jestem pewny ze ktoras firma wyposci Evila FF
    Ten aparat już jest i nazywa się Leica M9. Serio, nie mam żadnych wątpliwości, że tą firmą będzie Sony.

jak ktos chce sprzet do kieszeni ta sa kompakty
    LX3 czy S90, reszta to imho dno. Jest jeszcze nowy Samsung 24-70 f/1.8-f/2.4 - ciekawe jakie ma opcje odnośnie NR/NR long i ostrości w jotpegu.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 26-02-2010 o 22:25

Uzależniony

Domyślnie

LX3 czy S90, reszta to imho dno. Jest jeszcze nowy Samsung 24-70 f/1.8-f/2.4 - ciekawe jakie ma opcje odnośnie NR/NR long i ostrości w jotpegu.
    Zalezy do czego.
    Cala idea kompaktowosci m4/3 i podobnych bierze w leb gdy kupujemy zoomy. Jedynie olek troche sie postaral i w zoomach dodal opcje skladania, ale taki gh1 z 14-45 nie jest dla mnie istotnie mniejszy od 550d z 18-55.

Zakochalbym sie w m4/3 gdyby byly dostepne jasne, rozsadne cenowo, stalki. Narazie mamy jedna, panas 20/1.7. Olympus po swoich szklach pokazuje gdzie widzi swoj target, ich 17/2.8 jest szmelcem.

Jak ktos zrobi evila FF w cenie ponizej 2000$ to sie skusze, szkla kupie voightlandera.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Acha.... to wątek o nowościach Nikona .

Jeśli Nikon da w evil'u te maciupkie matryce to wróże im podobną "popularność" jak olkowi. Dlatego niezbyt wierzę, że wpakują się na własne życzenie w taką qpę.

Cały problem polega na tym, że obecnie tematem tym się zajmują albo firmy, które delikatnie rzecz ujmując w foto nigdy nie miały mocnej pozycji albo firmy które w ogóle z fotografią nie były związane.

Według mnie sprawa wygląda bardzo prosto. To musi być kompletny system lub należeć do systemu. Tylko wtedy ludzie będą traktować takie wynalazki poważnie. Gdyby Nikon zrobił evil'a całkowicie kompatybilnego z bagnetem F to możemy mieć pewność iż będzie się równie dobrze sprzedawał jak ich reszta sprzętu dslr - bo nie będzie to alternatywa tylko w pełni używalny/* sprzęt.

I dopóki tak się nie stanie to szkoda bicia piany o tym co olek, panasonic czy inny samsung musi zrobić żeby ludzie to chcieli kupować. Że nie wspomnę już o tym jak zerowe szanse mają te firmy na przebicie się ze swoimi wynalazkami wśród zawodowców.

/* - oczywiście dochodzą jeszcze "drobiazgi" jak normalny AF i wizjer.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 296 z 332 PierwszyPierwszy ... 196246286294295296297298306 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów