Strona 205 z 332 PierwszyPierwszy ... 105155195203204205206207215255305 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 041 do 2 050 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ta recenzja ogolnie zaskakuje. na fotach porownawczych D700 z 5D (tych z butelkami) jest zauwazalne niedoswietlenie D700 w stosunku do 5D (http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/page25.asp - doskonale widoczne w kadrze z monetami) a wnioski towarzyszace sa o lepszym trzymaniu swiatel przez D700. a moze najpierw panowie Butler i Joinson wlaczyliby wlasna inteligencje i nie pisali takich *******, bo obnizaja poziom dpreview, ktore za czasow recenzji Phila Askeya bylo wzorem solidnosci...

nie wspomne o notorycznych "D3" w miejscu gdzie panowie zapomnieli w szablonie z poprzedniej recenzji podmienic lancuchy znakow a wystarczylo uzyc funkcji Search&Replace w pierwszym lepszym edytorze tekstu i po prostu to krok po kroku przejrzec...

poza tym... w golym porownaniu na dpreview to D700 nie odstaje specjalnie od starego 5D, poza najwyzszymi czulosciami. dopiero nowe Playstation wyraznie odstaje... tylko niestety nie w ta strone...
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    (....)
    poza tym... w golym porownaniu na dpreview to D700 nie odstaje specjalnie od starego 5D, poza najwyzszymi czulosciami.
    Tak z tego testu to wynika, że właściwie trzy lata i postęp aptekarski.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/page28.asp

Jak dla mnie w tej scenie 5D niszczy D700

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

powiedzialbym, ze jest zauwazalnie lepszy, ale nie bardzo jest sie nad czym modlic, bo to nie jest dramatyczna roznica. D700 moznaby jeszcze kapke podostrzyc i by pewnie jeszcze kapke odzyskal. ale bylo ni bylo, nie ma watpliwosci, ktora puszka daje lepszy wynik w tym tescie
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/page28.asp

Jak dla mnie w tej scenie 5D niszczy D700
    A widziałeś całą fotkę, czy tylko te wycinki? Fota z D700 jest źle wykonana (kolejne potwierdzenie, że dpreview schodzi na psy), albo szkło testowe komuś spało z dużej wysokości, albo źle ustawili ostrość (szara karta kodaka jest dużo bardziej OOF, zobacz napis Eastman). Wiecej tu: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29616544

Faktem jest z 5D trzyma klasę.

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez arra ; 08-10-2008 o 08:44

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

na czym ma polegac to nieprawidlowe wykonanie?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

na czym ma polegac to nieprawidlowe wykonanie?
    np. ostrość poszła nie tam gdzie powinna . Choć patrząc dokładniej to widzę raczej słabość Nikonowskiej optyki

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no wlasnie do ostrosci nie mam zastrzezen, bo jest dobra dokladnie w tych fragmentach obrazu, ktore sa wykorzystywane do porownania.
    www albo tez flickr

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ta recenzja ogolnie zaskakuje. na fotach porownawczych D700 z 5D (tych z butelkami) jest zauwazalne niedoswietlenie D700 w stosunku do 5D
    To nie jest niedoświetlenie - 5D ma krzywe korekcyjne nieco bardziej podbijające światła niż Nikon, który dla odmiany trochę przyciemnia cienie. Test jest wykonany poprawnie.

W kwestii ostrości widać różnice wynikające z zastosowania mocniejszego OLPF w Nikonie i ta obserwacja również nie jest dla mnie zaskoczeniem - sam też kiedy testowałem D3 byłem nieco rozczarowany, że (mimo pełnej klatki) w stosunku do mojego D2X-a nie wykazuje kompletnie żadnej przewagi w ostrości rysunku i ilości przenoszonego detalu.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    To nie jest niedoświetlenie - 5D ma krzywe korekcyjne nieco bardziej podbijające światła niż Nikon, który dla odmiany trochę przyciemnia cienie. Test jest wykonany poprawnie.
    to nie jest tylko kwestia krzywych (czy dokladniej S-krzywych jak to jest zasugerowane w recenzji), bo tez o tym pomyslalem i przejrzalem caly obraz - obiektywnie to wszystkie partie obrazu sa, mniej lub bardziej ale ciemniejsze niz odpowiednie fragmenty zdjecia D700. to moze byc kwestia lekkiego przeswietlania lub przewolywania przez 5D albo w druga strone przez D700. nie szybszego konczenia sie plynnosci tonalnej w 5D.
    mowie o RAW-ach i JPEG-ach w tym momencie

bylo nie bylo, wniosek o szybszym cieciu swiatel przez 5D jest tu dla mnie nieuzasadniony, bo po prostu jest tych swiatel wiecej i pewne piksele sa, tytulem tylko tej roznicy w ekpozycji, blizsze przepaleniu niz w D700. byc moze i mimo to D700 ma troche wiecej luzu w swiatlach (co ciezko sprawdzic, bo ta roznica w ekspozycji wydaje sie ponizej poziomu kliku 1/3EV i sie nie wyrowna) ale nie wydaje mi sie to tutaj istotne. a juz tym bardziej jak sie popatrzy na zmierzona DR: http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/page20.asp
    to ten wniosek wydaje sie co najmniej dziwny.

swoja droga to zastanawia mnie ta uwaga. recenzenci dpreview z niewiarygodnym uporem kwituja wiekszosc porownan rozdzielczosci wnioskami, ze aparaty sa bardzo podobnie i w praktyce nie bedzie miedzy nimi widac roznicy. nawet w sytuacjach, gdy pixel peeping wykazuje spore roznice. tymczasem, bez dobrego uzasadnienia i wbrew pewnym zauwazalnym roznicom ekspozycji, wala tu mocnym (jak na dpreview) wnioskiem o lepszosci jednego nad drugim. to bardzo nie w stylu dpreview, ktore dopiero w obliczu oczywistych i niezaprzeczalnych dowodow pisze o przewagach lub niedoskonalosciach
    www albo tez flickr

Strona 205 z 332 PierwszyPierwszy ... 105155195203204205206207215255305 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów