Oby sony przykręciło śrubę w tym roku...Zamieszczone przez Jacek_Z
.
Oby sony przykręciło śrubę w tym roku...Zamieszczone przez Jacek_Z
.
nie rozpedzalbym sie z ta wiara...
poki co Playstation probuje Tamrony 28-75 w cenie elki 24-105/4 gonic...
http://optyczne.pl/2466-nowo%C5%9B%C..._produkty.html
ja wiem, ze to jest tylko cena sugerowana, ale tak czy siak mam problem z wybraniem koszyczka - wrzucic to do "humor" czy do "bezczelnosc"...![]()
Czy dobrze rozumiem? (pytanie nieprzypadkowe o tej porze)
Nowy 70-200 istotnie skraca ogniskowe przy odległościach do ok. 10m?
PS
Doczytałem, że tak mają - w mniejszym lub większym stopniu - wszystkie obiektywy z IF (internal focusing).
PS2
Ten ma spore "osiągnięcia" w tej kategorii:
Za http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=33873434The VR I exhibits very low "focus breathing" (focal length change with subject distance) at 200mm, whereas the VR II has become somewhat notorious for its focal length shortening, and the consequences of that, at closer subject distances:
Dist.; Focal length
1.27m (closest); 128mm
1.4m; 132mm
2m; 147mm
3m; 164mm
5m; 176mm
10m; 186mm
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 09-12-2009 o 06:58
EOS - conditio sine Kwanon...
na moje oko rekordy pod tym wzgledem bije canonowski 18-200, ktory po wyostrzeniu na jakies 2 metry nie wykazuje prawie zadnej zmiany perspektywy przy ruchu pierscieniem od 100 do 200 mm. owszem, jest tam lekka zmiana, ale nie tyle ile by wynikalo z 2-krotnej roznicy.
przez "w tym" masz na mysli obecny 2009 czy nadchodzacy 2010?
wydaje mi sie, ze w drugiej polowie 2010 mozna bedzie zobaczyc powiew odwagi ze strony Canona i pewnie tez Nikona, bo troche kryzys odpusci i bedzie miejsce na premiery rynkowe
moj komentarz do uczciwego jakosciowo UWA (jak przypuszczam o takim mowimy) w Canonie...
http://www.youtube.com/watch?v=--ZTrKPFwJc
a tego nie rozumiem... dlaczego "po godzinach"?
W godzinach pracy siedzą przecież w innych budynkach. I jasne że nadchodzący. A w tą odwagę raczej wątpię ale offtop się robi więc z odgrzewanymi kotletami 2000d i Dsem idę do innego wątku
.
Dobrze rozumiesz.
my mierzyliśmy tylko dla 1,5 i 3 m
wyniki dostaliśmy zupełnie inne, ale nie aż tak tragiczne
dla 1,5 m zamiast 200 mm było jakieś 155 mm
dla 3 m było około 170 mm
dłuższe dystanse - coraz bardziej blisko ogniskowej 200 mm
nie czytałem co w linku, ale nasze pomiary polegały na porównaniu do ogniskowych innych stałek - N 200, N 180 i Sigma macro 150 służyły nam za referencyjne.
skąd oni wzięli 127 cm? Nikkor ma minimalny dystans 140 cm.
akustyk - nikkor 18-200VR to też rekordzista w skracaniu ogniskowej w nikonowskim systemie.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
jakieś 4 lata temu czytałem że już są matryce 1000 razy czulsze, na tamte czasy górował d200. Dosłownie z 1s dało się zrobić 1/1000s przy zachowaniu takiej samej jakości więc będziemy karmieni technologią jeszcze dłuuuugo..
Fajny ten Nikkor, ale cena to lekka przesada jak na szkiełko 70-200 2.8.
O obiektywach wiem prawie wszystko