"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
NieMiałem na myśli, że nowy obiektyw ma przy minimalnej odległości ostrzenia (zdaje się takiej samej w obu wersjach) faktyczną ogniskową znacznie krótszą od poprzednika.
Jacek_Z pisał, że pomierzyli to u siebie na forum dokładnie - ale myślę, że ten podlinkowany obrazek (który sam jest linkiem do dyskusji na DPR) ilustruje problem bardzo dobitnie - nie chciałbym, żeby "innym producentom" spodobało się proponowanie takich kompromisów użytkownikom...![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
Jest jeden aspekt pozytywny dla nowego nikkora. Na swoich minimalnych 140 cm daje bardzo ostre obrazy. Stary miał odległość minimum 150 cm, ale wtedy rysował najsłabiej. Szczególnie po bokach.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Zawsze mnie ciekawią takie wypowiedzi (ogólnie) w kontekście tego jakie zachwyty były nad tym szkłem - jak to bił na głowę odpowiednika Canona. Tego oczywiście nie kieruję do Ciebie Jacku, bo pewnie tego nie pisałeś ale pisali inni. Jest to mimo wszystko z psychologicznegopunktu widzenia bardzo interesujące zjawisko
.
Kapitan Wagner
Na forum DPR ktoś nawet proponuje:
Jest to jakiś sposób, mniej więcej taki jak w Mk III ustawianie nagrywania na drugą kartę dużych JPG z maksymalną jakością i ostrością, żeby móc ocenić trafienie AF...How about a little cropping? If you are shooting wide open the new one appears sharper across the whole frame.
Da się, ale dlaczego?
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 14-12-2009 o 10:18
EOS - conditio sine Kwanon...
Kapitan Wagner