Strona 267 z 332 PierwszyPierwszy ... 167217257265266267268269277317 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 661 do 2 670 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    powiedzialbym, ze jak na ISO 12K wyglada dobrze. bo tak ogolnie, to to 12800 to chyba nawet standardow jakosciowych kotleciarzy nie spelnia. mimo tego, ze Nikon laduje w dzial przetwarzania obrazu (czyt. algorytmow odszumiania) taka kase, jak nie przymierzajac Canon w drukarki i kserokopiarki razem do kupy
    Mowia oczywiscie o nowej matrycy. Zapewne sam wafel i jego technologia jest bez wiekszych zmian, zmienili soczewki, dali innne A/D + nowe algorytmy i jest efekt. Ale obstawiam ze conajmniej 2/3 poprawy wynika ze zdolnosci programistow a nie inzynierow.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Ale obstawiam ze conajmniej 2/3 poprawy wynika ze zdolnosci programistow a nie inzynierow.
    mysle, ze przeceniasz tole inzynierow w Nikonie ksiegowi w tej firmie dawno doszli do wniosku, ze taniej jest pchac w odszumianie niz w R&D matryc. zwlaszcza, ze pod katem idiotycznych sieciowych testow takie korpusy szumia mniej
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panczo Zobacz posta
    Nikon wypuścił nową zabawkę o niespotykanej czułości ISO i taka cisza?

Czy zima wpędziła Was w sen zimowy?
    Z fotograficznego punktu widzenia, dla mnie nie ma żadnej różnicy między D3 a D3s. DOdali pewnie lepszy algorytm wygładzania końcowego jpg i tyle. A jeśli chodzi o uzyteczność wysokich czułości - każdy fotograf z doświadczeniem będzie wiedział, że użyteczne ISO 3200 dysponując stałką f/1.4 wystarcza w zupełności do reporterki z minimalną ilością światła. Sam właściwie nie przekraczam ISO 2000, bo nie ma takiej potrzeby, nawet jak światła jest bardzo niewiele.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    powiedzialbym, ze jak na ISO 12K wyglada dobrze. bo tak ogolnie, to to 12800 to chyba nawet standardow jakosciowych kotleciarzy nie spelnia. mimo tego, ze Nikon laduje w dzial przetwarzania obrazu (czyt. algorytmow odszumiania) taka kase, jak nie przymierzajac Canon w drukarki i kserokopiarki razem do kupy

nie no... serio. tak czy siak 3200 wydaje sie ostatnia uzyteczna czuloscia, z ktorej szanujacy sie fotograf wydrukuje A4 i podpisze swoim nazwiskiem te 12800... no jest, nie da sie ukryc, ale potraktujmy to jako ficzer folderowy, jak AF w Tamronie 55-200 czy przycisk Direct Print
    Jeżeli dobrze pamiętam, Ty starasz się nie drukować nic ponad iso 800 z 5d?
    Mimo wszystko sama świadomość posiadania takiej czułości jset ogromnym komfortem. Poczekajmy na więcej sampli aby móc porównać efekty nowego dziecka nikona z obecnie dostęnymi puszkami.
    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zakładając, że owe nowe ISO są "na serio", to 14 bitów na piksel zaczynałoby mieć sens.
    Póki co jednak nie wiadomo nawet, czy "po staremu" w trybie 14 bit nie spada fps.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A jeśli chodzi o uzyteczność wysokich czułości - każdy fotograf z doświadczeniem będzie wiedział, że użyteczne ISO 3200 dysponując stałką f/1.4 wystarcza w zupełności do reporterki z minimalną ilością światła. Sam właściwie nie przekraczam ISO 2000, bo nie ma takiej potrzeby, nawet jak światła jest bardzo niewiele.
    A ja cały czas się uczę jak dostać na zdjęciu "to co widzę naocznie" przy słabym świetle... - bo zwykle "czar mi pryska"
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 14-10-2009 o 11:15 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Zakładając, że owe nowe ISO są "na serio", to 14 bitów na piksel zaczynałoby mieć sens.
    Póki co jednak nie wiadomo nawet, czy "po staremu" w trybie 14 bit nie spada fps.
    A to cos Ci sie pomylilo... w D3 jak i D700 przy 14bit nic nie spada.

Co do ISO... tym 12800 bym sie mocno nie stresowal, ale jesli 6400 bedzie takie jak 3200 w D3, to zawsze to +1EV do przodu. O ile stalkowcow interesowac to moze mniej, o tyle wlasciciele zoomow f2.8 moga byc zadowoleni z takiego obrotu sprawy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak prawdę rzekłszy po tych zapowiedziac na różnych rumorsach więcej się spodziewałem. Miałem nadzieję że Nikon przyłoży do pieca jak dwa lata temu, a tu raczej taki lifting i to głównie softowy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Przyłoży pewnie za rok, wprowadzając D4, czy jak to się tam zwać będzie
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak prawdę rzekłszy po tych zapowiedziac na różnych rumorsach więcej się spodziewałem. Miałem nadzieję że Nikon przyłoży do pieca jak dwa lata temu, a tu raczej taki lifting i to głównie softowy.
    A tak na prawdę co poprawiać ? Puszka ma dobry AF, matryce i całą resztę.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    A to cos Ci sie pomylilo... w D3 jak i D700 przy 14bit nic nie spada.
    Oj, pomyliłem faktycznie - przepraszam
    Ale to dobrze, że nie spada

Przy okazji dwa filmy: http://nikonrumors.com/2009/10/14/nikon-d3s-videos.aspx
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 14-10-2009 o 13:59
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 267 z 332 PierwszyPierwszy ... 167217257265266267268269277317 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów