Strona 274 z 332 PierwszyPierwszy ... 174224264272273274275276284324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 731 do 2 740 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ledwo trampek ustabilizował sytuację z 70-200VRII a tu taki rodzynek za rogiem

http://optyczne.pl/2477-nowo%C5%9B%C..._ED_VR_II.html

MTF

Nikon
    Łomatkoboskoczenstochosko... Przymykanie tylko dla zwiększenia GO...
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Witaj w telasach

Do tej pory nie mogę się nadziwić jak patrzę na zdjęcia z 200/2VR na 1/30 sekundy.
    the silence is deafening

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witaj w telasach

Do tej pory nie mogę się nadziwić jak patrzę na zdjęcia z 200/2VR na 1/30 sekundy.
    Gietrzy, może tak coś z 7D + 10-22 miałbyś do pokazania? <prosi>
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Gietrzy, może tak coś z 7D + 10-22 miałbyś do pokazania? <prosi>
    Nie mam. Miałem 10-22 w czasach 20D. Kupiłem 15-85 m. in. dlatego, że po przejrzeniu exifów z 10-22 statystyki były okrutne, prawie wszystkie zdjęcia inne niż testowe były w okolicach 15mm.

Ale niedługo będę w Krak, jak chcesz pomacać 7D pisz na PW

edit

My mamy bekfokusy a Nikoniarze
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33930329
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 10-12-2009 o 13:09
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ta premiera wydaje się potwierdzać obiegową opinię, że Nikon celuje szkłami raczej w segment top-pro, zaniedbując bardziej popularne. Nadal nie ma 300/4 VR, o odpowiedniku np. canonowskiego 400/5.6 nie wspomnę.
    A co do kwestii "rzeczywistych" ogniskowych, to sprawa powraca co jakiś czas i w takim samym stopniu dotyczy szkieł Nikona jak i Canona czy innych producentów. Podawane ogniskowe sprawdzają się przy ostrzeniu na nieskończoność, na minimalnych odległościach jest już bardzo różnie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pozwoliłem sobie nawet zamienić zdanie z ich guru, Thomem Hoganem, na ten temat:
    Thom Hogan:
    Bahrd wrote:
    What is the FL reported in EXIF if the picture is shot at the focal length set to 200mm and the distance is set to MFD?

Same as what the lens barrel is marked. This gets me back to the earlier discussion that it is possible to overwhelm and confuse customers, too. If the customer sets the lens barrel to the 200mm mark and the EXIF says, say, 145mm for picture 1 and 138mm for picture 2, etc., this is going to cause more confusion than we already have, I think. Perhaps I should ask Nikon to do this, though, as it would mean that I'd have more customers asking me for help in understanding things ;~).
    Zastanawiam się, na ile sprawa jest poważna, dla kogoś, kto chciałby wyznaczać rozmiary na podstawie zdjęcia...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec
    Miasto
    Brzesko

Domyślnie

jotes25 masz racje a 95% użytkowników wolało by wreszcie mieć tanie szkła, bardzo jasne stałki z afs.. nie rozumie tej polityki. Niby wypuszczają perełki ale dla mnie perełka to 24 35 50 85 -L bo na tym da się zarobić i największy rynek zarabiających fotografów oczekiwał by takich szkieł od nikona, niestety oni wypuszczają diamenty TSE 400 itd co może jeden promil amatorów kupi, 1% procent zawodowców(PL).. Nie czaje tego marketingu?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trrr Zobacz posta
    jotes25 masz racje a 95% użytkowników wolało by wreszcie mieć tanie szkła, bardzo jasne stałki z afs..
    95% użytkowników nie stać / nie chce płacić za jasne stałki, a interesują ich praktyczne zoomy (a'la 15/16-85/105) + 1-2 stałki do portretu (50/85 f/1.8, f/1.4).
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    na optycznych stoi, ze to ma 3kB zywej masy. nie do konca mi sie to kojarzy z foceniem z reki...
    Kwestia przyzwyczajenia, jeden-dwa dni pracy i nie ma tematu. Ze wszystkich supertele 300/2.8 jest najwygodniejszy do focenia z reki. Wszystkie pozostale szkla sa wieksze i ciezsza

Natomiast zabawny jest w tym wzgledzie 200/2, ktory wazy tyle samo co 300/2.8. Ale jak dasz dwom osobom zestawy do porownania i stwierdzenia ktory ciezszy, to wszyscy wybiora 200/2, przez to ze jest krotszy, a co za tym idzie inaczej zbalansowany jak sie pracuje z reki i subiektywne wrazenie jest takie, ze wszyscy
    wskazuja zestaw z 200/2 jako ciezszy.

Z poprzednikiem jest de facto w praktyce identycznie Kolejna rzeczy ktora by Cie zdziwila to to, jak to szklo pracuje z konwerterami

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Kwestia przyzwyczajenia, jeden-dwa dni pracy i nie ma tematu. Ze wszystkich supertele 300/2.8 jest najwygodniejszy do focenia z reki. Wszystkie pozostale szkla sa wieksze i ciezsza
    Zależy. Dla mnie zestaw 40d + 300/4 L IS jest zbyt ciężki do fotografowania z ręki, a przecież waży znacznie mniej niż sam 300/2.8 L IS. Oczywiście myślę tu o fotografowaniu przez kilka godzin, a nie okazjonalnym wyciągnięciu zestawu z plecaka i pstryknięciu paru kadrów.

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Tak i to bardzo często. Paradoksalnie jasne szkło często nie daje żadnej przewagi, bo np. fotografując z minimalnej odległości ostrzenia nawet niewielkie obiekty (ptaki, gryzonie) i tak trzeba przymknąć obiektyw do przynajmniej f/5.6, żeby uzyskać przyzwoitą głębię.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 11-12-2009 o 11:25 Powód: Automerged Doublepost

Strona 274 z 332 PierwszyPierwszy ... 174224264272273274275276284324 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów