W sumie to bardziej ciekawią mnie pozostałe nowości, które mają zostać zaprezentowane w czwartek
W sumie to bardziej ciekawią mnie pozostałe nowości, które mają zostać zaprezentowane w czwartek
mnie też. Ale te co wymieniają - nie. 18-200 miałem, jest OK, ale to DX. On jest w wersji VR II (co oznacza drugą generację VR), wątpię więc w jego następcę.
70-200/2.8 - jak dla mnie nie trzeba poprawiać, to super szkło.
Ja chcę stałki krótkie tele !!!
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Mam na mysli jakieś nowości.
200/2 jest bez sensu - za ciężki do normalnej pracy, "zwykłych" portretów. Nie przeczę, że to super szkiełko, bawiłem się nim w sobotę i dziś za kilka godzin będę znowu miał okazję. Ale 180/2.8 na codzień jest praktyczniejsza (albo równie mało praktyczna - to taka niepotrzebna mi ogniskowa)
A nikkor 135 2.0? Na czarnym forum przecież chwalą.
Przecież wiemOptycznie są OK. Ale śrubokręty niechętnie zmieniają ogniskowanie o malutkie odległości - rzędu 1 - 2 cm, co przy ruszeniu się modela ma znaczenie. Czekam na AF-S 85 lub 105 lub 135. Obojętnie który. Najlepiej by mi pasował 135/2.
Nie chcę go kupić teraz, jeśli za niewielki czas by mieli wypuścić następcę.
Na razie pracuję na 85/1.4
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-07-2009 o 14:28
Coś mi się wydaje , że najprędzej to właśnie 85 AF-S wypuszczą, tylko pytanie czy 1.8 czy może 1.4 ?? skoro jest 50/1.4 AF-S to logika podpowiada 85/1.4
Ostatnio edytowane przez cresky ; 29-07-2009 o 14:53
ale przynajmniej Nikon daje w d3000 calkiem sprawny AF, zamiast imitacji jak to jest w canonach nizszych polek
canon