d3 z 24mpix i iso 100. ide o zakadtyle ze szlo chyba jakies ciekawsze... jakby 85
![]()
d3 z 24mpix i iso 100. ide o zakadtyle ze szlo chyba jakies ciekawsze... jakby 85
![]()
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Wygląda jak jedna wielka (pod)pucha![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
D3x zostało nieoficjalnie potfierdzone na forum Nikona przez Admina (Kaleid)
prezentacja ma być w Łodzi 6grudnia w siedzibie forum. Prowadzić ma Wiktor Sobolewski z Nikon Polska więc raczej nie plotka. światowa prezentacja ma być tuż na początku grudnia
Szkło to 24-70 ;-)
Swoją drogą wciąż czekamy na nowe, jasne stałki af-s nikona.
Powiem ze jakbym podszkolil workfolw na rawach d700 to gdyby 24/1,4 zrobili, (50 juz jest) i 85 1,4 poprawili to bym podziekowal canonowi.
(a co ! moze to ktos czyta i sie przestraszy![]()
Jeżeli chodzi o RAWy nikona, na które wielu bardzo psioczyło, to nie jest aż tak źle, da się z tego powyciskać ładne kolorki, półtony i te pe.
Cała sprawa, moim zdaniem, rozbija się o to, że niektórzy traktują obrazek z piątki jako wzorzec metra ;-) Są po prostu inne i tyle.
Jeżeli chodzi o szklarnie, to w nikonie są świetne zoomy (14-24/2.8, 24-70/2.8, 70-200/2.8), no ale czasem trzeba po prostu mieć ciutkę jasniej, plastyczniej, dlatego ubolewam nad brakiem 35/1.4 (ma być podobno 1.8 - jak będzie żyleta od pełnej dziury, to ok), 85 af-s i jakiegoś 135 af-s.
Powiem tak.
Bawilem sie Nefami z d700 w ACR (nie lubie tego softu !!!) i kolory nie sa zle, ostosc bdb . Gorzej z kolorami skory. Na obrone d700 (bo jestem przekonany ze w lepszych rekach mozna zdzialac duzo wiecej) to Rawy z 5d wolane w ACR sa tez gorsze niz z canonowskiego softu.
Najbardziej boli/cieszy ze obrazek z 5d w canonowskim sofcie nie wymaga zadnego zaangazowania/krecenia/wyciagania i jest - co tu nie powiedizec - dla mnie wybitny i to im dluzej mam ta puszke to sie w tym utwierdzam.
Z nefa nie moge tego wyciagnac.. Tutaj gwoli scislosci : MAM MALE DOSWIADCZENEI Z NIKONEM I NEF (np nie bawilem sie nigdy NX)- to tak zeby nie zaczynacz wojen...
Gdyby tylko soft canona otwieral nefy...![]()
NX2 - tak samo jak DPP czy dawniej EVU/RIT w Canonie - imho to podstawa, jeśli chodzi o poprawność kolorów out of box. Nie wiem, może te nowe profile od Adobe dla ACR coś w tym względzie zmieniły. Pozostaje jeszcze ACR script calibrator.
Trzeba jeszcze pamiętać o wgraniu/stosowaniu jeśli potrzeba nowego presetu portret, udostępnionego przez Nikona, podobno poprawiającego kolory skóry.
the silence is deafening
NX2 ma wysoki współczynnik dodupności, zajebiście wolno działa. Kolorki daje fajne, ale nie da się tego używać na dłuższą metę (chyba, że ktoś obrabia bardzo mało zdjęć).