Strona 262 z 332 PierwszyPierwszy ... 162212252260261262263264272312 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 611 do 2 620 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pojawiły się różne domysły i pomysły: dla mnie najbardziej rozsądnie brzmi mówiąc, że na podstawie dwóch, trzech pierwszych klatek aparat oceni prędkość obiektu, a potem już bez lustra będzie tylko strzelał migawką (ewentualnie wtrącając co kilka klatek lustro, żeby skorygować ewentualny błąd wynikły z mylnego przewidywania|zmiany zachowania obiektu).
    Nie jest przecież powiedziane, że migawka/lustro ma pracować z częstotliwością 14Hz, tylko że aparat ma robić 14 klatek na sekundę
    Tak czy owak, nadal nie wiem, co będzie widać w wizjerze...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

18 klatek na sekundę miały kiedyś nakręcane, sprężynowe kamery filmowe 8mm. Pewnie kolejne wcielenia aparatów fotograficznych będą miały migawkę bębnową, lub tarczową, jak tamte kamery...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Dotychczasowy rekordzista w ilości klatek na sekundę, Canon F1 High Speed (14 fps), miał półprzepuszczalne lustro, które nie podnosiło się do wykonania fotografii. Później pojawiły się wersje z AF, EOS RT i EOS 1 RS. Nikon też miał swój odpowiednik z nieruchomym lustrem

Co prawda do filmu docierało tylko 65% swiatła z obiektywu, ale w dobie niskoszumnych wysokoczułych matryc to nie jest duży problem. Sprzeda się więcej jasnych teleobiektywów a brak zaciemnienia wizjera w momencie otwarcia migawki to niezły marketingowy punkt na broszurkę
    ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Faktycznie - były też takie Nikony:

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    brak zaciemnienia wizjera w momencie otwarcia migawki to niezły marketingowy punkt na broszurkę
    Teraz nawet będą o tym kręcić filmy!
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 22-09-2009 o 07:17 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No i matryca się nie brudzi .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Matryca jak matryca, ale możliwość ciągłej pracy czujników AF w trakcie naświetlania dała by z pewnością poprawę AF przy seriach oraz super możliwości przy kręceniu filmów.

Ale chyba marketing tego jeszcze nie przepuści.
    ...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Matryca jak matryca, ale możliwość ciągłej pracy czujników AF w trakcie naświetlania dała by z pewnością poprawę AF przy seriach oraz super możliwości przy kręceniu filmów.
    A czy nie było jednak tak, że w RS-ach lusterko od AF-a machało?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A czy nie było jednak tak, że w RS-ach lusterko od AF-a machało?
    Ano machało:
    http://www.mir.com.my/rb/photography...nRS/index2.htm - tyle, że z tego co tam piszą, w trybie RS nie machało
    Autofocus: In RS mode, the AF mode is automatically set to One-shot AF. In RS mode, since the aperture is closed down to the ready state at light press of shutter rlease button to activate the AF/Metering and pictures are taken continuously with the aperture closed down to the operating position, it is physically impossible for the camera to perform the rangefinding signal detection necessary for Al Servo AF operation. Accordingly, when RS mode is selected, the camera automatically sets the AF mode to One-shot AF.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No i matryca się nie brudzi .
    Zamienił stryjek...
    Use a blower brush to lightly blow off any dust from the pellicle mirror. If the mirror is really dirty, DON'T attempt to use other methods. seek advices from Canon Service Center.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 22-09-2009 o 20:54 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

zawsze mozna puscic na wizjer obraz z matrycy, po co kombinowac z lustrem.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Zamienił stryjek...
    Szczególnie "Canon Service Center" brzmi niezwykle pociągająco .
    Kapitan Wagner

Strona 262 z 332 PierwszyPierwszy ... 162212252260261262263264272312 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów