Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
Nie sposób się nie zgodzić z powyższym i nie ujmując mądrości Kolegom (i sobie ), zauważę tylko, że Nikon jest w branży nieco dłużej niż większość z nas stąpa po Ziemi - więc zakładam, że wiedzą co robią, bo:
  • mają doświadczenie w branży
  • mają informacje, których my nie posiadamy (własne rozwiązania, wywiad gospodarczy, etc.)

Jak to już gdzieś pisali: jesteśmy w gruncie rzeczy na początku drogi w fotografii cyfrowej. Przywykliśmy szybko do tego, że ceny aparatów są znacznie większe niż w czasach filmu, ale śledząc inne branże półprzewodnikowe nie sposób oprzeć się wrażeniu, że ceny urządzeń elektronicznych w stosunku do ich możliwości spadają bardzo szybko (i tym szybciej im większy jest rynek - a jest duży).

Średnie i duże formaty były przez lata rynkiem niszowym (podejrzewam, że głównie z powodu rozmiarów filmów i kłopotów z wywołaniem w normalnym labie) - teraz tej bariery nie ma... ale nie będzie też wygody i lekkości aparatów małoobrazkowych.

No to się nagadałem

PS
Kto wie, może ziści się marzenie wielu i Nikon zaoferuje "przy okazji" wymienne matryce?
Fakt faktem. Co by nie mowic nikon ma duze parcie na bycie liderem. Zaczal od reporterki bo pewno tu najwiecej miodu bylo(w profi ). Uzbierali kase to jada w inne segmenty - osobiscie watpie aby to byl sredni format ale na pewno cos do studia. Caly pospiech niestety czasami bywa zgubny (sprawa kolorow w d300 i d700 na hi iso) i mam nadzieje ze tutaj nie bedzie podobnych wpadek. Tak naprawde nikonowi do szczescia niewiele potrzeba. jedynie kilka jasnych stalek i jednego body + poprawienie problemow z kolorami. Wg mnie lepiej ze poczekali z body studyjnym. Rzucajac nowe matryce do reporterki zrobili sobie swojego rodzaju poligon testowy na userach - wiadomo w reporterce az tak IQ nie jest wazna i na drobne potkniecia mozna oko przymknac. Technolgia okrzepla, pacjent dobrze zdjagnozowany to mozna zaaplikowac odpowiednia kuracje sterydowa.
Osobiscie licze ze nikon skopie dupe canonowi. Canon wypusci nowe jednyki i 3D, "stare" jednyki stanieja, wszyscy beda szczesliwi. koniec bajki.