Strona 228 z 332 PierwszyPierwszy ... 128178218226227228229230238278328 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 271 do 2 280 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tu jeszcze info które raczej rozwiewa wątpliwości co do pochodzenia tej matrycy:
    CMOS sensor and picture quality
    [....]

While it's acknowledged that Nikon uses image sensors principally designed by Sony in many of its digital SLRs past and present, the D3X's sensor was described in a recent briefing by Nikon USA's Silverman as an "original Nikon design" that does not and will not appear in cameras from other digital SLR manufacturers. It does however, share certain key specifications with the Sony-made image sensor in the Sony DSLR-A900, including size (24mm x 35.9mm), image dimensions at full resolution (6048 x 4032 pixels), the number of readout channels (12) and possibly pixel pitch too: the DSLR-A900's pixel pitch specification is 5.94ľm, while Silverman confirmed that the same spec for the D3X is 5.49ľm, which as of this writing probably means that one of the two camera makers is quoting the wrong number (and a little work with a calculator suggests that 5.94ľm is correct all around).

Update, December 1, 2008: Nikon USA has now issued a correction to the pixel pitch specification, restating it as 5.94ľm.

So, given the similarities between the DSLR-A900's and D3X's sensor specifications, they would appear to be related, but whether they're twins or third cousins only Sony and Nikon know for certain.
    I cały artykuł: http://www.robgalbraith.com/bins/mul...id=7-9318-9761

Ciekawe jak sobie poradzili z Monet'em 8)?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Przy takiej ilości zbieżności chyba tylko siedzący w "jądrze żółtości" mogą twierdzić ze to inna matryca. Kalibracja pod iso 100, lepsze pozostałe bebechy mielące co z tej matrycy wypływa i mamy detrzyiks. Szkoda tylko ze za jedyne 8k usd - zmowa producentów jak nic
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 03-12-2008 o 00:26

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez http://chsvimg.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d3x/pdf/d3x_28p.pdf

Dust-reduction System Image Dust Off reference data (optional Capture NX 2 software required)
    Nie ma odkurzacza?!
    EOS - conditio sine Kwanon...

sv
    Guest

Domyślnie

ciekawe o czym myślał marketing nikona ustalając te 8000? chyba nie o tym, że za te pieniądze to można mieć tą samą matrycę + 3 zgrabne szkła zeissa z AF.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jest jeszcze jedna możliwość tłumaczenia tej ceny - obopólne umowy pomiędzy Sony i Nikonem. Przecież dla Sony byłby to żaden interes dawanie możliwości jakby nie było konkurencyjnej firmie wypuszczenia (co tu dużo mówić) lepszej puszki w lepszym systemie za podobne lub zbliżone pieniądze co ich wynalazek.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-12-2008 o 00:48
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jest jeszcze jedna możliwość tłumaczenia tej ceny - obopólne umowy pomiędzy Sony i Nikonem. Przecież dla Sony byłby to żaden interes dawanie możliwości jakby nie było konkurencyjnej firmie wypuszczenia (co tu dużo mówić) lepszej puszki w lepszym systemie za podobne lub zbliżone pieniądze co ich wynalazek.
    Trzeba zobaczyć DR, działanie AA... Nie mieści mi się w głowie, że taka cena to tylko hmmm tani chwyt typu premium price.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja bym chcial zwrocic uwage na pewien drobny fakt. Swego czasu Nikon Rumors powolujac sie na wypowiedzi na forum dpreview czlowieka o nicku jeff-c informowalo tak.

Nobody knows who Jeff-c is, but he has an incredible history of knowing what’s coming next from Nikon. I don’t think he has ever been wrong. He (or she) has a better track record than Thom Hogan (please correct me if I am wrong). This is what he had to say today (source):

* Nikon was not happy with the picture quality from the Sony 24mp FF sensor in their evaluation and rejected it.
    * Sony is making changes to this sensor to suit Nikon’s requirements.
    * Prototype of a 24mp FF is floating around in tester’s hand.
    Odnosnie tego, ze jeff-c ma "ncredible history of knowing what’s coming next from Nikon" nie ma zadnej watpliwosci. Na blogu Nikon Rumors robiono niezly research jego wypowiedzi i wielokrotnie pokrywaly sie, z tym co pokazywal Nikon. Ostatnia jego wypowiedz przed premiera D3x wylapana przez serwis NR brzmiala tak.

On the dpreview discussion “When will the Nikon 24 mega sensor camera come out“, Jeff-c wrote today: “A high pixel count pro body in 135 format, about 45 days to go for more details. :-)”
    Wiele wiec wskazuje, ze baza sensora D3x byl sensor Sony, ale zostal on zmodyfikowany wg specyfikacji Nikona. Podobnie chyba pisal Kaleid na Nikon Forum, ze sensor - w sensie wafelek jest ten sam, ale to co przed sensorem i za nim jest inne.

Wafelek krzemowy(czyli tzw "die') jest pewnie ten sam. Trochę inaczej może być z konwersją A/D. Matryca sama w sobie nie ma "bitów". Patrząc w dokumentację tej 24mp matrycy SONY widać, że nie ma ona analogowego wyścia, a jedynie równoległe cyfrowe (12 ścieżkowe) które jest połączone bezpośrednio z konwerterem A/D wbudowanym w matrycę. Nikon nie mógł zatem dostawić do tej matrycy 14 bitowego konwertera A/D. Najprawdopodobniej, Nikon zmienił nieco konwerter A/D na samej matrycy. Wyjaśnia to mniejszy transfer przy przetwarzaniu 14 bitowym (wąskim gardłem jest tu zapewne 12 kanałowa szyna równoległa matrycy) Kolejną modyfikacją są też mikrosoczewki. Matryca posiada tzw "gapless microlenses", czyli ułożenie soczewek bez przerw po między nimi, co pozwala uratować nieco fotonów. To rozwiązanie zadebiutowało w D3, potem w D700. Ostatnio użył go też Canon w 5DII i chyba w 50D tez. SONY w Alfie używa matrycy o standardowej konstrukcji mikrosoczewek. Najprawdopodobniej Nikon grzebał też coś w strukturze samego piksela (piszą, że coś tam poprawili) co zapewne pozwoliło na obniżenie kalibrowanej czułości natywnej do ISO100. Inny też jest zapewne filtr dolnoprzepustowy.
    Generalnie jakas wspolpraca miedzy firmami jest, zarowno w jedna, jak i druga strone (jak juz pisano Sony wykorzystuje sprzet Nikona do produkcji matryc). Natomiast pytanie, na jakiej zasadzie ta wspolpraca sie odbywa, a takze czy i w jakim stopniu firmy wspolpracuja w zakresie matryc, czy np. Sony Semiconductor produkuje wylacznie na zlecenie Nikona, czy tez Nikon kupuje od Sony projekty itp itd. tego raczej sie nie dowiemy i pozostanie to w sferze spekulacji.

Wysuwanie analogii na podstawie puszek sprzet lat, tez moze tu byc malo trafne, w tym sensie, ze czasy sie zmienily i jak ktos slusznie zauwazyl, Sony
    stalo sie pod wzgledem foto konkurentem Nikona.

Pytanie najistotniejsze chyba jest takie, w jaki sposob Sony Semicondutor powiazane jest z samym Sony (technologicznie, kapitalowo, decyzyjnie itd.),
    czy tez dzialem od Alfy, podobniez tez jak "realnie" - pomijajac typowo fanbojowska argumentacje uzytkownikow jednego o drugiego systemu -
    wygladaja powiazania Nikona z Sony Semiconductor.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 03-12-2008 o 01:52

Domyślnie

Wydaje mi się, że cena szybko zostanie skorygowana, ważne jest, że się gada i powoli oswaja z ceną. Pozycja D3x wyraźnie pokazuje, że kolejny korpus Nikona też cenowo będzie działał na wyobraźnię. chyba, że Nikon ma zbyt wielki popyt w stosunku do mocy produkcyjnej. Pierwsze miesiące obecności d3x na rynku zweryfikują cenę, a pewne jest, że nie wszyscy mają parcie i potrzebę na ten model, każdemu według portfela i potrzeb.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Canon łaskawie zechciał nie dać "gapless microlenses" w nowej piątce. http://www.dpreview.com/previews/can...rkii/page3.asp
    Zostawił nam tę "niespodziankę" na przyszłość...

Kolekcjoner pytał, co z Monetem? Ano, pociągnęli umiejętnie z Vermeera: http://chsvimg.nikon.com/products/im.../#image_sensor

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Canon łaskawie zechciał nie dać "gapless microlenses" w nowej piątce. http://www.dpreview.com/previews/can...rkii/page3.asp
    Zostawił nam tę "niespodziankę" na przyszłość...
    Gapless u Canona to tylko w 50D - póki co 8).
    Kapitan Wagner

Strona 228 z 332 PierwszyPierwszy ... 128178218226227228229230238278328 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów