Strona 212 z 332 PierwszyPierwszy ... 112162202210211212213214222262312 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 111 do 2 120 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    Dostał = dużo kasy dla Sony od Nikona
    to tez ale mnie bardziej chodzilo nie o to za ile, tylko czy w ogole. bo to nie jest w 100% pewne, ze Sony nie bedzie chcialo miec tej matrycy na wylacznosc. bylo nie bylo: ich wytwor - ich prawo.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-11-2008 o 14:19
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar bierhoff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    Sama płytka krzemowa z siatką to nic. Grunt to przetwarzanie sygnału, jego analiza prowadząca do uzyskania obrazu.
    tak jakbym napisał to cztery posty wyżej...
    ale nie ważne ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bierhoff Zobacz posta
    tak jakbym napisał to cztery posty wyżej...
    ale nie ważne ;-)
    ;-) wybacz..
    d.es
    onedayone - jeden dzień-jedno zdjęcie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    nie bardzo rozumiem po co ktoś miałby kupować tego nikona z matrycą sony skoro jest już sony a900? puszka jest tania, szkła fajne, gumy się nie odklejają, szkła nie wypadają z bagnetu, kolory w przeciwieństwie do nikona miodzio :-)
    Ze względu na optykę z bagnetem F ?

producent matrycy mnie nie interesuje. Ma byc dobra i dobrze oprogramowana. I tyle. Sony, kodak czy kto inny - obojętne.

matryca A900 mnie nie imponuje, na ISO 400 jest już kiepsko. Ale zapewne w d3x będzie inna. Na 99,9%.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

K_RED_KA
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bierhoff Zobacz posta
    nie jest nowością ani tajemnicą, że matryce w nikonach i sony mają wspólne korzenie, a wiadomo, że fizycznie nikon ich nie robi. dodatkowo skoro już sony ma taką matrycę, to czemu nikon nie miałby jej wykorzystać? wydaje się to prawdopodobne.
    jednak aprat to nie tylko matryca; A100 i D200 mają ten sam sensor (lub jeżeli ktoś woli - analogiczny), a klientela na D200 była i ma się dobrze.
    no dobra mądralo to powiedz mi teraz z jakiego modelu lustrzanki Sony Nikon ma matryce w D300, D700/D3 ???
    Wspólne korzenie matryc Sony i Nikon miał w matrycach CCD ale w CMOS-ach wątpie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K_RED_KA Zobacz posta
    no dobra mądralo to powiedz mi teraz z jakiego modelu lustrzanki Sony Nikon ma matryce w D300, D700/D3 ???
    mam wrazenie, ze nie bardzo wiesz o czym piszesz.

zapytam w innym kontekscie, zeby bezensownosc powyzszej uwagi byla bardziej czytelna: z jakiego modelu lustrzanki Sony zostal w Canonie 10D wykorzystany
    wyswietlacz LCD?

ale watpisz, czy wiesz?
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar bierhoff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

cyferkami z rękawa się nie posłużę, ale parę razy rozmawiałem ze znajomym pracownikiem z sony, który cyferki i oznaczenia matryc z rękawa wyjmował i mówił jak to wygląda.
    nie chcesz mi wierzyć - nie musisz, ale dla wzmocnienia swoich argumentów (a raczej braku takowych) nie musisz mnie też od razu od mądrali wyzywać. to tak na przyszłość.

K_RED_KA
    Guest

Domyślnie

akustyk wiem błędnie napisałem że wątpie.
    W A700 jest Cmos ale o innej wartości efektywnych i całkowitej ilości pix niż w D300, D90
    więc to nie te same matryce.
    w niższych modelach są CCD matryce i tu się zgodze że są one w Nikonach.
    nie oceniaj mnie po ilości postów bo forumowicz na CB może i jestem nowy ale swoje wiem i nie pisze jak nie jestem czegoś pewien. Nie mam zamiaru wprowadzać kogoś w błąd
    ps. jak powstawał 10D to nie było jeszcze lustrzanek Sony. Nie rób ze mnie deb...
    Ostatnio edytowane przez K_RED_KA ; 08-11-2008 o 08:43

Bywalec Awatar bierhoff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

K_RED_KA, tak na spokojnie, to z tymi matrycami nie masz racji.
    Wiadomo że CMOS z A700 to nie ten który jest w Nikonach, ale chodzi o to, że te w Nikonach produkcji Nikona nie są. Od kogo wezmą matrycę do nowych modeli - a któż to wie?
    Co się tyczy np CCD D200 i A100 z tego co pamiętam różnią się kilkoma (2, 3 nie pamiętam) pinami i tyle. Sama matryca jest dokładnie taka sama. Nikon oficjalnie nabiera wody w usta, jakby to przynajmniej jakiś wstyd miał być czy coś. Ja wiem to od pracownika, którego kilka lat już znam, więc jemu ufam bardziej niż marketingowemu bełkotowi Nikona (a jeszcze bardziej utwierdził mnie fakt, że w nazwach kodowych, te dwie matryce różnią się bodajże jedną, czy dwiema cyferkami).
    Jeżeli nie podoba Ci się to co piszę, to tego nie zapamiętuj, albo dodaj mnie do ignorowanych, ale fakty jakie są, takie są i niestety wiele się z tym zrobić nie da.

Tak czy owak - od kogokolwiek by matryc mieli nie mieć, nawet niech sami zaczną je robić - wsjo riba - grunt, żeby z tych matryc potrafili więcej wyciągać, a na razie tak właśnie jest. Niech produkują dobre puszki, optykę - to wystarczy.
    Ostatnio edytowane przez bierhoff ; 08-11-2008 o 10:21

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Bardzo podoba mi się ten post Hogana

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29998863

mniam mniam

Strona 212 z 332 PierwszyPierwszy ... 112162202210211212213214222262312 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów