Ale zaraz, o co chodzi? Nikon wypuścił w miarę jasnego standarda pod cropa. No i dobrze. Fullframe'owcy już mają standardy do swoich puszek od dawna.
Ale zaraz, o co chodzi? Nikon wypuścił w miarę jasnego standarda pod cropa. No i dobrze. Fullframe'owcy już mają standardy do swoich puszek od dawna.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
oczywiście masz rację - są korpusy amatorskie (d60) które nie mają już napędu z body i ich użytkownicy są skazani na kita...a teraz mają standarda w dobrej cenie, mam takiego klienta, który przez "nieuwagę" wpakował sie w taki korpus szlag go trafiał, bo w zasadzie nie ma co tam wkręcić, teraz ma alternatywe...tak to już jest z "kultową " kompatybilnością wsteczną w tej firmie ech....
CANON...
Zaczynam polować na D40 i czekam na in stock w B&H
Chciałbym zapiąć takie coś 35/1.8 za $200 do 450D, ale znając Canona zejdzie im i z 5 lat (18-200) i z $400
the silence is deafening
porownujesz zupelnie inne szkla. prawda, ze funkcjonalnie 35/2 jest zblizone,
ale to jest, zwyczajowo, "prawie" to samo.
ten Nikkor to jest nowiutkie szklo zaprojektowane pod cyfrowa matryce, ze stosownymi do tego powlokami. a co wiecej z 7-listna przeslona o zaokraglonych listkach, wiec produkowanie tak syfiastego bokehu jak 35/2 temu szklu nie grozi. a i konstrukcja mechaniczna wydaje sie lepsza od 35/2, co akurat specjalnie trudne nie jest. no nie, zeby to ostatnie bylo szczegolnie waznym argumentem, ale...
Dzięki zmniejszeniu pola obrazowania formuła optyczna tego obiektywu jest bardziej symetryczna niż w klasycznej, retrofokalnej 35/2. Myślę, że bardziej dzięki temu niż okrągłej przysłonie to szkło ma bardzo ładny bokeh. Dodatkowo MTF-y nowego szkiełka sugerują, że będzie ono rzeźnicko ostre - już od pełnej dziury.
Na pewno będzie to ciekawa propozycja dla użytkowników aparatów z matrycą DX - co prawda spóźniona o jakie 10 lat (na 2009 przypada 10-ta rocznica premiery Nikona D1)
czy ja wiem czy za późno...linia DX-owych puszek będzie szła dalej - a nie każdy chce "bulky full frame'a"
http://www.dpreview.com/news/0902/09...ninterview.asp
more primes might be seen for the DX format: "DX is not over," Drean says: "we plan to increase the offering. The prime lenses were definitely something that was missing."this is not the last lens announcement we'll be making this year."
Wygląda na to, że znowu wypełnią niszę, którą czerwony lider ma w ...
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 10-02-2009 o 16:15
the silence is deafening
Świetna optycznie stałka, AF-Sem, nie kręcąca mordą i nie wysuwająca nic, do tego w zestawie z pokrowcem i osłoną przeciwsłoneczną, w cenie ciut większej od plastik-fantastik C50 1.8. Musi być hit!
Ostatnio edytowane przez arra ; 12-02-2009 o 11:05
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu