Strona 294 z 332 PierwszyPierwszy ... 194244284292293294295296304 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 931 do 2 940 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co do drugiego szkła to nie wiem dla kogo ono jest ale litości nie porównujmy go z 17-40, bo cena to prawie połowa, wielkość też.
    Nie wiem dla kogo jest to szkło ale marzenia o budżetowym zoomie dla mas o stałym świetle i o przyzwoitej budowie moim zdaniem w żółtym obozie pozostaną póki co niespełnione.

Do tego dochodzi jeszcze dla mnie taki drobiazg, że zakres ogniskowych eLki ledwo się nadaje do cropa (chodzi o długi koniec) jako zoom podstawowy. Koniec ogniskowych na 35mm powoduje, że to szkło byłoby zupełnie pozbawione cech jakiejkolwiek uniwersalności.
    17-40/4 z takim światłem bez ISa i marnym zakresem i tak się nie nadaje na żaden obiektyw standardowy do cropa.
    N16-35/4 VR tak samo, jak również nie nadaje się do reporterki na FF bo za ciemny. To idealne szkło stworzone do wnętrz i krajobrazu tyle że na razie ma absurdalną cenę.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    17-40/4 z takim światłem bez ISa i marnym zakresem i tak się nie nadaje na żaden obiektyw standardowy do cropa.
    Rzecz gustu . Specjalnie podkreśliłem, że "dla mnie" 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    .N16-35/4 VR tak samo, jak również nie nadaje się do reporterki na FF bo za ciemny. ..
    Tu by można polemizować. Oczywiście gdy na zdjęciu mamy ruch, to odpada. Ale reporterka to także np dość statyczna ceremonia ślubna (i nie tylko).

1. Obiektyw może złapac więcej zastanego niż szkło 1.4 ! (o ile ma to deklarowane 4 EV skuteczności) dając przy tym większą GO, co dla jednych jest zaletą, a dla innych wadą.

2. Poniżej 24 mm nie ma bardzo jasnych szkieł, więc w zakresie 16-23 mm króluje pod kątem ilości złapania zastanego.

3. Dużo zastanego łapią tylko te super jasne szkła, a to oznacza stałki. Niektórzy lubią wygode zoomów, a chcą miec max zastanego. Czyli - VR (IS).
    Ja tam widzę sporo chętnych na te szkło.

4. Co do GO oczywiście są różne podejścia. Ale na 1.4 powinny pracować osoby ze sporym doświadczeniem, artyści. A mając przysłonę 4 ma się bufor bezpieczeństwa, że sie trafi z ogniskowaniem. To też ważne (np slub ciężko powtórzyć).
    Jednym słowem super, że jest alternatywa. A jak kto chce to prosze - 24/1.4.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tu by można polemizować. Oczywiście gdy na zdjęciu mamy ruch, to odpada. Ale reporterka to także np dość statyczna ceremonia ślubna (i nie tylko).
    Z naciskiem na funeralną chyba. Poza tym 4EV licząc od 1/15s., to chyba nie do końca możliwe.

Jednym słowem super, że jest alternatywa. A jak kto chce to prosze - 24/1.4.
    Dziękuję, ale obecną alternatywę trochę ciężko jest podłączyć do nikona. Taak, wiem, BĘDZIECIE mieli, ale na razie to raczej d.. blada.

No co, jak będą mieli, to będą się wozić, na razie można ich sprowadzić na właściwe miejsce
    Jarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    No co, jak będą mieli, to będą się wozić, na razie można ich sprowadzić na właściwe miejsce
    Na pewno oglądałeś z synem Iniemamocnych - pamietasz, jak draka wyszła z drażnienia Iniemaboja?

PS
    A jeszcze ponoć "wypłynął" im patent z 50/f1.2...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Poza tym 4EV licząc od 1/15s., to chyba nie do końca możliwe.
    ja też tak sądziłem, ale gdzies jest sampel zrobiony na ...1,5 s
    nie wiem czy to się trafiło jak slepej kurze , ale ...
    Trzeba to samemu praktycznie sprawdzić. bo każdy ma inną rękę.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1. Obiektyw może złapac więcej zastanego niż szkło 1.4 ! (o ile ma to deklarowane 4 EV skuteczności) dając przy tym większą GO, co dla jednych jest zaletą, a dla innych wadą.
    Przy ogniskowych 16-35mm czas przy którym można zrobić zdjęcie "z ręki" i tak jest już dosyć długi, najczęściej zbyt długi to fotografowania nawet spokojnie idących ludzi.
    Głębia ostrości f/2.8 a f/4 przy takim zakresie ogniskowych jest praktycznie nierozróżnialna przy obiektach oddalonych o kilka metrów i 2.8 daje również komfort dużej głębi ostrości.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A jeszcze ponoć "wypłynął" im patent z 50/f1.2...
    Wiecie jakie będzie na żółtym forum święto jak ten obiektyw doczeka sie premiery? Dobrze ze jakiś czas potem publikują ceny to ostudzi trochę emocje. Ale myślę ze będzie w granicach 6tys
    Zrobi się naprawdę ciekawie. Do tego zapowiedzi nowej linii obiektywów f4.
    No no w końcu nikon się chyba bierze do roboty.
    Ja tak czasem tęsknym wzrokiem patrze na zdjęcia całego systemu obiektywów nikona z lat wstecz gdzie jeszcze wszystko było na śrubokręt..

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Niech jeszcze machną własną fabrykę do produkcji cmosów i możemy się przesiadać.

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

n24 1.4 sprawił ze powoli zaczynam sie zastanawiać nad zmiana systemu...
    no cóż canon traci sukcesywnie swoja przewagę nad nikon...
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Strona 294 z 332 PierwszyPierwszy ... 194244284292293294295296304 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów