Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Nie, w krótkiej specyfikacji nic na temat uszczelnień nie ma (nie doczytałem).
    SWM, IF, nic ma się nie ruszać więc będzie pewnie bardziej szczelna niż stara 50-ka. O rasowych uszczelnieniach ani słowa - gdyby takowe były, pewnie by o tym trąbili... więc nie ma co sobie robić nadziei na superszczelność.
    nie jest IF, wszystkie soczewki sie przesuwają. Pewnie dlatego nie dali takiej wielgachnej soczewki jak sigma (jest lżejszy, mniej do przesuwania). Obudowa jest sztywna, wszystko wędruje wewnatrz, więc miejsc do przeciekania nie ma wielu. Ale o uszczelkach nie piszą. Ciekawe jak winietowanie.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie jest IF, wszystkie soczewki sie przesuwają.
    A czyż IF = Internal Focusing, znaczy wewnętrzne ogniskowanie bez ruchu przedniej soczewki?
    Jeśli jestem w błędzie to mnie popraw (może nieświadomie w błąd wprowadziłem).
    No chyba że są 2 rodzaje IF-a:
    1 taki który nie kręci przednią soczewką
    2 taki który nie kręci przednią soczewką i nie zmienia dodatkowo długości obiektywu... (z opisu wnioskuję że tak zachowuje się nowa 50-ka ale w końcu to stałka to nie ma co zmieniać długości)
    Jakoś inaczej handlowo się to nazywa?

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    2 ... nie zmienia dodatkowo długości obiektywu... (z opisu wnioskuję że tak zachowuje się nowa 50-ka ale w końcu to stałka to nie ma co zmieniać długości)
    ..
    W IF przednia soczewka się nie porusza.
    Istnieją "pseudo IF", gdzie długość obiektywu sę nie zmienia, ale przednia soczewka wędruje w tubusie obiektywu, np 80-200AF
    Wini

Domyślnie

W tym 50/1.4 soczewka (także przednia) się nie kręci, wszystkie (czyli także przednia) soczewki przesuwają się przód/tył wewnątrz tubusu, który nie zmienia swoich wymiarów. Soczewki sa dośc głęboko schowane. Takie rozwiązanie nikon stosuje w kilku stałkach i zoomach.

Edit - to takie pseudo IF jak to określił Wini.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Uzależniony

Domyślnie

Na dpreview jest test tego szkla.
    W porownaniu do C50/1.4 wypada podobnie nawet z przewaga canona.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów