Strona 278 z 332 PierwszyPierwszy ... 178228268276277278279280288328 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 771 do 2 780 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zawsze mnie ciekawią takie wypowiedzi (ogólnie) w kontekście tego jakie zachwyty były nad tym szkłem - jak to bił na głowę odpowiednika Canona. Tego oczywiście nie kieruję do Ciebie Jacku, bo pewnie tego nie pisałeś ale pisali inni. Jest to mimo wszystko z psychologicznego punktu widzenia bardzo interesujące zjawisko .
    W wojenkach szklarniowych pisywałem, że zoomy nikona są nie gorsze niż canona, bo kiedyś generalizowano do tego stopnia, że w ogóle c ma lepszą optykę. Jakoś moje sprostowania musiały wreszcie zadziałać (przy wydatnej pomocy firmy nikon, która w międzyczasie wypuściła 14-24, co przekonało poniektórych do słuszności mojej tezy:-)). Teraz wiele osób mówi stałki canon - zoomy nikon, co także jest uogólnieniem, bo canon ma 70-200/4IS, za to nikon też ma pare niezłych:wink: stałek. Gdy z kolei pisano o winicie starego 70-200VR to się odgryzałem zdecydowanie większą winietą 35/1.4L. Okazuje się, że dobre szkło (n i c) miewa i słabsze strony, jak pokazują te przykłady.

Co do mojego testu starego i nowego 70-200. On miał wykazać skracanie ogniskowej w nowym szkle (nie ostrość, choć skoro już była okazja ..). Stąd szkła porównawcze - stałki 70, 150, 180, 200 mm. Robiliśmy 2 odległości, kilka stałek, kilka ustawień w 2 zoomach. Sporo plików. Robiliśmy po jednej klatce, kontrolując tylko centrum kadru czy jest ostre. Pewnie to nie perfekcyjna metoda, optyczni robią więcej zdjęć. Gdybyśmy testowali tylko ostrość, to byśmy robili więcej zdjęć, z rozogniskowaniem po każdym zdjęciu.
    Ja mam praktykę ze starym 70-200 i on wydaje mi się, że nie jest tak nieostry na brzegach jak nam to wyszło (na ujęciu z bliska, z 1,5m). Ja generalnie na brzegach nie mam nigdy nic ostrego, to coś co tam się znajduje i tak zawsze jest w bokehu, więc niby mogłem nie zauważać, ale chyba tak nie było. A dlaczego nie obwiniam tego szkła? Bo był drugi równie słaby obiektyw na brzegu kadru, co dało mi do myślenia. Nikt o to nie zapytał, więc nie pisaliśmy. Ale to był obiektyw, który normalnie jest wszędzie żyletą i to niewyobrażalną. To .... 200/2 i to przymknięty do 2.8 !!! był na brzegach nieostry. Sądzę, że po prostu pechowo AF ustawiło na skraju GO w centrum i dlatego boki się rozjechały. Jestem przekonany, że te szkła na brzegach by dawały lepszy efekt. Ja przecież mam pliki z pleneru z zupełnie otwartego 200/2, są szokująco ostre. A w teście .... kicha. Problem, że zdjęcia analizowaliśmy kilka godzin po teście, w domu. I nie mogłem powtórzyć tych kilku (2) podejrzanych zdjęć. Teraz wszyscy będą pisać, że 200/2 jest nieostry po brzegach i się powoływac na nikoniarza. Hm ... Gdyby zrobili nim parę zdjęć. I gdybym ja zrobił kilka zdjęć dla zweryfikowania tej nieostrości ... Będą miał okazję, obiektyw jest cały czas w moim zasięgu.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    .. ustawianie nagrywania na drugą kartę dużych JPG z maksymalną jakością i ostrością, żeby móc ocenić trafienie AF...
    Da się, ale dlaczego?
    Ja mam tylko 1 kartę w body (za to 16 GB) i zawsze robię taki jpg dla oceny trafności AF. By byc pewnym, że mogę iść z robotą dalej, że dany ciuszek już zrobiony i modelka może się przebierać.
    ba, przy mało wymagających fotkach wywalam RAW.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 15-12-2009 o 01:25
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja przecież mam pliki z pleneru z zupełnie otwartego 200/2, są szokująco ostre. A w teście .... kicha.
    U "nas" też jest taki ten, no, "casus" - ponoć, w testach z deklem, 7D nie robi 8fps. A normalnie, na powietrzu, nie ma problemu...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Teraz wszyscy będą pisać, że 200/2 jest nieostry po brzegach i się powoływac na nikoniarza. Hm ...
    Wara od 200/2! Nieważne czy C czy N
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Może. W moim 30D i 40D w obu skrzypi - ale zdjęcia robią ;-).
    w 10D, 30D, 40D, 5DII nic nigdy nie skrzypiało, guma w D70 i D300 też nigdy mi się nie odkleiła, no ale ja kupuje aparaty ze sklepu a nie ze szrota

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Bywalec
    Miasto
    Brzesko

Domyślnie

Jacek_Z jeżeli jesteś taki pewny ostrości pełnego obrazu(na FX) 70-200VR to spróbuj go z 80-200 Canon.. Zmienisz zdanie natychmiast, polecam test gazety z najbliższej odległości ostrzenia.. Co do 35L to było moje marzenie w nikonie i ten obiektyw nie ma bezpośredniego, ani pośredniego konkurenta.

Nie wiem czy mnie pamiętasz ale miałem kupę sprzętu nikona jeszcze niedawno(dostałem bana na stałe wypowiadając się prawdziwie-negatywnie o systemie nikona-tamto forum niestety połasiło się na kase z ul. Postępu i negatywne wypowiedzi były kasowane). Miałem możliwość porównania z doświadczeniem 5Lat w systemie chyba wszystko i jedynym szkłem z serii ~70-200 to 80-200 AFS(nikon) był konkurencją dla 180 2,8 oraz 70-200VR i musiał zakończyć swoją historię.. /Nigdy nie rozumiałem polityki tej firmy która do tej pory robi puszki rozlatujące się po miesiącu od samego trzymania/

Tu nie mowa o winecie ten pierwszy 70-200VR ostrzył tylko w centrum na poziomie 30% w klatce dx powyżej jakość drastycznie spadała. Obiektyw urzeka sztucznym "rozmyciem" ale po przekadrowaniu innym niż centrum obrazu bajka zamienia się w dramat.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trrr Zobacz posta
    Jacek_Z jeżeli jesteś taki pewny ostrości pełnego obrazu(na FX) 70-200VR to spróbuj go z 80-200 Canon.. Zmienisz zdanie natychmiast
    Miałem to szkło i rzeczywiście była to żyleta na miarę stałek, ale dziś nie jest już ani serwisowana (nawet AF adjustment) ani tym bardziej sprzedawana.

Powracając do tematu, forum obok zmienia adres na nikoniarze.pl - to wiadomość do tych, którzy liczyli na jakikolwiek postęp w sprawie serwisu.
    the silence is deafening

Domyślnie

Jacek_Z jeżeli jesteś taki pewny ostrości pełnego obrazu(na FX) 70-200VR to spróbuj go z 80-200 Canon.. Zmienisz zdanie natychmiast, polecam test gazety z najbliższej odległości ostrzenia.

Miałem możliwość porównania z doświadczeniem 5Lat w systemie chyba wszystko i jedynym szkłem z serii ~70-200 to 80-200 AFS(nikon) był konkurencją dla 180 2,8 oraz 70-200VR i musiał zakończyć swoją historie

Tu nie mowa o winecie ten pierwszy 70-200VR ostrzył tylko w centrum na poziomie 30% w klatce dx powyżej jakość drastycznie spadała. Obiektyw urzeka sztucznym "rozmyciem" ale po przekadrowaniu innym niż centrum obrazu bajka zamienia się w dramat.
    jedyne wytłumaczenie - miałeś jakiś rozkalibrowany 70-200. To jest moje ulubione szkiełko. A mam także np 85/1.4, sprawdzone, świetne (loki ciągle chce je ode mnie odkupić). Wolę 70-200.

Nie wiem czy mnie pamiętasz ale miałem kupę sprzętu nikona jeszcze niedawno(dostałem bana na stałe wypowiadając się prawdziwie-negatywnie o systemie nikona-tamto forum niestety połasiło się na kase z ul. Postępu i negatywne wypowiedzi były kasowane).
    dziwne, że się chcesz mi przypominać, bo lepiej bym nie opisywał tutaj co na tamtym forum wypisywałeś. W każdym razie o słuszności twoich pomówień świadczy poniższy fakt:
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Powracając do tematu, forum obok zmienia adres na nikoniarze.pl - to wiadomość do tych, którzy liczyli na jakikolwiek postęp w sprawie serwisu.
    Jak z tego można wywnioskować nie jestem opłacany przez nikona.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

W wojenkach szklarniowych pisywałem, że zoomy nikona są nie gorsze niż canona, bo kiedyś generalizowano do tego stopnia, że w ogóle c ma lepszą optykę.
    Ale to chyba różne fora czytaliśmy, bo ja na forum Nikona to się tylko dowiadywałem jakie to mydło Canony produkują .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Brzesko

Domyślnie

Jacek_Z nie będę się rozwijał na temat forum nikon.org.pl bo to wartość prywatna i każdy sobie może wszystko w swoim domku, natomiast odnośnie sprzętu będę odpowiadał racjonalnie do jego wartości.

Może zrobimy mały test wszystkiego co ma 200mm?
    jacek na pewno załatwi zdjęcia z nikonów, a tutaj znajdzie się kilka os chętnych do zrobienia podobnej inicjatywy.
    Proponuje kupić wyborczą/dziennik w któryś dzień i umówić się na daną stronę i na ustawieniach neutralnych(+raw) zrobić z najbliższej odległości na ustawieniach 200mm i wtedy te legendy zostaną obalone raz na zawsze..

c= 80-200;70-200f4/is;70-200f2,8/is;200;55-200;
    n=80-200 (pompka);80-200f2,8;80-200afs/80-200f4; 70-200vr/70-200vr2/180mm;55-200;200-400f4(niby inna liga ale..)

200 poniżej f2,8 można sobie podarować

jacyś chętni?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ale to chyba różne fora czytaliśmy, bo ja na forum Nikona to się tylko dowiadywałem jakie to mydło Canony produkują .
    były takie żenady ale chłopaki musieli coś nagonić nikonowi sprzedaży bo nie dość że są gorsze to i droższe..
    Ostatnio edytowane przez trrr ; 15-12-2009 o 11:53 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Może zrobimy mały test wszystkiego co ma 200mm?
    Jakby co to tylko Live View by uniknąć rozstrojonych duetów (body/szkło).
    Jak chcesz uniknąć błędnych opinii wynikających z różnej gęstości piksela?
    W Canonie w grę wchodziłoby tylko 450D i 5D classic
    the silence is deafening

Strona 278 z 332 PierwszyPierwszy ... 178228268276277278279280288328 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów