Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
cyferkami z rękawa się nie posłużę, ale parę razy rozmawiałem ze znajomym pracownikiem z sony, który cyferki i oznaczenia matryc z rękawa wyjmował i mówił jak to wygląda.
nie chcesz mi wierzyć - nie musisz, ale dla wzmocnienia swoich argumentów (a raczej braku takowych) nie musisz mnie też od razu od mądrali wyzywać. to tak na przyszłość.
akustyk wiem błędnie napisałem że wątpie.
W A700 jest Cmos ale o innej wartości efektywnych i całkowitej ilości pix niż w D300, D90
więc to nie te same matryce.
w niższych modelach są CCD matryce i tu się zgodze że są one w Nikonach.
nie oceniaj mnie po ilości postów bo forumowicz na CB może i jestem nowy ale swoje wiem i nie pisze jak nie jestem czegoś pewien. Nie mam zamiaru wprowadzać kogoś w błąd
ps. jak powstawał 10D to nie było jeszcze lustrzanek Sony. Nie rób ze mnie deb...
Ostatnio edytowane przez K_RED_KA ; 08-11-2008 o 08:43
K_RED_KA, tak na spokojnie, to z tymi matrycami nie masz racji.
Wiadomo że CMOS z A700 to nie ten który jest w Nikonach, ale chodzi o to, że te w Nikonach produkcji Nikona nie są. Od kogo wezmą matrycę do nowych modeli - a któż to wie?
Co się tyczy np CCD D200 i A100 z tego co pamiętam różnią się kilkoma (2, 3 nie pamiętam) pinami i tyle. Sama matryca jest dokładnie taka sama. Nikon oficjalnie nabiera wody w usta, jakby to przynajmniej jakiś wstyd miał być czy coś. Ja wiem to od pracownika, którego kilka lat już znam, więc jemu ufam bardziej niż marketingowemu bełkotowi Nikona (a jeszcze bardziej utwierdził mnie fakt, że w nazwach kodowych, te dwie matryce różnią się bodajże jedną, czy dwiema cyferkami).
Jeżeli nie podoba Ci się to co piszę, to tego nie zapamiętuj, albo dodaj mnie do ignorowanych, ale fakty jakie są, takie są i niestety wiele się z tym zrobić nie da.
Tak czy owak - od kogokolwiek by matryc mieli nie mieć, nawet niech sami zaczną je robić - wsjo riba - grunt, żeby z tych matryc potrafili więcej wyciągać, a na razie tak właśnie jest. Niech produkują dobre puszki, optykę - to wystarczy.
Ostatnio edytowane przez bierhoff ; 08-11-2008 o 10:21
Bardzo podoba mi się ten post Hogana
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29998863
mniam mniam![]()