Oświecę Cię jacku pomimo tego że byleś tam jednym ze sprawiedliwszych. 85 1,4 nikkor tylko ładnie wygląda tak to jest kicha, mówie o tym że nie ma silnika, jest głośny, słaba ostrość, nie najlepszy kontrast.. Miałem oba 1,4/1,8 -1,8 daleko mu do canona nie wiem jak ostatni nius(f3,5)..ale 1,2 canona i 1,4n to dwa światy pod każdym względem. Dlatego wejdź w canona i kup sobie 85L 35L(tego winetującego) może jeszcze kilka innych przejrzysz na oczy, tu nagle masz cudowne 16-35 nie chwaląc się kupiłem w Polsce nówkę 24-70 z USA za 3600zł itd.. i uwierz mi nie ma problemów typu spadająca gumka z obiektywu i body. Też mi trudno było się przełamać(4body 14 obiektywów i kupa kasy straconej na wymiany związane z zawodem typu 70-200vr) ale dość już miałem czekania i rozpadających sie aparatów że nie wspomnę o serwisie który za każdym razem próbował zrobić mnie w konia("guma sie panu powiększyła na body-pierwsze słysze").
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
masakra, zapewne porównywalna ludzi ma d3x co 5d2..? Obawiam się że na 10 sztuk 5d2 jest jedna d3x i to nie bardzo więc znalezienie kogoś z takim body i tymi obiektywami może być nieco utrudnione
Ostatnio edytowane przez trrr ; 15-12-2009 o 12:48 Powód: Automerged Doublepost
Z tą "prawdziwą jakością szkła" to na tych matrycach się niewiele sprawdzi, bo one mają gęstość porównywalną z 8-10 MPx w cropie, więc to wyzwanie jest niespecjalnie wielkie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Zdalne porównanie odpada, by można porównywac to zdjęcia musza byc wykonane na tym samym stanowisku testowym, w tym samym świetle, ten sam wzorzec.
testy robiliśmy na D3x, 24 MPx, więc to więcej niż ma 5Dmk2, chciałbym zauważyć.
Większą gęstość ma 7D, ale on jest cropowy, więc się nie sprawdzi istotnej cechy, tego jak szkło się rozjedzie na brzegach.
Jakość 85/1.2 jest tak świetna, że przy porównaniu z Samyangiem (zrobionym tu, na forum canona) ciężko było odróznić które szkło jest ostrzejsze? Daj spokój z udowadnianiem kiepskości 85 mm w nikonie.
Nie mam pojęcia dlaczego tak znienawidziłeś system nikona. Nie moja sprawa, ale po twoich PW na forum nikona nie sądzę by można było z tobą obiektywnie rozmawiać na temat porównań systemowych. Naprawdę mało kto mi tak podpadł jak ty, a userów tam widzieliśmy dużo i róznych.
Ale ja co pewien czas mam w studiu u siebie 1Dsmk3 i 35, 50/1.2, 85/1.2 i 1.8 itd itd. bo ze znajomym robimy warsztaty modelkowe, czasami także jedziemy w plener. Robię tym sprzętem gdy tylko chcę. Zawiedziesz się, ale na ostatnich wspólnych sesjach nie brałem go w ogóle do ręki. Zupełnie mnie nie pociąga. Nic na to nie poradze. Głownie ze względu na moje kłopoty z obsługą 1Ds. Nie potrafię sie przestawić. Biorę po chwili swój aparat. A w domu jak oglądam pliki to tez nie wiem dlaczego bym miał sie przesiadać. Poważnie. Ja ci za to radzę weź D3x, podepnij pogardzany 85 czy 105DC (nigdzie tam nie odłażą gumy, zapewniam, to inna technologia). Jak na tym pracuje to zupełnie nie musze się zastanawiac nad obsługą sprzetu.
Ja używam nikonów od ponad 20 lat, problem z gumami mam teraz, w 2 przypadkach - na pierścieniu zooma 70-200 i pod przednim kółkiem D200. Nie jest to wada która by mnie mogła zniechęcić do systemu. W odróżnieniu od innej obsługi body, która mnie w canonie nie pasuje.
Jaka masakra. Dla mnie żaden problem, mam w zasięgu 1DsMk3, 5Dmk2, 5D, D3x, D3s, D700 i pełną szklarnię canona i nikona. Brak jedynie canonowskiego 200/2. Szklarnia canona jest niestety porozrzucana po kilku osobach (mam na myśli wersje 70-200, bo nikt nie ma czterech - po co?), choc ta podstawowa 35, 50/1.2 85/1.2 mam nawet zdublowaną u 2 fotografów, tych co mają 21 Mpx body. Z nikona mam dostępne chyba wszystko. 35, 50, 85, 105DC, 135DC, 180, 200, obie wersje 70-200VR, 200-400. Aaaa.. nie mam 80-200. Ale jak zapytam to się raczej znajdą. Wszystkie te aparaty i szkła mam u tak bliskich znajomych, że mogę je pożyczyć na kilka dni bez większego problemu. Ba, czasami ludzie mi wciskają sprzęt by sie odwdzięczyć za cos, co ja zrobiłem dla nich.
Wymogi by porównywać sensownie tak rózne szkła będą cięzkie do spełnienia. By porównać ostrość różnych szkieł trzeba zmieniać dystans, obrać sobie jakąś krotność ogniskowej, np 25x. Obiektyw 35 mm by sie robiło z 87 cm , a obiektyw 200 mm z ... 5 metrów. To tylko jeden z problemów przy testach.
Jeśli będę robił 200 mm z 5 metrów to wszystkie szkła będą rysowały ostro. Jak wyłapać złe zachowanie na 1,5 metra? Stosowac mniejszy mnożnik? Mam szkiełko 35 mm testowac z 20 cm odległości matrycy body od tablicy testowej? Zaleca się by mnożnik ogniskowej to był x100! Co da mi w efekcie 3,5 metra dla obiektywu 35 mm, OK, da się zrobić, ale zarazem da mi 20 m dla 200 mm. Nie mam 20 m studia.
Generalnie na optyczne są MTFy większości z tych szkieł, nie wiem czy jest sens porównywania. To baaaardzo dużo roboty. I problemy ciężkie do rozwiązania (dystans do fotografowania, równe oświetlenie pola testowego, sam wzorzec testowy). Potem będzie spora ilość plików, które nie ma gdzie podlinkować, bo to będą setki MB !
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-12-2009 o 02:29
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...